Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психодіагностика / Test_Plyami_Rorshakha.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Матеріал тесту складається з 10 стандартних таблиць, виконаних у чорно-білих, чорно-червоних і пастельних тонах. Кожна таблиця являє собою копію з оригіналу, отриманого при складанні навпіл аркуша паперу з нанесеним на неї чорнильним плямою. Хоча малюнок плями довільний і не піддається однозначній інтерпретації, досвід роботи з методикою показує, що окремі таблиці нерівнозначні щодо емоційного впливу на людину. Наприклад, таблиці 1, 4, 6 найчастіше асоціюються зі страхом і тривогою, а таблиці 9, 10, навпаки, викликають відчуття радості, свята. Червоні площини таблиць, нагадуючи кров або вогонь, викликають неспокій; це відноситься і до сприйняття дрібних деталей, розташованих навколо вертикальної осі, часто асоціюються з образами сексуального змісту.

Ніяких попередніх відомостей про мету експерименту повідомляти не рекомендується, разом з тим важливо, щоб досліджуваний відчував себе як найбільш невимушено. Іноді це досягається розповіддю про те, як отримано зображення таблиць; можна пов'язати це пояснення з відомою дитячою грою "в ляпки" і тим самим трохи розрядити обстановку. Доцільно також підкреслити, що при виконанні завдання досліджуваний може давати будь-які відповіді, жодна з котрих не буде оцінюватися як правильна або помилкова. Таблиці пред'явлються послідовно з 1 по 10 у стандартному положенні, зазначеному на звороті таблиці. Пред'явлення першої таблиці супроводжується інструкцією: «Що це таке, на що це може бути схоже?» В подальшому інструкція не повторюється, і досліджуваному надається повна самостійність. Після закінчення спонтанних висловлювань досліджуваному можна ставити стимулюючі питання типу "Що Ви можете додати?", "Це все?" і т.д. У боязких досліджуваних та невротиків можливі значні розбіжності між об'ємом спонтанної та додаткової продукції. Відповіді, отримані під час опитування, не включаються до розрахунків формули та не підраховуються з урахуванням коефіцієнта.

Переважно, дослідження містить виконання тесту і опитування. Клопфер вважає за необхідне в ряді випадків доповнювати процедуру експерименту фазою "визначення меж чутливості".

 

Опитування

 У цій фазі дослідження з'ясовується, як суб'єкт прийшов до формулювання тої чи іншої відповіді, тобто опитування завжди орієнтується на уточнення локалізації образу і його детермінант. Експериментатор зобов’язаний уникати прямих або навідних запитань і разом з тим його завданням є – отримати докладні відомості, що полегшують подальше шифрування відповідей. Для виявлення локалізації відповіді на таблиці можна задати питання типу: "Де знаходиться ...?" Або "Покажіть мені ...". У багатьох посібниках по тесту Роршаха для полегшення цієї частини опитування використовують спеціальні карти, з нанесеними на них і позначеними ділянками плями, які найбільш часто інтерпретуються. В окремих випадках досліджуваному пропонують зробити замальовку фігури на окремому аркуші паперу. Для уточнення детермінант відповіді іноді досить простих питань: "Що Вас змушує думати про ...?", "Опишіть докладніше те, як Ви бачите ..." і т. д. Корисно використовувати наступний методичний прийом: суб'єкту пропонується альтернативний образ, що відрізняється від фактично обраного за однією або декількох нез'ясованих детермінантах. Наприклад, якщо досліджуваний бачить метелика, але вказує лише на характеристики, пов'язані з формою (вуса, крила), то можна запитати, чи може він це місце плями інтерпретувати як метелика. Якщо досліджуваний дійсно не орієнтувався на колір, то він не побачить жодної різниці між цими відповідями.

Визначення меж чутливості

 На відміну від попередніх фаз тут експериментатор свідомо чинить тиск на досліджуваного, щоб викликати ті реакції, яких той уникає. З цією метою зазвичай використовують різні засоби: просять вибрати найприємнішу таблицю, потім найнеприємнішу; привертають увагу досліджуваного до тих особливостей плями, які ігнорувалися ним при спонтанних висловлюваннях; нарешті, пропонують зразки можливих інтерпретацій, відмінних від тих, які дає сам досліджуваний, і т. д.

ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ОСНОВНИХ КАТЕГОРІЙ КОДУВАННЯ

Тестом Роршаха діагностують структурні характеристики особистості: індивідуальні особливості афективно-потребнісної сфери та пізнавальної діяльності (когнітивний стиль), внутрішньо особистісні та міжособистісні конфлікти і межі боротьби з ними (захисні механізми), загальну спрямованість особистості (тип переживання) тощо. Разом з тим зв'язки між окремими показниками (або їх паттернами) із вказаними параметрами особистості доведені лише емпірично. З точки зору сучасної психології дуже важко пояснити чому, наприклад, відповіді на зразок «форма» відображають раціональні інтелектуальні тенденції, а відповіді на зразок «колір» - контрольовану чи імпульсивну емоційність.

Вважається, що ізольований показник набуває психологічного змісту у «контексті», тобто визначається поєднанням багатьох показників, які утворюють цілісну конфігурацію або паттерн. Проте це вірне у методичному значенні зауваження не вирішує проблему теоретичного пояснення зв’язку між показниками тесту із тими чи іншими аспектами особистості.

Дискусійним також є питання про те, що виявляє тест – структуру особистості чи її окремі індивідуальні особливості. Експерименти В.Г. Норікадзе продемонстрували наявність кореляційних зв’язків між індивідуально-типологічними якостями фіксованої установки (настанови) та ансамблем показників тесту Роршаха. Динамічній константно-стабільній установці відповідають наступні дані тесту: відсутність чисто кольорових відповідей, гарна форма, оптимальна (4-5) кількість популярних відповідей, майже повна відсутність відповідей з домінантою відтінків. Навпаки, грубо статистичній, збудливій установці відповідає переважання відповідей з чистим кольором або відповідей на зразок колір-форма, більшість відповідей, пов’язані з інтерпретацією ахроматичних відтінків, оригінальні відповіді нечіткої форми тощо. Якщо добре адаптованій особистості властивий перший з описаних ансамблів показників, то конфліктну, невротичну особистість з високим рівнем тривоги характеризує другий ансамбль показників.

Соседние файлы в папке Психодіагностика