Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_gabova.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

18

Міністерство освіти, науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Кременчуцький Національний університет

імені Михайла остроградського

кафедра українознавства

Звіт про проходження переддипломної практики

ОБ’ЄКТ ПРАКТИКИ: ВІДДІЛ АСПІРАНТУРИ І ДОКТОРАНТУРИ кРЕМЕНЧУЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

виконала: студентка групи ДЗ-12-1сп

Габова Аліна Олегівна

КЕРІВНИК ПРАКТИКИ: Маслак В. І.

кременчук 2013

Вступ

Практика студентів є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах і проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів, а також на сучасних підприємствах і в організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров’я, культури, торгівлі і державного управління.

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності. Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до різних освітніх та кваліфікаційних рівнів: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр.

Для проходження практики, було обрано відділ аспірантури і докторантури КрНУ ім. М. Остроградського, який виконує функції прийому, навчання та випуску аспірантів, здобувачів та докторантів на базі КрНУ.

Протягом усієї практики, практикант ознайомився з документообігом відділу, а також опрацював основні нормативні документи та відслідкував документні потоки у відділі, для написання своєї дипломної роботи.

Під час роботи, я, застосовувала навички, які були отримані з таких дисциплін як: діловодства, правознавства, архівознавства, основ науково-дослідної роботи тощо.

Переддипломна практика надала мені можливість знайти основні документи та матеріали для написання дипломної роботи, побачити процес роботи відділу з середини та пересвідчитися в тому, що цей процес потребує нововведень та застосування в ньому більшої кількості нових технологій для оптимізації роботи кожного працівника архіву.

Розділ 1. Загальні відомості про відділ аспірантури і докторантури Кременчуцького національного університету імені Михайло Остроградського

Підготовку науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації у Кременчуцькому філіалі Харківського політехнічного інституту (далі – ХПІ) було започатковано у 1992-1993 навчальному році наказом ректора ХДПУ № 45-1 від 27.02.1992, що охоплювала 11 спеціальностей. Підготовку здійснювали сім провідних кафедр філіалу, що мали достатній науковий потенціал, сформовані наукові школи та значний обсяг науково-дослідних робіт за сталими науковими напрямами і програмами. Перш за все, це такі кафедри: технічної механіки, АВП та РТ (нині САУЕ), соціально-політичних наук, автомобілів і тракторів, електротехніки та електроніки, деталей машин та ПТУ, економіки, на чолі з професорами: Коміром В. М., Луговим А. В., Осташком О. І., Шапком В. Ф., Масловим В. Є., Масловим О. Г., Хоменком М. М. За тим же наказом у філіалі було створено відділ аспірантури, який очолила Мосьпан Наталія Олегівна.

Підготовка аспірантів здійснювалась у межах плану прийому базового інституту, орієнтувалася на його спеціалізовані вчені ради, із дотриманням вимог і правил, що діяли у ХПІ на той час. Після набуття нашим навчальним закладом самостійності Міністерством освіти і науки України 1998 році була здійснена процедура легітимізації підготовки аспірантів, у новоствореному Кременчуцькому державному політехнічному інституті була відкрита власна аспірантура. Крім того, з 1998 року в інституті було започатковано підготовку докторантів у разовій докторантурі за п’ятьма спеціальностями.

Серед перших докторантів були такі відомі на сьогодні науковці, як: доктор технічних наук Драгобецький Володимир В’ячеславович (захистив дисертацію 2003 році), доктор історичних наук Капустян Ганна Тимофіївна (захистила дисертацію 2004 році), доктор технічних наук Гученко Микола Іванович (захистив дисертацію 2007 році), доктор технічних наук Чебенко Валерій Миколайович (захистив дисертацію 2009 році).

Після наступної зміни статусу нашого навчального закладу Міністерство освіти і науки наказом № 195 від 9 квітня 2001 року затвердило у новоствореному Кременчуцькому державному політехнічному університеті аспірантуру за 13 науковими спеціальностями: фізика приладів і систем; динаміка і міцність машин; процеси та машини обробки тиском; машини для земляних і дорожніх машин; електричні машини та апарати; електротехнічні комплекси та системи; пристрої радіотехніки та засобів телекомунікацій; системи та процеси керування; фізичні процеси гірничого виробництва; автомобілі та трактори; історія України; економіка промисловості; екологічна безпека держави.

Крім того, здійснюється підготовка докторантів за спеціальностями: математична фізика; процеси та машини обробки тиском; електричні машини та апарати, системи та процеси керування; фізичні процеси гірничого виробництва; економіка промисловості.

У ці роки чисельність аспірантів сягала 167 осіб, до їх підготовки залучались фахівці 21 кафедри університету, континґент наукових керівників та консультантів складає 61 особу, серед яких 28 докторів та 33 кандидати наук. Штат відділу аспірантури поповнився додатковою посадою методиста відділу, яку обіймає Вовк Тетяна Золіївна.

У КрНУ відкриваються власні спеціалізовані ради, на засіданнях яких розглядаються кандидатські дисертації за спеціальностями:

  • 05.09.01 – Електричні машини і апарати (з 2004 року); 05.09.03 – Електротехнічні комплекси та системи (з 2006 року) – голова спеціалізованої ради – заслужений діяч науки і техніки, д-р техн. наук, професор Загірняк Михайло Васильович;

  • 05.15.11 – Фізичні процеси гірничого виробництва (з 2007 року), голова спеціалізованої ради –д-р техн. наук, професор Комір Віталій Михайлович, а зараз – д-р техн. наук, професор Воробйов В. В.;

  • 05.05.04 – Машини для земляних та дорожніх робіт (з 2009 року), голова спеціалізованої ради д-р техн. наук, професор Маслов О. Г.

Про ефективність роботи аспірантури свідчать досягнення її випускників, які успішно захистили кандидатські дисертації та плідно працюють у нашому університеті й інших наукових і навчальних установах міста і держави. Лише за останні п’ять років учорашні аспіранти КрНУ захистили близько 70 дисертацій, значно посиливши науково-педагогічну складову колективу університету.

Серед них проректори Сергієнко С. А. та Міхальчук В. І., помічник ректора Коноваленко О. Д., заступники деканів Гладир О. І., Бахарєв В. С., Шапко С. В., Савєлов Д. В., Щетинін В. Т., завідувачі кафедр Маслак О. І., Маслак В. І., Касич А. О., відповідальний секретар приймальної комісії Бялобржеський О. В., лауреат премії Президента України для молодих учених Коренькова Т. В.

У 2009 року в аспірантурі навчалися 149 аспірантів за 16 спеціальностями, у тому числі 66 – з відривом від виробництва. Серед керівників аспірантів 27 докторів і 35 кандидатів наук, доцентів.

Крім того, три викладачі університету проходять підготовку в цільовій докторантурі, а п’ятеро – готують докторські дисертації як здобувачі. Доцент Касич А. О. захистила докторську дисертацію 2009 році.

Відділ аспірантури КрНУ (додаток А) працює на сьогодні злагоджено та ефективно, що дозволяє з впевненістю дивитися в майбутнє нашого університету у сфері забезпечення його науково-педагогічними кадрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]