Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_Word.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Лекція. Тема: текстовий редактор Microsoft Word.

  1. Елементи вікна текстового редактора Word.

  2. Режими відображення документів.

  3. Спеціальні символи. Автозамена та Автотекст.

  4. Форматування символів та шрифти.

  5. Форматування абзаців.

  6. Списки.

  7. Форматування розділів, колонок та сторінок.

  8. Створення, редагування та форматування таблиць.

Елементи вікна Word.

  • Рядок заголовку- знаходиться вгорі вікна, містить:

  • назву документа;

  • кнопку системного меню (містить команди для керування вікном: Восстановить,Переместить,Развернуть,Закрыть).

  • кнопки – Свернуть, Развернуть, Закрыть.

  • Рядок меню- знаходиться під рядком заголовку, містить назви меню програми.

  • Стандартна панель інструментів - містить кнопки, які часто використовуються для форматування тексту, операцій з файлами і друку.

  • Панель Форматування - містить набір кнопок, які використовуються для форматування символів, вирівнювання, встановлення числових форматів, обрамлень і затінення.

  • Панелі, що настроюються - настроюються за допомогою менюВид-Панели инструментов,відображаються прапорцями.

  • Робоча область- у центрі робочої області документа розташований ескіз аркуша паперу, який називається сторінкою документа.

  • Рядок стану- знаходиться внизу вікна і пояснює дії, які Word готовий виконати по зазначеній команді.

  • Смуги – прокручування- дозволяють за допомогою миші, прокручувати екран по вертикалі і по горизонталі.

Режими відображення документа.

Зміна режиму перегляду документа не впливає на сам документ, а лише змінює спосіб його представлення на екрані. Вибрати будь-який з режимів можна за допомогою меню Вид, або кнопок на горизонтальній смузі прокручування. Існують наступні режими відображення :Обычный, Режим разметки, Структура и Режим электронного документа.

Обычный– найбільш зручний для виконання більшості операцій, усі спеціальні параметри форматування видимі на екрані, включаючи різні шрифти, їх розміри і т.д. Те, що відображається на екрані, в основному відповідає вигляду роздрукованого документа.

Электронный документ– найбільш зручний для читання документа з екрану: ліворуч з’являється структура документа, він ідеально підходить для редагування тексту документа, але не годиться для роботи з розміткою сторінки чи графікою.

Разметка страниц– відображає документ у точній відповідності з тим, як він буде виведений на друк; у цьому режимі зручно працювати з колонтитулами, багатоколонною версткою документа;

Структура – використовуйється режим для створення схеми і перевірки структури документа. У цьому режимі можна відображати тільки заголовки документа, сховавши весь інший текст.;

Режим чтения – використовується у випадку, коли основний документ слід розділити на частини й подати його у вигляді декількох піддокументів.

Спеціальні символи. Автозаміна та Автотекст.

Символи і спеціальні знаки, відсутні на клавіатурі, можна вивести на екран і роздрукувати. Наприклад, можна вставляти символи, такі як @ і ♫,☺,♥, а також багато знаків національних алфавітів. Вставка символів проводиться за допомогою діалогового вікнаВставка → Символ.

Автотекст.При створенні документу користувачу часто доводиться вводити слова, що часто повторюються. Для полегшення введення таких фрагментів і збільшенням продуктивності роботи користувача у Word створення спеціальна функціяАвтотекст. Вона дозволяє вводити не весь фрагмент, а лише одну або декілька літер. Тоді, після натискання F3 появляється весь фрагмент. Елементом автотексту може бути не лише текстовий фрагмент, але й будь-який інший об'єкт ( малюнок, таблиця, формула і т. д.).

Щоб створити елемент автотексту потрібно:

  • ввести текст, що повинен виводитися автоматично і виділити його, або виділити потрібний об'єкт.

  • в пункті меню Вставкавибрати підпунктАвтотекст, а в ньому командуСоздать. Можна також скористатися комбінацією клавіш Alt + F3.

Автозамінашукає помилки набору і правопису, які часто зустрічаються в документі і автоматично виправляє їх, як тільки вони з'являються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]