Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ ..4

Перелік лабораторних робіт.......................................................................................5

Лабораторна робота № 1 Вступ до Microsoft Access. Створення бази даних (БД), створення таблиць, заповнення таблиць інформацією.................5

Лабораторна робота № 2 Схема зв’язку даних між таблицями. Створення запитів у Microsoft Access...............................................................................15

Лабораторна робота № 3 Створення форм у Microsoft Access...................27

Лабораторна робота № 4 Створення звітів у Microsoft Access...................31

Лабораторна робота № 5 Створення програм у Microsoft Access..............34

Список літератури.....................................................................................................40

Додаток А Правила оформлення лабораторних робіт...........................................41

Додаток Б Зразок оформлення титульної сторінки...............................................46

ВСТУП

Нині найбільш поширені бази даних, які мають назву „реляційні”. Уся інформація подана в цих базах у вигляді таблиць. Кожна таблиця описує, як правило, один об’єкт – певну сукупність даних, виділену із загальної маси.

Зберігання даних - це тільки частка загального завдання. Окрім самих даних, необхідно мати набір інструментів. Цей набір надають системи керування базами даних (СКБД). СКБД – це спеціалізована програма, яка забезпечує введення даних до бази, зберігання їх та обробку згідно з вимогами користувача. Уся робота з даними, які містить база, ведеться засобами СКБД. Засоби обробки даних, які надають різні СКБД, можуть значно відрізнятися.

Зараз існує велика кількість СКБД, які орієнтовані на різні задачі. Як найбільш видатні та поширені можна назвати Oracle Server, Microsoft SQL Server, Microsoft Access. Перші дві з вказаних СКБД призначені для зберігання та обробки великих об’ємів даних й являють собою дорогі програмні продукти. На відміну від них, Access найбільш зручна для невеликих баз даних, які використовуються, як правило, одним співробітником на власному комп’ютері. Access входить до комплекту Microsoft Office.

Access активно використовується в офісній роботі для подання даних. Він має універсальний інтерфейс. Доступ до інших баз даних здійснюється, як правило, зі спеціально розроблених для цього програм.

У цих методичних вказівках з дисципліни „Інформатика та комп’ютерна техніка” подані основні відомості про Microsoft Access. У кожній роботі є хід роботи із завданнями, зміст звіту та контрольні питання, відповідь на які необхідно підготувати письмово. Роботи дозволяють отримати навички зі створення таблиць у Microsoft Access, заповнення таблиць інформацією, створення форм, запитів і модулів.

У кінці методичних вказівок є два додатки, у яких наведено правила оформлення лабораторних робіт і зразок оформлення титульної сторінки звіту.

ПЕРЕЛІК ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

Лабораторна робота № 1 Тема. Вступ до microsoft access. Створення бази даних (бд), створення таблиць, заповнення таблиць інформацією

Мета роботи: вивчити та практично засвоїти процес створення нової БД засобами MS Aсcess

Короткі теоретичні відомості

Система керування базами даних (СКБД) Microsoft Access входить до пакета Microsoft Office, містить меню команд, яке дозволяє користувачеві створювати та обробляти бази даних (БД), поновлювати дані й аналізувати їх, здійснювати пошук, створювати звіти, багатотабличні запити, форми, графіки та діаграми, поштові наклейки, програмувати. Таблицю MS Access можна зв’язати з даними, наприклад, у MS Excel, які зберігаються на іншому комп’ютері чи на сервері.

Компоненти БД MS Access

Таблиця – інформація, яка подана в стовпцях (полях) й у рядках (записах).

Запит – вибірка, яка задовольняє певні умови та дозволяє створювати загальний набір записів із даних, які знаходяться у різних таблицях, і використовувати цей набір як джерело даних для форми чи звіту.

Форма – об’єкт MS Access, у якому розробник розміщує елементи керування, яки приймають дії користувачів чи службовців для введення, відображення чи зміни даних у полях таблиці. Якщо з формою зв’язати програми мовою VBA (Visual Basic for Applications), то форма стане засобом обробки даних.

Звіт – об’єкт MS Access, який призначений для відображення даних, організованих, відформатованих і підготовлених для друку.

Макрос – програма обробки даних, макрокоманда чи набір макрокоманд, який використовують для автоматичного виконання деяких операцій (для автоматизації будь-яких процесів у MS Access без програмування).

Модуль – програма обробки даних, сукупність описів, інструкцій і процедур мовою VBA. У MS Access існують модулі двох типів: стандартний модуль і модуль класу.

Основними структурними компонентами MS Access є: ядро БД, мова програмування VBA і механізм формування запитів мови SQL (Structured Query Language  структурована мова запитів).

Ядро забезпечує інтерфейс, механізми створення і модифікації зв’язків між таблицями, захисту та подання даних, формування запитів. Синхронізація транзакцій, журналізація вимірів і відновлення БД після збоїв також належать до кількості функцій ядра.

Етапи проектування БД MS Access

1. Визначення мети створення БД (основні функції БД й інформація, яку вона повинна містити; теми, які повинні розкривати БД, звіти, які вона повинна видавати).

2. Визначення таблиць, які повинна містити база даних (структура БД).

3. Визначення необхідних у таблиці полів.

4. Задання індивідуального значення кожному полю.

5. Визначення зв’язків між таблицями (для зв’язування даних, наприклад, про клієнта та його замовлення, з різних таблиць).

6. Оновлення структури БД (проглянути, чи відповідає база даних вимогам).

7. Додавання даних і створення об’єктів БД (таблиць, форм, звітів, запитів, макросів, модулів).

8. Використання засобів аналізу в MS Access (для вдосконалення структури БД).

Основні типи даних полів таблиць MS Access:

 текстовий  призначений для текстової інформації та чисел при невиконанні математичних операцій з ними (до 255 знаків);

 числовий  призначений для математичних розрахунків:

1) байт (цілі значення в діапазоні [0; 255]);

2) ціле (ціле значення в діапазоні [-32768; +32767]);

3) довге ціле (ціле значення в діапазоні [-2147483648; +2147483647]);

4) з плаваючою комою  числа в діапазоні [-3.402823*1038; +3.402823*1038];

за замовчанням установлюється формат числового поля з плаваючою комою.

 memo  призначений для зберігання довільного тексту, коментарів (до 65535 символів);

 грошовий  призначений для операцій з грошима (використовується в математичних розрахунках, які проводяться з точністю до 15 знаків у цілій та до 4 знаків у дробовій частинах);

 дата/час  призначений для зберігання інформації про дату та час (з 100 до 9999 року включно);

 лічильник  спеціальне числове поле, призначене для автоматичного додавання унікального номера поточного запису в таблиці даних (дані лічильника не повторюються та їх не можна змінювати);

 логічний  призначений для зберігання всього двох значень («Так» чи «Ні», True/False);

 поле об’єкта OLE  призначений для зберігання об’єкта, створеного іншими додатками (електронної таблиці Microsoft Excel, документа Microsoft Word, рисунка, графіка, діаграми, звукозапису).

Властивості полів таблиці MS Access

ім’я поля  може складатися як з російських, так й англійських літер, цифр, може містити пробіли;

тип даних поля  вибирається зі списку, що розкривається;

розмір поля  кількість символів для типу Текстовий чи один з числових типів для типу Числовий;

опис  дозволяє вказати призначення поля й особливості інформації, яка зберігається в ньому;

формат поля  можна вказувати формат для даних, які вводяться;

підпис  дозволяє задати заголовок поля при виведенні таблиці на екран, якщо заголовок не заданий, то виводиться ім’я поля;

умова на значення  логічні вирази для значень, які вводяться в поле (наприклад, для поля Вартість можна поставити <100, якщо вартість книги не повинна перевищувати 100 гривень);

повідомлення про похибку  містить повідомлення користувачеві при введенні помилкових значень.