Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Вправа «Прогнозування в процесі ухвалення рішень»

Ситуація «Що трапилося з Антоном?»

Антон, учень 3-го класу, взагалі не відрізняється відзнаками, але останнім часом зовсім не готується до уроків, грубіянить вчительці, не реагує на зауваження. Худий, не найсильніший фізично, проте раптово став надзвичайно аг­ресивним по відношенню до однокласників. Час від часу пропускає уроки. З бесіди з батьками з'ясовується, що Антон в другій половині дня перестав бувати удома: кілька разів він прийшов в 11 вечора, за що його карали, але безрезуль­татно. На питання батьків відповідає: «Гуляв з хлопцями», подробиць не повідомляє, замкнувся в собі. Так само замкнутий і ухильний в бесіді з вчителькою: відчувається, що він хотів би звільнитися формальними відповідями і скоріше піти.

Завдання. Яке рішення ухвалите Ви, щоб повернути учня до нормальної учбової роботи і життя?

Нижче приводяться три варіанти постановки завдання. Вони відрізняються мірою допомоги у вирішенні за­дачи. Вибір того або іншого варіанту залежить від цілей диа­гностики.

Варіант I

1. Проаналізуйте ситуацію і поставте діагноз — що трапилося з Антоном.

2. Дайте всі можливі рішення, не обмежуючи себе оцінкою реальних можливостей.

3. Виберіть оптимальне рішення і дайте його обосно­вание.

4. Якими можуть бути наслідки цього рішення?

5. Складіть план своїх дій відповідно до рішення.

6. Опишіть ситуацію, яка повинна скластися піс­ля реалізації вашого плану.

Варіант II

1. Проаналізуйте ситуацію і поставте діагноз — що трапилося з Колею.

- Уточніть мету аналізу.

- Назвіть лінії аналізу.

- Що можете сказати по кожній з них?

- Яка лінія є генеральною?

- Яке знання є підставою для вашого діагноза? Ваш діагноз...

2. Дайте всі можливі рішення, не обмежуючи себе оцінкою реальних можливостей.

- Висловлюйте різнопланові припущення про можливі рішення.

- Спирайтеся на свою фантазію, а не тільки на відомі вам знання.

3. Виберіть зі своїх припущень оптимальне і дайте його обгрунтування (чому це рішення рахуєте опти­мальным?)

4. Якими можуть бути наслідки цього рішення?

- Назвіть позитивні наслідки.

- Назвіть позитивні наслідки.

- Назвіть негативні наслідки.

- Назвіть негативні наслідки.

- Як вплинула оцінка наслідків на вибір реше­ния (чи змінили Ви його і чому)?

5. Складіть план своїх дій відповідно до Ва­шим рішенням.

- Уточніть мету плану дій.

- Визначите всі дії, необхідні для реалі­зації мети.

- Встановіть послідовність дій.

6. Опишіть ситуацію, яка повинна скластися після реалізації Вашого плану.

- Які зміни повинні відбутися у взаємовідносинах між учасниками ситуації?

- Яка має бути позиція кожного учасника си­туації?

Варіант III

1. З сформульованих нижче гіпотез виберіть ту, яку вважаєте найбільш правдоподібну (правильною) в поясненні причин відношення Антона що змінилося, до батьків, школі:

а) батьки погано відносяться до Антона, йому неприємно бути вдома;

б) вирішив зайнятися фізичним самовихованням, по ве­черам займається в якій-небудь секції;

в) знайшов друзів в компанії з вулиці, де відчуває себе людиною;

г) із старими шкільними друзями таємно від всіх готується до цікавої мандрівки або щось винаходить.

2. Ви прийшли до правиль­ному висновку про те, що зміни, події з Антоном, пов'язані з тим, що він виявився втягнутим в кримінальну групу. Вам потрібно або почати діяти са­мим, або передати справу міліції інспекторові у справах неповнолітніх.

Оціните наслідки того і іншого рішення. Для оцен­ки використовуйте трибальну шкалу відносно кожного варіанту рішення і наступні параметри:

Параметри оцінки наслідків

Діяти самостійно

Передати справу інспекторові

1

Збільшиться об'єм роботи

2

Досвід роботи з хлопцями з асоціальною поведінкою

3

Можливість оперативних дій

4

Почуття професійного обов'язку

5

Тяжкість наслідків для Антона

6

Реакція на ситуацію класу

  1. У реальній життєвій ситуації Ви прийняли рішення взяти відповідальність на себе, користуючись консультаци­ями інспектора. Ви склали план своїх дій. Уста­новіть їх послідовність.

Правильна послідовність дій:

  • Даєте батькам пораду зайняти Антона і постійно вимагаєте виконання всіх справ.

  • Добиваєтеся, щоб Антону не привертали до розслідування.

  • Зупиняєте функції Антона у вуличній групі.

  • Зустрічаєтеся з хлопцями -однокласниками, які живуть в одному дворі з Антоном.

  • Уточнюєте для себе причину, по якій Антону подобається вулична компанія.

  • Не упускаєте випадку похвалити Антона в класі.

  • Вступаєте в контакт з інспектором у справах неповнолітніх.

  • Уточнюєте прізвища хлопців, з якими Антон гуляє вечорами.

  1. Складіть модель взаємин між членами ситуації, яка повинна скластися після реалізованого плану. Плюсом відзначайте позитивний характер взаємин, мінусом — негативний, кружком — невизначений (нейтральний). Еталон для перевірки:

Антон

Батьки

Вчитель

Клас

Ком­панія

Мілі­ція

Антон

+

+

О

о

Батьки

+

+

О

о

Вчитель

+

+

+

+

Клас

0

о

+

о

о

Компанія

-

О

Міліція

О

о

+

О

Аналіз прогностичного завдання

Дане завдання відноситься до прогностичних, тому що її метою є отримання прогнозу (следствий, ги­потез, моделі майбутнього, плану). Умова завдання предпола­гает облік імовірнісної картини майбутнього, актуалізацію необхідних знань в процесі рішення.

Разом з тим це завдання практичне, оскільки суб'єкт фактично вирішує «имплицитное протиріччя» меж­ду вимогою конкретності мислення і абстрактним характером знань, що передують діяльності, умінь і навиків (або їх відсутністю).

Запропоноване завдання відносяться до області практичес­ких педагогічних завдань: конкретні умови ситуації вимагають для її дозволу теоретичних знань, їх пе­реноса в задану конкретну ситуацію, мета рішення зводиться до організації системи дій, направлених на перетворення ситуації, що склалася, в бажану. Тому можна припускати, що в процесі рішення цій і аналогічних завдань здійснюватиметься прогнозирова­ние педагогічних явищ.

Завдання «Що трапилося з Колею?» передбачає ак­туализацию теоретичних знань: про види груп, про види асоціальних груп і взаємини в них; про ролеву структуру різних видів груп; характерних змінах вповедении школяра 10-11 років, для якого референт­ной стає група з асоціальною поведінкою; об при­емах спілкування з школярами, що йдуть на конфлікт з батьками і вчителями.

У запропонованих варіантах завдання ранжирується міра допомоги. Варіант I обстежуваний вирішує самостійно. У варіанті II передбачені питання-підказки, направлен­ные на допомогу в плануванні, виділенні следствий, фор­мулировании гіпотез. У варіанті Ш міра допомоги увели­чивается, і обстежуваному можна обмежитися вибором одного із запропонованих рішень.

Оцінка результатів рішення задачі проводиться следу­ющим чином. Рішення задачі у варіантах I і II оценива­ется по тих критеріях (показникам і їх рівневим харак­теристикам), які багато разів апробовані при аналізі вирішень прогностичних завдань і викладені в дан­ном допомозі. Варіант III має еталон для оцінки рішення, по ньому оцінюється успішність виділення следствий, формулювання гіпотез, моделювання майбутнього, плани­рования.

Вправи на розвиток прогностичного компоненту спостережливості

Для підвищення ефективності частини тренінгу, направ­ленной на розвиток прогностичного компоненту наблю­дательности, пропонуються наступні вправи: «Ба­цилла сміху» (X. Бідструп, 1988), «Дзеркало і мавпа», «Список питань», «Ознака розділення» (Психогимнас­тіка в тренінгу, 1999). Вправи були підібрані по наступних критеріях: 1) в процесі виконання тренувальних завдань потрібно здійснювати прогнозуючу де­ятельность в умовах спілкування і безпосереднього взаи­модействия; 2) передбачення винні будується на основі на­блюдаемых елементів динамічної експресії людини і вже наявних когнітивних схем сприйняття.

Вправа «Дзеркало і мавпа»

Учасникам тренінгу пропонується розділитися на па­ры. Одін з них — «дзеркало», інший — «мавпа». «Обе­зьяна» виглядає в дзеркало і поводиться достатнє свобод­но, виконуючи різні рухи, змінюючи міміку і так далі Завдання «дзеркала» — якомога точніше відобразити всі изме­нения міміки і жестів. Через 2-3 мін партнери меняют­ся ролями. Вправа направлена на розвиток способно­сти на основі спостережуваної поведінки передбачати дейст­вия іншої людини.

Вправа «Список питань»

Учасники тренінгу розбиваються на групи по 5-6 че­ловек. Кожному учасникові пропонується скласти список питань і передбачуваних відповідей на них кожному членові своєї підгрупи. При цьому повинні дотримуватися следую­щие умови: а) питання мають бути направлені на со­стояния, якості і стосунки учасників групи; б) при формулюванні питань і відповідей потрібно спиратися на ті уявлення, які, на вашу думку, є найбільш вірними і точними; у) формулювання відповіді повинне враховувати емоційні характеристики конк­ретного людини.

Через 7-9 мін учасники кожної підгрупи перевіряють правильність зроблених передбачень. При цьому кожен повинен побувати в ролі того, що відповідає на питання і спра­шивающего інших.

Вправа направлена на формування уміння пред­видеть поведінка людини в конкретній ситуації, провер­ку правильності наявних когнітивних схем воспри­ятия.

Вправа «Ознака розділення»

Учасникам групи пропонується вибрати особову якість, по якій група розділиться на дві частини. Ве­дущий пропонує варіанти: товариські — замкнуті, імпульсні — стримані, стабільні в поведінці — непередбачувані в поведінці, емоційні — рацио­нальные і тому подібне Після того, як група визначиться з выбо­ром ознаки, кожен повинен в думках вирішити, до якої групи він себе віднесе. Потім дається завдання кожному чле­ну групи розділити всіх присутніх за вибраною ознакою, передбачаючи, до якого з двох полюсів кожна людина себе віднесе. Результати передбачення записати в свій зошит в два стовпці. Після цього група рассажива­ется в два ряди на підставі самооцінки по предложенно­му якості, і учасники звіряють свої списки з действи­тельным вибором кожної людини.Вправа направлена на тренування уміння соотно­сить передбачення про поведінку з реальним вибором іншої людини.

Вправа «Ситуація оцінювання»

Представте ситуацію, в якій дається оцінка за вы­полненную роботу (вчителем на уроці, викладачем ву­за за відповідь на семінарі, керівником підрозділу на виробництві і т. п.).

На які зовнішні ознаки ви орієнтуєтеся, щоб передбачити негативну емоційну реакцію? Потім пропонується розіграти дану ситуацію. Ролі учнів: «безтурботний трієчник»; «тривожний відмінник». Після цього учасник, виконуючий роль вчителя, повинен уточнити спостережувані ознаки і спробувати виділити види передбачень, використовуваних їм у виникаючих педа­гогических ситуаціях (висунення гіпотез, побудова майбутньої моделі спілкування на основі перетворення пред­ставлений, складання плану, встановлення причинно-след­ственных зв'язків).

Вправа «Діагностична ситуація»

Наприклад, ситуація пояснення на уроці нового мате­риала або аналогічна для інших груп людей (объясне­ние виробничого завдання і т. п.).

По яких зовнішніх ознаках ви можете судити про пол­ном засвоєння матеріалу?

Які спостережувані ознаки змусять вас змінити послідовність викладу, повторити яку-небудь частину пройденого, прискорити темп викладу?

Учасникам тренінгу пропонується розіграти цю ситу­ацию в підгрупах. При цьому учасник, виконуючий роль що пояснює, не винен заздалегідь знати, які ролі испол­няют участники-«слушатели». Ролі учасників можуть бути визначені заздалегідь, наприклад: отлич­ник, що цікавиться; «хорошист», що не цікавиться; відстаючий учень; учень, що замишляє яку-небудь витівку. Після закінчення розігрування ситуації «вчитель» повинен звірити свої припущення із справжніми ролями «учнів». У даль­нейшей дискусії в групі відбувається уточнення наблю­даемых ознак і обговорення їх ролі.

Вправа «Стимулююча ситуа­ция»

Керівник (вчитель, начальник відділу, завкафедрой, викладач вузу і т. п.) роздає завдання різного рівня складності.

По яких ознаках ви визначите, яке завдання хо­чет отримати той або інший учасник? На які ознаки ви орієнтуєтеся, щоб предвос­хитить відмова від завдання?

При розігруванні ситуації учасники групи испол­няют ролі вчителя і дітей (керівника і виконавців): байдужий; що цікавиться предметом; здатний, але ледачий. Надалі відбувається обговорення в групі представлених інсценувань і уточнення спостережуваних ознак, службовців підставою для побудови предви­дений.

Вправа «Інформуюча ситуа­ция»

На класній годині вчитель інформує про неблаговид­ном вчинок одного з учнів класу. (Різні вари­анты ситуації залежно від складу учасників прак­тикума: керівник інформує інших службовців, один з родичів інформує інших членів сім'ї і т. п.)

Які засоби ви використовуватимете, щоб приховати свій емоційний стан?

Як за допомогою виразних засобів показати уча­щимся ваше відношення до вчинку?

Які спостережувані ознаки можуть інформувати вас про відношення учнів до вчинку свого однокласника і допоможуть передбачити подальший хід бесіди?

Учасникам пропонується розіграти дану ситуацію. Ролі учасників: провина, що зробила; поддерживаю­щие його; осуджуючі його поведінку; байдужі.

Після виконання кожного з вышепредложенных уп­ражнений в ході обговорення обов'язково ставилося питання про використовувані види передбачення. Це допомагає сопос­тавить класифікацію ситуацій за цілями дії з класифікацією прогностичних ситуацій по вигляду пред­видения, що сприяє чіткішому диференціюванню сприйманих ситуацій.

5