Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_seminarskikh_zanyat_Viborche_pravo.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
334.34 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ІМЕНІ Е.О. ДІДОРЕНКА

Кафедра конституційного та міжнародного права

виборче ПРАВО України

Плани

семінарських та практичних занять

Розробник:

доцент кафедри конституційного та міжнародного права ЛДУВС імені Е.О. Дідоренка, кандидат юридичних наук

Нестерович В.Ф.

Луганськ

2012

Передмова

Вибори – важливий інститут безпосередньої форми демократії, який має засадниче значення для забезпечення легітимності державної влади, становлення й розвитку громадянського суспільства, стабільності конституційного ладу та наступності влади народу, формування державності на демократичних, правових засадах. Інститут виборів забезпечує репродукцію, оновлення органів державної влади та місцевого самоврядування на демократичних засадах, їхню ротацію відповідно до волі українського народу. Разом з тим, досвід проведення різних видів виборів в Україні свідчить про наявність низки суттєвих проблем щодо проведення чесних, прозорих та демократичних виборів. Однією з таких причин є низька підготовка учасників виборчого процесу при проведенні різних видів виборів в Україні. Саме ця обставина й спонукала автора до розробки спеціального курсу у рамках науки конституційного права – «Виборче право України».

Зміст навчальної дисципліни спрямований на засвоєння студентами положень:

  • про засадничі ідеї, принципи та категоріально-понятійний апарат виборчого права України;

  • про систему джерел виборчого права України та їх сутність;

  • про різновиди виборчої системи та їх застосування при проведенні різних видів виборів в Україні;

  • про засади порядку організації виборчого процесу при проведенні різних видів виборів в Україні.

Водночас студенти повинні:

  • опанувати знаннями з методики правового аналізу норм виборчого права та заснованій на її дії системі державних установ і суспільних інститутів;

  • зрозуміти вплив факторів політичного, економічного, культурного й морального характеру на правові норми виборчого права України та практику їх реалізації.

  • виробити алгоритм юридичної кваліфікації в умовах конкретно поставленої практичної задачі.

В процесі вивчення виборчого права України студенти пови­нні засвоїти:

1) поняття виборчого права України та його систему; 2) поняття та види виборів; 3) систему джерел виборчого права, їх юридичну силу та співвідношення з іншими джерелами конституційного права Україні; 4) міжнародні стандарти з виборчого права; 5) систему принципів виборчого права та їх дотримання при проведенні виборів в Україні; 6) поняття та види виборчих цензів; 7) конституційно-правові засади діяльності виборчих органів в Україні; 8) конституційно-правові засади виборчого процесу в Україні; 9) конституційно-правові засади застосування виборчої системи в Україні.

Студенти, опанувавши знаннями дисципліни виборче право України, повинні вміти:

  • орієнтуватися у системі джерел виборчого права України;

  • аналізувати акти виборчого законодавства з орієнтацією на їх застосування у професійній діяльності та подальшого удосконалення;

  • вірно та швидко здійснювати кваліфікацію тих чи інших питань, які пов’язані з проведенням різних видів виборів в Україні;

  • використовувати в практичній діяльності знання основних принципів виборчого права України.

Плани семінарських та практичних занять укладено з урахуванням проведення різних видів виборів в України у різні роки. Курс розроблено на основі програм провідних вузів України та провідних демократичних держав світу; власної науково-педагогічної практики; положень і висновків новітньої вітчизняної та зарубіжної конституційно-правової літератури з виборчого права, вимог «логіко-тематичного підходу» до побудови програми курсу.

Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]