Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диференційна психологія / Metoduku / Методика_Події мого життя

.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
26.11 Кб
Скачать

Методика Г.С. Никіфорова «Події мого життя»

Мета: визначення індивідуальних особливостей усвідомлюваних життєвих цінностей і цілей минулого, сьогодення і майбутнього.

Інструкція: накресліть, будь ласка, горизонтальну лінію, символізуючу протяжність власного життя («лінію життя»), на якому відзначте вертикальним штрихом момент теперішнього часу. Після цього пригадаєте основні важливі події вашого життя, які, як ви вважаєте, зробили вплив на те, що відбувається з вами зараз, і те, що відбуватиметься в майбутньому.

Під подією розуміється яка-небудь зміна в природі і суспільстві, на вашому внутрішньому світі (думках, відчуттях, переживаннях), в стані вашого здоров'я, в поведінці, у ваших діях і вчинках, в сім'ї, навчанні, в позашкільному житті, в спілкуванні з тими, що оточують і ін.

Події свого життя відзначте на лінії життя крапками і позначте цифрами. Нижче, під графіком коротко опишіть ці події. Як, наприклад №1 – народження, і так далі

Знаком «+» відзначте ті події, які позитивно вплинули на ваше життя, а знаком «–» події, що вплинули негативно.

Будь ласка, відзначте на лінії життя важливі події, які, на вашу думку, відбудуться у вашому майбутньому житті. Позначте майбутні події аналогічно минулим подіям цифрами і дайте їх короткий опис, відзначивши потім позитивність або отрицательность їх впливу на ваше життя в майбутньому.

Обробка результатів:

Розраховуються наступні коефіцієнти: X / Y, де Х – кількість подій в майбутньому, Y – кількість подій у минулому. А також( (X+)+(Y+))/((X-)+(Y-)); (X+)/(X-); (Y+)/(Y-), де знак «+» позначає кількість позитивних подій, знак «–» – кількість негативних.

Аналізується: загальна кількість подій, яка характеризує «подієву рефлексію» особи, що є одним з показників когнітивної зрілості. Чим більше загальна кількість подій, тим вище рівень соціальної зрілості.

Баланс між минулим і майбутнім, який характеризує відношення до інтенсивності минулого і майбутнього життя на осі тимчасової перспективи. По суті, він указує на переважаючу орієнтацію «подієвої життя». Значення, близькі до одиниці, характеризують зрілішу особу.

Баланс між позитивними і негативними подіями життя, який характеризує у загальних рисах оптимістичне або песимістичне відношення до життя, а саме, життєстійкість. Сильне переважання позитивних подій над негативними свідчить про певний романтизм (що характерний юнацькому віку), в крайніх випадках про інфантилізм. Переважання негативних подій над позитивними говорить про емоційне неблагополуччя, дискомфорт, низьку життєстійкість.

Будується графік: по осі х: по 5 років; по осі у: кількість подій. Аналізується насиченість подіями різних вікових відрізань. Порівнюється із загальною кількістю подій.

Аналізується представленность різних сфер життя в свідомості (учбово-професійною, особистою, особовою, побутовою, дружніх взаємин, захоплень, ін.).

Аналізується взаємозв'язок між подіями.

Практикум по психології / ред. Г.С. Никіфоров, Спб, 2002