Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
207.36 Кб
Скачать

1. Історія розвитку поняття

1.1. Діалектика в Античності

Аристотель вважає винахідником діалектики Зенона елейскої, який піддав аналізу суперечності, що виникають при спробі осмислити поняття руху і безлічі.

Сам Аристотель відрізняє "діалектику" від " аналітики "як науку про ймовірні думках від науки про доказ. Платон слідом за еліатів (Елейський школа) визначає буття як тотожне і незмінне, проте в діалогах "Софіст" і "Парменід" обгрунтовує діалектичні висновки про те, що вищі пологи сущого можуть мислитися тільки таким чином, що кожен з них є і не їсти, дорівнює собі самому і не дорівнює, тотожний собі і переходить в своє "інше". Тому буття містить в собі протиріччя: воно єдине і множинне, вічно і минуще, незмінно і мінливе, спочиває і рухається. Протиріччя є необхідна умова для спонукання душі до роздумів. Це мистецтво і є, за Платоном, мистецтвом діалектики. Розвиток діалектики продовжували неоплатоніки ( Гребель, Прокл). У них словом "діалектика" позначається науковий метод аналізу і синтезу, який виходить з Єдиного, щоб до Єдиного повернутися.

1.2. Діалектика в традиційній китайській філософії

У китайській філософії діалектика традиційно пов'язується з категоріями Ян і Інь. З точки зору китайських мислителів, ці категорії відображають взаємозв'язок і взаємоперетворення протилежних сторін явища одне в одного. Приміром, "Ян" - світле, жорстке, тверде, "Інь" - темне, м'яке, пружне; "Ян" переходить в "Інь" - жорстке розм'якшується; "Інь" переходить в "Ян" - темне яснішає і т. д .

1.3. Діалектика в Середні століття

У середні століття діалектика була частиною семи вільних мистецтв і розумілася звичайно в широкому сенсі як здатність вести суперечку за допомогою питань і відповідей, мистецтво складати силогізми, використовуючи імовірнісні і правдоподібні аргументи щодо запропонованого питання, а також мистецтво класифікації понять, поділу речей на пологи і види.

1.4. У німецькій класичній філософії

Німецький класичний ідеалізм розглядав дійсність не тільки як предмет пізнання, але і як предмет діяльності. Так, в теорії пізнання Кант розвиває діалектичні ідеї в вченні про "антиномії". Однак діалектика розуму, за Кантом, - ілюзія, і вона усувається, як тільки думка повертається в свої межі, обмежені пізнанням одних явищ. Пізніше в теорії пізнання (в "Наукоученія") Фіхте розвинув "антітетіческі" метод виведення категорій, що містить важливі діалектичні ідеї. Шеллінг слідом за Кантом розвиває діалектичне розуміння процесів природи.

Істотну роль поняття діалектики грає у філософії Гегеля. Для нього діалектика - це такий перехід одного визначення у інше, в якому виявляється, що ці визначення однобічні і обмежені, тобто містять заперечення самих себе. Тому діалектика, згідно з Гегелем, - "рушійна душа всякого наукового розгортання думки і являє собою єдиний принцип, який вносить у зміст науки іманентну зв'язок і необхідність ...".

1.5. Діалектика марксизму

Поняття діалектики в своїх творах використовували Карл Маркс і Фрідріх Енгельс, які перевели її в матеріалістичну площину. Відмінність своєї діалектики від гегелівської Маркс висловив у твердженні, що філософія Гегеля перевернута з ніг на голову. Саме тому слід відрізняти діалектику Гегеля від її інтерпретації у діалектиці марксизму.

Маркс розуміє філософію як науку і намагається побудувати її з наукового методу. Свідомість Марксом розуміється як властивість матерії відображати саму себе, а не як самостійна сутність. Матерія знаходиться в постійному русі і розвивається. Діалектика ж виступає в якості закону розвитку цієї матерії.

Маркс так описує різницю між його діалектикою і діалектикою Гегеля: [2]

Мій діалектичний метод по своїй основі не тільки відмінний від гегелівського, але є його прямою протилежністю. Для Гегеля процес мислення, який він перетворює навіть під ім'ям ідеї в самостійний суб'єкт, є деміург дійсного, яке становить лише його зовнішній прояв. У мене ж, навпаки, ідеальне є не що інше, як матеріальне, пересаджене в людську голову і перетворене в ній.

Послідовниками Маркса, головним чином, радянськими, була створена особлива філософська школа - діалектичний матеріалізм. У діалектичному матеріалізмі діалектика Гегеля була сприйнята в інтерпретації Енгельса, який сформулював так звані "Три закони діалектики":

  1. Закон єдності і боротьби протилежностей.

  2. Закон переходу кількісних змін у якісні.

  3. Закон заперечення заперечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]