Скачиваний:
41
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
40.45 Кб
Скачать

Мета цієї гри:

а) виявити соціально-психологічний і професійний рівень знань слу­хачів, їх спостережливість, досвід у міжособових стосунках, знання функцій бригадира;

б) оцінити готовність слухачів зайняти цю посаду;

в) виявити погляди слухачів на проблему вступання на посаду;

г) показати на навчальному практичному прикладі основні принципові положення методики підготовки до діяльності у ролі бригадира.

Процедура рольової гри.

Перший етап. Усне обґрунтування актуальності теми та мети ділової гри. Розподіл ролей. З групи вибирають трьох працівників, кожен з яких отримує індивідуальне завдання: перший — підготуватися до роботи у но­вому колективі в ролі бригадира (завдання № 1), другий — розробити план роботи на перший день (завдання № 2), третій — розробити рішення запро­понованих ситуацій (завдання № 3). Три безпосередні учасники гри виби­рають з групи помічників і виходять з аудиторії для підготовки. Решту слухачів ділять на три групи експертів. Перша група оцінюватиме пред­ставлення в новому колективі, друга — план роботи, третя — прийняття рішень. Експерти отримують пакети з інструкціями і копіями трьох зав­дань, які видані безпосередньо учасникам гри. Час — 10 хв.

Другий етап. Підготовка до гри. Час — 35 хв.

Третій етап. Проведення гри. За стіл перед аудиторією сідають три учасники гри разом зі своїми помічниками. Перший учасник перед "но­вим колективом", ролі яких грають слухачі групи, відповідає на питання. Другий учасник гри знайомить групу з підготовленим планом роботи на перший день. Третій учасник розповідає, з якими ситуаціями він зіткнув­ся в перший день і які прийняв рішення. Час — 3О хв.

Четвертий етап. Групова дискусія. Представники експертних груп повідомляють оцінки, які вони дали кожному учасникові гри. Потім по­чинається загальне обговорення проблем.

П'ятий етап. Підведення підсумків. Ведучий оцінює роботу учасників гри та експертних груп, аналізує процес гри, поведінку й активність слу­хачів. Звертає увагу на помилки і правильність рішення, підкреслює цінність проведеного заняття.

Інформація для особи, яка приймається на посаду бригадира, про стан справ і діяльність механіко-збирального цеху, де працює бригада (умовно).

Підрозділ обробляє деталі, які потім надходять в інші цехи. Виконання плану залежить від результатів роботи ділянки в цеху.

Останні два роки підрозділ ледь справився з виробничим планом. У тре­тій декаді кожного місяця заступник начальника цеху з виробництва своєю владою "витягнув" виробничу програму.

У цеху з обробки деталей велика плинність кадрів: в середньому колек­тив кожного року оновлюється на 3О—35 %. Одну третину працівників становлять випускники ПТУ. Збільшились випадки порушення трудової дисципліни — спізнення, невихід на роботу, поява у нетверезому стані, брутальність у поводжені з майстрами.

Збільшились невиробничі затрати, втрати від простоїв, браку, порушен­ня термінів ремонту обладнання.

Несприятлива ситуація у цеху найперше зумовлена неефективною організацією праці, відсутністю елементарної виконавчої дисципліни і від­повідальності за виконання в термін планових завдань. Є й інші причини негативних явищ — часта зміна керівного персоналу. За два роки на одну третину змінився склад майстрів і бригадирів. Послаблено контроль з боку адміністрації. Три дні тому наказом начальника цеху бригадира звільни­ли з посади і залишили працювати в тій самій бригаді.

Завдання виконавцю ролі № 1.

Уявіть собі, що вас затвердили на посаді бригадира механічного підроз­ділу (див. Інструкцію про стан справ). Колектив вас не знає. У кімнаті відпочинку після робочого дня зібрались працівники. Підготуйте тези свого виступу за таким планом:

1. Хто я? Що представляю собою як спеціаліст і як людина? Моє мину­ле і теперішнє.

2. Чому я погодився зайняти посаду бригадира? Які мотиви спонукали мене прийти саме в цю бригаду? 3. Як я бачу свої нові обов'язки, права, повноваження? Як я ставлюсь до функцій управління взагалі? Як оцінюю їх?

4. Що я очікую від колективу бригади? На що сподіваюсь? У що вірю?

5. Як я собі уявляю майбутнє нашої бригади: виробничу діяльність і гро­мадське життя колективу?

6. Потрібно врахувати, що члени бригади будуватимуть різні прогнози щодо вашої поведінки ідей, і вашим підлеглим хотілося б, щоб їхні очікування підтвердилися уже у першому виступі. Він повинен бути коротким, чіткими переконливим.

На підготовку: 35 хв., на виступ перед членами бригади (слухачами на­вчальної групи) — 10 хв.

Завдання виконавцю ролі бригадира № 2.

Вас затвердили бригадиром механічно-збиральної ділянки, з колекти­вом якого ви не знайомі. В "Інформації" подано опис справ у бригаді. Наступного дня ви приступаєте до виконання своїх нових обов'язків, і сьо­годні вам треба підготуватися до цього.

Подумайте, які завтра зранку виникнуть перед вами завдання? З ким ви повинні зустрітися, порозмовляти? Кому і що повідомити? Кому і що запропонувати? Якими проблемами зайнятися? Які і від кого вимагати документи? З ким і якою обмінятися інформацією?

До завтрашнього дня ви повинні бути підготовлені і провести репети­цію сьогодні. Ви не маєте права в перший день на посаді бути захопленим зненацька. Вміння не розгубитися — це перший іспит у новому колективі на звання бригадира. Якщо ви у перший же день не зможете заявити про себе як про здібного організатора, то будете у полоні у "збігу обставин", надалі вам буде важко стати "господарем становища".

Що ви робитимете в перший день роботи? Встановлювати ділові кон­такти? Вирішувати наболілі проблеми? Відміняти застарілі інструкції, норми, правила?

Вам потрібно врахувати, що підлеглі очікують від вас: нової суттєвої інформації, втручання в критичні ситуації, які створились; порад, вказі­вок, допомоги; збереження звичного порядку роботи, заведення нових порядків, критичних зауважень; схвалення і виявлення турботи, уваги, співчуття.

Вас порівнюватимуть з попереднім бригадиром. Ваші дії, розпоряджен­ня, питання, відповіді, манери, жести будуть оцінювати. Різні люди сприй­мають вас по-різному: задоволені зміною керівника, інші байдужі, треті насторожені, четверті не чекають від вас добра. їм важливо знати, чи оправдаються їхні очікування, чи ні.

Розробляйте план вашого першого робочого дня на посаді бригадира. На підготовку — 35 хв.; на викладення плану перед навчальною групою — 10 хв.

Завдання виконавцю ролі бригадира № 3.

Ви призначені бригадиром механіко-збиральної бригади. Із наступного дня приступаєте до виконання своїх обов'язків. У вашій владі майбутнє цього виробничого колективу. Вам довірили бригаду, матеріальні цінності, нарешті — майбутнє виробничої програми. Вас очікують сотні невирішених питань, несподівані проблеми, непередбачувані питання, вчинки і дії ваших нових підлеглих. Ваша діяльність починається в умовах невизна­ченості. Однак це не позбавляє вас обов'язку правильно реагувати, спра­ведливо оцінювати, розумно міркувати і приймати оптимальні рішення в кожному окремому випадку. Від правильних дій у перші дні залежить ваш авторитет і майбутній успіх бригади. Багато залежить, наприклад, від вашого самопочуття, впевненості у собі, від ваших оцінок, ставлення до працівників, фактів, явищ, від вибору рішень, сприйняття пропозицій, проектів, порад, вимог, скарг та ін.

На підставі інформації, якою ви володієте, дайте відповідь на такі за­питання. Як ви себе поведете, якщо в перший день перебування на посаді бригадира:

а) отримаєте колективну скаргу на одного з працівників бригади;

б) член бригади — колишній бригадир — подасть заяву про звільнення;

в) одна з працівниць звертається з проханням дозволити їй сьогодні піти на дві години раніше за рахунок перепрацювання у минулу п'ят­ницю;

г) до вас підійде старший працівник і в бесіді про виробничі справи мимохідь почне лаяти попереднього бригадира;

ґ) помітите, що один із членів бригади у нетверезому стані;

д) до вас підійде бригадир суміжної бригади і почне сваритись, тому що ваша бригада зриває йому програму — затримує постачання вузлів;

є) до вас прийде посильний від замісника начальника цеху з технічної частини із запискою, в якій є вимоги негайно виділити п'ять праців­ників у розпорядження транспортної бригади як підсобних праців­ників на один день;

є) вам скажуть про пошкодження верстата з програмним керуванням;

ж) ви зберете після роботи бригаду для обговорення виробничих питань, а вас несподівано, без попередньої домовленості, запросять на нара­ду до начальника цеху.

Дайте короткий обґрунтований опис програми вашої поведінки і дій у кож­ній ситуації. Опис повинен охоплювати відповіді на три запитання: а) про що я подумав у цей момент? б) як би мені хотілося вчинити? в) як я вчиню насправді?

На підготовку — 35 хв., на повідомлення прийнятих рішень — 10 хв.