Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Тест ММРІ

Опитувальник “Мiнi-мульт”

Тест “Мiнi-мульт” представляє собою скорочений варiакт ММРІ (Мiнесотського багатовимiрного особистiсного опиитувальника), запропонованого американськими психологами в 40—50 роках ХХ ст. Адатiтацiя ММРІ була проведена в 1960-х роках у Психоневрологiчному iнститутi ім. В. М. Бехтерева Ф. Б. Березiним i М. П. Мiрошниковим, якi запропонували скорочений варiант — “Мiнi-мульт” (СМОЛ). Опитувалькик складасться iз 71 запитання, включає 11 шкал, з яких 3 - оцiночнi, що вимiрюють відвертість (І), вiрогiднiсть результатiв тестування (Р) i величину корекцiї (К), обумовлену надмiрною обережнiстю дослiджуваного. Решта 8 шкал є базовими й оцiнюють патопсихологiчний профiль особистостi.

Iнструкцiя Уважно прочитайте твердження в опитувальнику, якi стосуються вашого здоров’я i характеру. Вирiшіть, вiрне чи невiрне кожне з тверджень по вiдношенню до Вас. Не витрачайте час на обдумування найбiльш правильне те рiшення, яке першим приходить вам у голову. Свою вiдповiдь занесiть в бланк тесту (форма бланку приводиться нижче): якщо ви згiднi з твердженням, запишiть “+“ а якщо не згiднi — знак «-» Час проведения опитувальника не обмежується, але вiн не повинен бути дуже тривалим (на тест-опитувальник ММРI дається 40 хвилин).

Опитувальник 1. У Вас хороший апетит. 2. Вранцi зазвичай вiдчуваєте, що виспались i вiдпочили. З. В вашому повсякденному життi багато цiкавого. 4. Ви працюєте з великим напруженням. 5. Часом вам приходять в голову такi поганi думки, що про них краще не розповiдати. 6. У Вас дуже рiдко бувають закрепи. 7. Інодi вам дуже хотiлось назавжди пiти з дому (покинути дiм). 8. Часом у Вас бувають приступи нестримного смiху або плачу. 9. Часом Вас турбують нудота i поклики на блювоту. 10 У Вас таке враження, що нiхто Вас не розумiє. 11. Інодi вам хочеться вилаятися. 12. Щотижня вам сняться страхiтливi сновидiння. 13. Вам важче зосередитись, нiж бiльшостi людей.

14. 3 вами трапляються (або траплялися) дивнi речi. 15. Ви досягнули б у життi значно бiльшого, якщо б люди не були налаштованi проти Вас. 16. В дитинствi певного часу ви здiйснювали крадiжки. 17. Бувало, що по декiлъка днiв, тижнiв або цiлих мiсяцiв ви нiчим не могли зайнятися, тому що важко було себе заставити включитися в роботу. 18. У Вас переривчастий та неспокiйний сон. 19. Коли ви знаходитесь серед людей, вам чуються дивнi речi. 20. Бiльшiсть ваших знайомих не вважають Вас неприємною людиною. 21. Вам часто доводилось виконувати вказiвки людей, якi знали менше вiд Вас. 22. Більшість людей задоволенi своїм життям бiльше, нiж ви. 23. Багато інших перебiльшують свої нещастя, щоби добитися спiвчуття i допомоги. 24. Iнодi ви сердитесь. 25. Вам, безумовно, не вистачас впевненостi в собi. 26. У Вас часто буває таке почуття, що зробили щось неправильно чи недобре. 27. У Вас часто буває посiпування в м’язах. 28. Звичайно ви задоволенi своєю долею. 29. Деякi люди так люблять командувати, що вам хочеться все зробити навпаки, хоча ви знаєте, що вони правi. 30. Ви вважаєте, що проти Вас щось задумують. 31. Бiльшiсть людей здатнi добитися вигоди не зовсiм чесним шляхом. 32. Вас часто турбує шлунок. 33. Часто ви не можете зрозумiти, чому напередоднi були в поганому настрої i роздратованi. 34. Часом вашi думки протiкали так швидко, що ви не встигали їх вловлювати. 35. Ви вважаєте, що ваше сiмейне життя не гiрше, нiж у бiльшостi ваших знайомих. 36. Часом ви впевненi у власнiй непотрiбностi. 37. За останнi роки ваше самопочугтя було в основному добрим. 38. У Вас були перiоди, пiд час яких ви щось робили i потiм не могли згадати, що саме. 39. Ви вважаєте, що Вас часто незаслужено карали. 40. Ви нiколи не почували себе краще, нiж тепер.

41. Вам байдуже, що думають про Вас iншi. 42. З пам’яттю у Вас все гаразд. 43. Вам важко пiдтримувати розмову з людиною, з якою тiльки що познайомились. 44. Бiльшу частину часу ви вiдчуваєте слабiсть. 45. У Вас рiдко болить голова. 45. Інодi вам важко зберiгати рiвновагу при ходьбi. 47. Не всi вашi знайомi вам подобаються. 48. Є люди, якi намагаються вкрасти вашi думки та iдеї. 49. Ви вважаєте, що здiйснили вчинки, яким нема прощення. 50. Ви вважаєте, що занадто сором’язливi. 51. Ви майже завжди про щось тривожитесь. 52. Вашi батьки часто не схвалювали вашi знайомства. 53. Інодi ви любите трохи поплiткувати. 54. Часом ви вiдчуваєте, що вам надзвичайно легко приймати рiшення.

55. У Вас буває сильне серцебиття i ви часто задихаєтесь. 56. Ви запальний, але швидко заспокоюєтесь. 57. У Вас бувають перiоди такого сильного хвилювання, що важко висидiти на мiсцi. 58. Вашi батьки та iншi члени сiм’ї часто без причини придираються до Вас. 59. Ваша доля особливо нiкого не цiкавить. 60. Ви не осуджуєте людину, яка не проти використати в своїх iнтересах помилки iншої. 61. Часом ви сповненi енергiєю. 62. Останнiм часом у Вас погiршився зiр. 63. У Вас часто дзвенить i шумить у вухах. 64. У вашому життi були випадки (можливо тiльки один), коли ви відчували, що на Вас впливають гiпнозом. 65. У Вас бувають перiоди, коли ви незвично веселi без особливої причини. 66. Навiть перебуваючи серед людей, ви звичайно почуваєте себе‚самотнiми. 67. Ви вважаєте, що майже кожен може обманути, щоб уникнути нериємностей. 68. Ви вразливiший, нiж бiльшiсть людей. 69. Часом ваша голова пiрацює повiльнiше, нiж звичайно. 70. Ви часто розчаровуєтесь у людях. 71. Ви зловживаєте спиртними напоями.

Аналiз та iнтерпретацiя даних тестування

На лицьовій стороні бланка тесту проводиться підрахунок «сирих» балів по всіх 11 показниках (оціночних і базових) у відповідності з результатами опитування і з ключем до опитувальника (Таблиця 5.2). Набрана кількість балів по кожній шкалі записується під бланком тесту (лицева сторона).

На зворотні стороні бланка тесту експериментатор будує профіль особистості досліджуваного із врахуванням шкали корекції, додаючи до отриманих “сирих” балiв по базових шкалах № 1, 4, 7, 8, 9 відповiднi значення шкали корекцiї (табл. 5.1): 0,5К, 0,4К, 1К, 0,2К. Наприклад, до отриманих балiв по шкалi № 1, виходячи з таблицi, додають 0,5 вiд значення К, а до 7, 8 шкал додають повне значення — 1 К i т. п.

Iнтерпретацiя показників по шкалах

1. Шкала брехнi (L) — оцiнює вiдвертiсть досліджуваного.

2. Шкала достовiрностi (F) — виявляє невiрогiднi вiдповiдi. Чим бiльше значення по цiй шкалi, тим менш вiрогiднi результати.

3. Шкала корекцiї (К) — згладжує викривлення, внесенi надмiрною обережнiстю i контролем дослiджуваного пiд час тестування. Високi показники по цiй шкалi говорить про несвiдомий контроль поведiнки. Шкала К використовується для корекцiї базових шкал, якi залежать вiд її велачини. За даними тестування креслиться профiль дослiджуваного (зворотна сторона бланку тесту). Високими оцiнками для кожної з базових шкал є оцiнки в умовних балах, якi перевищують їх номiнальнi значення за показником 70 (за шкалою Т).

Патопсихологiчна оцiнка iндивiдуально-психологiчних особливостей за базисними шкалами:

  1. Iпохондрії (Hs) — «близькість» дослiджуваного до астеноневротичного типу. Дослiджуванi з високими оцiнками повільнi, пасивні, все сприймають на вiру, покiрнi владi, поволi адаптуються погано переносять змiну обстановки, легко втрачаютъ рiвновагу в соцiальних конфлiктах. При перевищеннi рiвня 70 за шкалою Т вказує на фiксованiсть уваги людини на внутрiшнiх вiдчуттях, схильнiсть до перебiльшення важкості свого стану, iпохондричнiсть.

  2. Депресії (D) - високi оцiнки мають чутливi сенситивнi особи, схильнi до тривоги, несмiливi, сором’язливi. У роботi вони стараннi, добросовiснi, високоморальнi й обов’язковi, але не здатнi прийняти рішення самостiйно, у них нема впевненостi в собi, при найменших невдачах вони впадають у вiдчай. При високих показниках ця шкала вiдображає клінічно виражену депресiю, з вiдчуттям суму, безперспективностi з суїцидальними думками та намiрами.

  3. Iстерії (Ну) — ця шкала виявляє осiб, схильних до сомато-неврологiчних захисних реакцiй конверсiйного типу. Вони використовують симптоми соматичного захворювання як засiб уникнення вiд вiдповiдальностi. Всi проблеми вирiшуються «втечею у хворобу». Головною особливістю таких людей є прагнення виглядати значнiшими, нiж є насправдi, привернути до себе увагу будь-чим, прагнення захоплення ними. Почуття таких людей поверхневi, а iнтереси неглибокi. При показниках цiєї шкали вище 70 Т можна спостерiгати такi iстеричнi риси поведiнки: демонстративнiсть, екзальтованiсть, егоцентризм, iнфантильнiсть.

  4. Психопатії (Pd) високi оцiнки по цiй шкалi свiдчать про соцiальну дезадаптацiю. Такi люди конфлiктнi, агресивнi, iмпульсивнi, нехтують соцiальними нормами i цiнностями. Настрiй у них нестiйкий, вони образливi, збудливi i вразливi. Можливе тимчасове пiдвищення по цiй шкалi, викликане будь-якою причиною.

6. Паранояльностi (Ра) - головна риса людей з високими показниками по цiй шкалi — схильнiсть до формування надцiнних iдей. Цi люди одностороннi, агресивнi i злопам’ятнi. Хто не згiдний з ними, хто думає по-iншому, той або нерозумний, або ворог. Свої погляди вони активно нав’язують, тому мають частi конфлiкти з оточуючими. Власнi найменшi досягнення вони завжди переоцiнюють.

7. Психастенiї t) — дiагностує осiб з тривожно-надумливим типом характеру, яким властивi тривожнiсть, боязливiсть, нерiшучiсть, постiйнi сумнiви, а при перевищеннi 70 Т спостерiгається дезорганiзацiя поведiнки внаслiдок цих властивостей.

8. Шизоїдностi (Sе) — особам з високими показниками по цiй шкалi властивий шизодний тип поведiнки. Вони здатнi тонко вiдчувати i сприймати абстрактнi образи, але повсякденнi радостi i горе не викликають у них емоцiйного вiдгуку.

9. Гiпоманії (Ма) — для осiб з високими оцiнками по цiй шкалi характерний пiднесений настрiй незалежно вiд обставин. Вони активнi, дiяльнi, енергiйнi, життєрадiснi. Люблять роботу з частими перемiнами, охоче контактують з людьми, однак iнтереси їх поверхневi i нестiйкi, їм не вистарчає витримки i наполегливостi. Можлива оцiнка даних якостей як у рамках психологiчних особливостей так i при психiчнiй патологiї.

Таким чином, загальною рисою шизоїдного типу є поєднання пiдвищеної чутливостi з емоцiйною холоднiстю i вiдчуженiстю в мiжособистих стосунках. Високi показники по цiй шкалi (вище 70 Т) вiдображають також такi особистiснi властивостi, як своєрiднiсть iєрархії цiнностей, вiдчуження вiд оточуючих, замкнутість (аутизм), труднощi в спiлкуваннi, дезорганiзацiю поведiнки.

Таблиця 1

К=

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

0,5=

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

2

2

2

1

1

0,4=

6

6

6

5

5

4

4

4

3

3

2

2

2

2

1

1

0,2=

3

3

3

3

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

0

0

При неврозах виявляється невротичний нахил профiлю особистостi: переважають показники перших трьох базових шкал (Нs, D, Ну), що нерiдко супроводжується підвищенням на шкалi 6 (Рt). При iстеричнiй симптоматицi профiль особистостi набуває вигляд “конверсiйної п’ятiрки”: при збiльшеннi трьох шкал “невротичної трiади” лiдерами є 3 шкали, а друга — трохи нижче (у виглядi латинського знака букви V).

При психопатiях, як правило, вiдзначається пiдвищення по шкалi 4 (Рd).

При психозах спостерiгаються високi показники по шкалах 4 (Рd), 6(Ра), 8 (Sе), 9 (Ма).

Крiм того, видiляють по 2 i 7 шкалах астенiчний, а по 4, 6 i 9 шкалах стенiчнi типи профiлiв.

Депресивний синдром психотичного рiвня характеризується вершинами по 2,7,8 зi зниженням по 9 шкалi, а манiакальний — вершинами по 4 і 9 та зi зниженням по 2 i 7 шкалах.

Таблиця 5.2.

Соседние файлы в папке Психодіагностика