Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
635.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕЛЕКТРОМЕХАНІКИ, ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ І КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Методичні вказівки

ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ З КУРСУ

“ТЕОРІЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДА”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

7.092204“Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв”

Кременчук 2006

Методичні вказівки і контрольні завдання з курсу “Теорія електропривода” для студентів зі спеціальності: 7.092204“Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв”

Укладачі: проф. Родькін Д. Й.

проф. Чорний О. П.

ст. викл. Зубова О. І.

ас. Калінов А. П.

Рецензент: доц. Т.В. Коренькова

Кафедра САУЕ

Затверджено методичною радою університету

Протокол №____ від 2006р.

Голова метод. Ради проф. В.В.Костін

ЗМІСТ

Вступ 4

Контрольне завдання 1

«Двигун постійного струму незалежного збудження (ДПТ НВ).

Розрахунок статичних і механічних характеристик ДПТ НВ.» 13

Контрольне завдання 2

«Асинхронний двигун з фазним ротором (АД з фр). Розрахунок

статичних і механічних характеристик АД з фр.» 17

Контрольне завдання 3

«Електропривод механізма по системі генератор – двигун

з зворотними зв’язками за струмом та за швидкістю» 21

Рекомендована література 31

ВСТУП

Сучасна технічна революція передбачає упровадження в промисло-вість високопродуктивних і ефективних процесів і робочих машин, важливою ланкою яких є система електропривода.

В зв’язку з цим спеціальність 7.09220,7.09220 “Електромеханічні системи автоматизації та електропривод” покликані готувати інженерні кадри, які повинні сприяти збільшенню енергоозброєння виробництва і проведенню комп-лексної механізації і автоматизації.

Одним із профілюючих курсів даної спеціальності є курс “ Теорія електропривода ”,який забезпечує фундамент для вивчення наступних дисциплін:“Системи керування електроприводами”, “Автоматизо-ваний електропривод типових виробничих механізмів”, ”Автоматизація типових технологічних процесів і установок”.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні :

Знати математичний опис,структурні схеми і фізичні властивості механічних частин привода,закономірність електромеханічного перетворення енергії,енергетику електропривода і методи еквівалентування режимів роботи по нагріванню.

Уміти розраховувати процеси і показники якості регулювання координат електропривода, при цьому важливо мати навички експерементального аналізу статичних і динамічних характеристик електропривода.

Курс базується на матеріалі попередніх дисціплин : вищої математики, теоритичних основ електротехніки, електричних машин, електронного,мікропроцесорного обладнання та інших.

Розуміння задач, які вирішує електропривод, дозволить сформувати погляд на процес розвитку і досконалення системи перетворення енергії, на прогресивні схеми регульованих приводів постійного і змінного струму, які знаходяться в стадії експерементальних досліджень і промислової перевірки. Особлива увага приділяється приводам із статичними перетворювачами в силових колах, вивченню специфічних явищ і режимів, пов’язаних із застосуваннямтиристорних перетворювачів в промисловості.

Вільній орієнтації в перелічених питаннях, умінню користуватися методичним розрахунковим матеріалом, одержанню навичок експерементатора і дослідника служить теоретичний матеріал, лабораторні роботи, контрольні завдання і курсовий проект з дисціплини.

По курсу “Теорія електропривода” студенти виконують три контрольні роботи, кусовий проект і здають два екзамена. На лабораторні роботи відводиться 16-20 годин. Нижче приведений перелік основних питань, які вивчаються в I та II частинах курсу.

До здачі екзамена по першій частині дисціплини допускаються студенти, які виконали дві перші контрольні роботи, виконали і захистили всі лабораторні роботи I частини курсу. До здачі екзамена по II частині допускаються студенти, які виконали всі три контрольні роботи, здали курсовий проект, виконали і захистили лабораторні роботи II частини курсу.