Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Тема №1

Сутність, правова основа, завдання та принципи орд.

План лекції

1.Сутність та поняття ОРД.

2.Правова основа ОРД.

3.Завдання та принципи ОРД.

Основні поняття:

Оперативно-розшукова діяльність; Законність; Гласні і негласні заходи; Пошукові, розвідувальні, контррозвідувальні заходи; Правова основа; Фактичні данні; Принципи ОРД; Розвідувально-підривна діяльність.

1. Оперативно-розшукова діяльність — це система гласних і негласних пошукових, розвідувальних та контррозвідувальних заходів, що здійснюються із застосуванням оперативних та оперативно-технічних засобів.

ОРД - вид державної діяльності, яка здійснюється як гласно, так і негласно оперативними підрозділами (ст. 5 коментованого Закону), що наділені такими повноваженнями цим та іншими законодавчими актами.

ОРД - це різновид соціально корисної людської діяльності і, водночас, вид юридичної діяльності, тобто частина опосередкованої правом державно-владної діяльності компетентних державних органів, націленої на виконання соціально корисних завдань і функцій держави.

ОРД - різновид діяльності держави в особі вищих органів (законодавчої, виконавчої і судової влади) та в межах їхньої компетенції, що може наділяти правом здійснення такої діяльності суб'єктів ОРД, покладати на них визначені обов'язки і здійснювати контроль за реалізацією норм даного закону.

Мета ОРД має, в першу чергу, захисний характер. Під захистом варто розуміти систему оперативно-розшукових, організаційних, нормативно-правових та інших заходів, передбачених законодавством в ОРД, спрямованих на створення умов, що забезпечують безпеку визначених законом об'єктів від злочинних посягань, і, одночасно, на усунення причин і умов вчинення злочинів; локалізацію суспільно небезпечних наслідків (у разі вчинення злочину).

Залежно від передбачених законом цілей в ОРД виділяють

такі напрями:

а) захист життя, здоров'я, прав і свобод людини і громадянина від злочинних посягань;

б) захист власності від злочинних посягань;

в) забезпечення безпеки суспільства і держави (в аспекті захисту від осіб, що вчиняють злочини.

Метою ОРД є також забезпечення безпеки суспільства і держави. Під безпекою слід розуміти стан захищеності життєво важливих інтересів особистості, суспільства і держави від внутрішніх і зовнішніх загроз. Причому під життєво важливими інтересами законодавець розуміє сукупність потреб, задоволення яких забезпечує існування і можливість прогресивного розвитку особистості, суспільства і держави. До основних об'єктів безпеки законодавець відносить, зокрема, суспільство (його матеріальні і духовні цінності) і державу (її конституційний лад, суверенітет і територіальну цілісність).

Під забезпеченням безпеки суспільства і держави слід розуміти організацію і реалізацію системи заходів (різного характеру) з метою нейтралізації або локалізації потенційних чи реальних загроз нормальному функціонуванню і розвитку Української держави і суспільства.

1. Система оперативно-розшукової діяльності.

Система ОРД включає дві форми, що взаємодоповнюють одна одну - гласну і негласну. Так, посадові особи державних органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, можуть офіційно (гласно) представляти інтереси певного органу або виступати від його імені. Поряд із цим, оперативний працівник або особа, яка сприяє проведенню ОРД, може здійснювати свої повноваження, надані Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність", у негласній формі.

Використання у боротьбі зі злочинністю негласних оперативно-розшукових сил, засобів і методів поряд із гласними є вимушеним, захисним заходом суспільства і держави. Підготовка і вчинення навмисних особливо тяжких і тяжких злочинів, як правило, достатньо добре конспіруються (зокрема, вчинення злочинів проти життя людини і безпеки держави). Тому суспільство і держава не тільки схвалили застосування проти суспільно небезпечних діянь осіб, які вчиняють злочини, системи оперативно-розшукових заходів, але й зобов'язали своїх суб'єктів здійснювати такого роду діяльність.

    1. Гласні оперативно-розшукові заходи.

Гласними називаються заходи, які здійснюються працівниками оперативного підрозділу на підставі певного кола повноважень (ст. 8).

1.2. Негласні оперативно-розшукові заходи.

Негласні оперативно-розшукові заходи здійснюються в точній відповідності до Закону України "Про оперативно - розшукову діяльність" (ст. 8).

1.3. Пошукові заходи.

Пошук - шукання, розшукування чого-небудь; спеціально організоване розшукування кого-, чого-небудь з метою врятування; розшук.

Пошукові заходи — це заходи, здійснювані оперативними підрозділами із застосуванням негласних сил, засобів і методів, які регламентуються спеціальними інструкціями та наказами. Такі заходи мають найбільшу ефективність, особливо тоді, коли вчинено неочевидний злочин або злочин вчинено із застосуванням конспіративних заходів, з метою уникнення кримінальної відповідальності або вчинення злочину особою, яка володіє спеціальними прийомами і методами ОРД, або особа, яка вчинила злочин, зникла і переховується від слідства та суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]