Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia по ПО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Опорний конспект лекцій

Тема 1 інформація й інформаційні технології

(тривалість 4 години)

Лекція 1

1.1. Основні поняття інформації

Поняття інформації. «Інформація» є одним з фундаментальних понять у сучасній науці й базовим для вивчення предмета «інформатика». Інформацію поряд з речовиною й енергією, простором і часом розглядають як найважливіша сутність миру. Всі ці поняття становлять основу сучасної наукової картини миру. З формальної точки зору визначити, що таке «інформація», надзвичайно складно.

Інформація є первинним і невизначуваним у рамках науки поняттям. Воно використається в усіх без винятку сферах життєдіяльності, і тому конкретне тлумачення елементів, пов'язаних з поняттям «інформація», залежить від методу конкретної науки й мети дослідження.

У техніку під інформацією розуміють повідомлення, передані у формі знаків або сигналів. У побутовому розумінні з терміном «інформація» звичайно асоціюються деякі відомості, дані, знання й т.п.

Інформація передається у вигляді повідомлень, що визначають форму й подання переданої інформації. Прикладами повідомлень є музичний добуток, телепередача, фотографія, роздрукована на принтері і т.п.

У таблиці 1.1 можна познайомитися з тим, що мається на увазі під інформацією в різних науках.

Таблиця 1.1

Інформація в інших науках

Можна виділити три підходи до визначення поняття «інформація»:

- антропоцентрический;

- техноцентрический;

- недетермінований.

Антропоцентрический підхід полягає в тому, що інформацію ототожнюють із відомостями або фактами, які можуть бути отримані й засвоєні, тобто перетворені в знання.

Техноцентрический полягає в тім, що інформацію представляють як дані, які не у всіх випадках можна вважати інформацією (наприклад, в Інтернеті ті самі дані, передані сервером, можуть інтерпретуватися клієнтом як різна інформація залежно від того, якими апаратно-програмними методами він розташовує і як вони настроєні).

Недетерминированный підхід складається у відмові від визначення інформації на тім підставі, що це поняття є фундаментальним.

Інформація — це деяка впорядкована послідовність повідомлень, що відбивають, передавальних й увеличивающих наші знання. Інформація актуалізується за допомогою різної форми повідомлень - певного виду сигналів, символів.

Стосовно до комп'ютерної обробки даних під інформацією розуміють деяку послідовність символічних позначень (букв, цифр, графічних образів і звуків і т.п.), що несе значеннєве навантаження й представлену в «зрозумілому» комп'ютеру виді.

Інформація - це сукупність знань про фактичні дані й залежності між ними.

Виділяють три фази існування інформації:

  • асимільована інформація (подання повідомлень у свідомості людини, накладена на систему його понять й оцінок);

  • документована інформація (відомості, зафіксовані в знаковій формі на фізичному носії);

  • передана інформація (відомості, розглянуті в момент передачі інформації від джерела до приймача).

Поряд з інформацією в інформатиці вживається поняття «дані». Дані звичайно розглядаються як ознаки або записані спостереження, які не використаються, а тільки зберігаються. Використовувані дані перетворюються в інформацію. Знання пов'язані з даними, ґрунтуються на них і представляють результат розумової діяльності людини, узагальнюючи його досвід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]