Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб1часть.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

щодо виконання лабораторних робіт 2 КУРСУ

з НАВЧАЛЬНОЇ дисципліни ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ

Для студентів денної та заочної форм навчання

за напрямом 6.100403 “Організація перевезень і управління на транспорті

Кременчук 2005

Методичні вказівки щодо виконання лабораторних робіт 2 курсу з навчальної дисципліни “ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇдля студентів денної та заочної форми навчання за напрямом 6.100403 “Організація перевезень і управління на транспорті”

.

Укладач доц. О.Ф.Кір'янов

Рецензент доц. В. С. Чаплінський

Кафедра транспортних технологій

Затверджено методичною радою КДПУ

Протокол № ____ від __________________________

Голова методичної ради _________________проф. В.В.Костін

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Лабораторні роботи 1 частини курсу направлені на засвоєння основних методів роботи із СУБД ACCESS, яка відноситься до реляційних (від англ. relation – відношення) баз даних, так як складається із набору таблиць, зв’язаних між собою На базі таблиць створюються інші об’єкти БД – форми, запити, звіти, макроси. Будь яка таблиця БД складається із звичних стрічок та стовпців. У термінології СУБД ACCESS стовпці називаються полями, а стрічки - записами. Запис містить інформацію про один елемент бази даних. Запис складається з полів, які формують структуру запису. Структура запису визначає структуру таблиці. Таким чином, поле – це мінімальна, але найважливіша, порція інформації запису, над якою визначені операції введення, виведення, перетворення тощо. Поле має ім’я і значення, характеризується типом та низкою додаткових властивостей. У СУБД ACCESS налічується декілька типів полів, а саме:

  • Текстовий – дозволяє записувати у поле текстову та змішану інформацію. Цифрова інформація при вказаному текстовому полі не буде оброблятись як число. Текстовий тип довжиною у 50 знаків вводиться при замовчуванні ;

  • Поле МЕМО - дозволяє записувати у поле текстову та змішану інформацію значного обсягу (інструкція, пояснення тощо);

  • Числовой - дозволяє записувати у поле числову інформацію, що може математично оброблятись;

  • Дата/Время -- дозволяє записувати у поле інформацію у форматі дати (23.05.1977) або часу. Форма запису задається користувачем;

  • Денежный - дозволяє записувати у поле числову інформацію у форматі грошових одиниць;

  • Счетчик – унікальний ідентифікатор, функція якого – автоматично нумерувати кожний запис. Такий тип повинне мати лише одне поле таблиці.

  • Логический - дозволяє записувати у поле логічні значення типу ДА - 1, НІ-0і тому подібні;

  • Поле об’єкта OLЕ - дозволяє записувати у поле інформацію у вигляді графічного об’єкту (фото, відео, малюнок, карта, діаграма, креслення тощо);

  • Гиперссылка - яка надає можливість надавати інформацію бази даних у Internet або внутрішнью (intranet) мережe та для переходу до інформації у іншому файлі.

Для створення таблиць та інших об’єктів бази даних в ACCESS використовуються Конструктор, Майстер та Автобудівник об’єктів, з якими студент знайомиться протягом виконання лабораторних робіт.

Відмінністю таблиць БД є їх програмне забезпечення, яке дозволяє програмно обробляти інформацію в таблицях – сортувати, фільтрувати, вести пошук тощо за допомогою контекстних меню. Дані в таблицях можуть бути подані у різних формах, зручних для користувача, та у вигляді звітів, де може бути виконаний певний аналіз даних. При необхідності дані можуть оброблятись різними математичними засобами за рахунок програмних можливостей будівника виразів, вмонтованого у конструктор запитів.

При виконанні першої частини лабораторних занять по дисципліні студент засвоює основні методи та засоби створення і використання бази даних для подальшого використання здобутих умілостей у практичній діяльності та інших дисциплінах. Освоєння методів роботи із СУБД ACCESS дозволить студенту самостійно створювати бази даних заданого призначення, а також працювати з іншими системами баз даних, що базуються на SQL – програмуванні.