Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР ЗпП.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
141.31 Кб
Скачать

ВСТУП

Земельна реформа є складовою частиною економічної реформи в Україні. Об'єктом реформи є всі землі держави. Метою земельної реформи є створення умов для рівноправного розвитку різних форм господарювання на землі, раціонального використання і охорони земель, вирішення продовольчої проблеми і стабілізації економіки України.

Усі землі України становлять єдиний земельний фонд — 60,4 млн.га. Сільськогосподарські угіддя займають 42 млн.га, в тім числі рілля — 33,4 млн.га, що свідчить про високий ступінь розораності земель.

Згідно Земельного кодексу України "мета землеустрою полягає в забезпеченні раціонального використання та охорони земель, створенні сприятливого екологічного середовища та поліпшенні природних ландшафтів".

Землевпорядкування поділяється на внутрішньогосподарське і міжгосподарське, внутрішньогосподарське землевпорядкування порушує інтереси окремо взятого сільськогосподарського підприємства.

Головною метою внутрішньогосподарського землевпорядкування є встановлення такого використання землі, яке б дозволило сільськогосподарським підприємствам успішно виконувати поставлені перед ним завдання: одержання максимальної кількості продукції при мінімальних затратах, своєчасна доставка її в належному товарному вигляді до споживача, вирішення важливих соціальних проблем по покращенню умов життя населення.

Відносини, щодо використання земельних ресурсів регулюються Земельним кодексом України, який визначає правові, економічні, організаційні принципи. Регулювання земельних відносин передбачає також охорону прав громадян, підприємств і організацій на землю.

В Україні функціонують три рівноправні форми власності на землю: державна, комунальна і приватна. Поряд із існуючими сільськогосподарськими підприємствами набувають розвитку фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи, акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю як економічно так і юридично самостійні формування.

Розробка питань внутрішньогосподарського землевпорядкування знайшла відображення в даному курсовому проекті на прикладі сільськогосподарського колгоспу ім. Свердлова села Кобелячок Кременчуцького р-ну Полтавської обл..

У різних ґрунтово-кліматичних зонах країни освоєні і на сьогодні використовуються сівозміни, що різняться між собою цілою низкою показників. Цими показниками, наприклад, можуть бути: видовий склад культур, співвідношення окремих їх видів або цілих груп культур (просапних і суцільної сівби), кількість полів, наявність вивідного поля тощо. В основу сучасної класифікації сівозмін береться вид продукції, яка виробляється в сівозміні та співвідношення окремих груп сільськогосподарських культур і парів. Перший показник покладено в основу поділу сівозмін на типи, а другий — на види. Залежно від виду рослинницької продукції усі сівозміни поділяють на чотири типи: польові, кормові, овочеві і спеціальні.

1 Характеристика району розташування колгоспу ім. Свердлова села Кобелячок Кременчуцького р-ну Полтавської обл..

Землекористування ВАТ “Мрія” розташоване в північній частині Козельщинського району, який знаходиться в зоні лісостепу на лівобережній терасі низини Середньодніпров’я.

Всього по господарству сільськогосподарські угіддя займають 2768,43 га. Землекористування компактне. Господарство розташовано біля населених пунктів.

З районним і обласним центрами підприємство “Мрія” зв'язане дорогами власного і районного значення з твердим покриттям, що забезпечує рух транспорту при будь-яких погодних умовах.

На момент складання проекту в сільськогосподарському підприємстві розвинуті обидві галузі — рослинництво і тваринництво. Господарство спеціалізується на виробництві молока і м’яса в тваринництві, зернових і технічних культур - в рослинництві.

Територія району, яка розглядається в даному проекті, характеризується помірно-континентальним кліматом, з теплим, іноді жарким літом і помірно-холодною, з великою кількістю відлиг, зимою.

Середня багаторічна температура повітря складає 8°С. Самим холодним місяцем на протязі року є січень з середньомісячною температурою -5,7°С, самим жарким — липень з середньомісячною температурою +21,8°С.

Територія землекористування господарства розташована в межах Середньодніпровської низовини. Ґрунти переважно чорноземні.

На території землекористування ВАТ “Мрія” найбільшим населеним пунктом є Висока Вакулівка. Він є центром сільської Ради, розташований за 15 км від райцентру. У В.Вакулівці знаходяться школа, бібліотека, клуб.

3 Підготовчі роботи при розробці проекту організації території сільськогосподарського підприємства.

Камеральні підготовчі роботи

Камеральні підготовчі роботи полягають перш за все в зборі матеріалів, необхідних для проведення землеустрою.

До основних матеріалів, потрібних для внутрішньогосподарського землеустрою відносяться:

а) планово-картографічний матеріал;

б) земельно-облікові документи;

в) проекти раніше проведеного землеустрою;

г) ґрунтова карта і пояснювальна записка до неї;

д) геоботанічна карта і пояснювальна записка до неї:

е) матеріали меліоративних обстежень і копії меліоративних проектів;

ж) матеріали дорожнього обстеження;

з) матеріали агролісомеліоративних обстежень;

і) землевпорядкувальні побажання господарства.

Для цілей внутрішньогосподарського землеустрою дуже важливо мати плани з горизонталями. Особливе це потрібно для господарств, розташованих в районах з різко вираженим рельєфом. Без урахування рельєфу місцевості неможливо правильно розмістити сільськогосподарські угіддя, сівозміни, поля сівозмін, захисні лісові насадження, ставки, водоймища, дороги і т.д.

Разом з матеріалами зйомок в процесі камеральної підготовки вивчаються земельно-облікові дані, до яких відносяться:

а) виписка з державного акту з вказівкою загальної площі земель;

б) експлікація земель по книзі реєстрації землекористувань;

в) відомості про землі стороннього користування;

г) відомості по землях, що знаходяться в довгостроковому або короткостроковому користуванні господарства.

Часто в межах землекористування с/г підприємств розташовуються землі інших землекористувачів (ділянка школи, лікарні, санаторію, заводу, землі лісового фонду і т.д.). При складанні проекту внутрішньогосподарського землеустрою необхідно знати точне місцеположення і площу цих ділянок, як використовується ця земля, чи потрібна вона землекористувачу надалі і т.д. Всі ці матеріали повинні бути одержані під час підготовчих робіт.

Польові підготовчі роботи

До польових підготовчих робіт відносяться:

а) огляд і відновлення зовнішніх меж землекористування господарства;

б) коректування планово-картографічних і обслідницьких матеріалів;

в) зйомка сільськогосподарських культур (попередників);

г) агрогосподарське обстеження угідь.

Відновлення втрачених межових знаків проводиться по суходільних межах і в стику їх з живими урочищами (річками, струмками, озерами), а також в стику з ярами, балками, лісовими смугами, шосейними дорогами.

Звичайно всі наявні планово-картографічні матеріали минулих років перевіряються в натурі і коректуються. Необхідно всі зміни, що відбулися в ситуації з часу останньої зйомки території с/г підприємства, виявити і показати на плані і в експлікації земель. Одночасно з цим треба усувати неточності і помилки в знімальних матеріалах, якщо такі виявляться.

Контури сільськогосподарських культур знімають напівінструментальним шляхом. Вимірювання проводиться стрічкою або двухметрівкою. Контури сільськогосподарських культур наносяться на копію плану олівцем в полі.

Матеріали про розміщення попередників за минулі роки беруться з книги історії полів, а за відсутності її з'ясовують на основі свідчень агронома, голови відділення або бригадира.

За наявності матеріалів ґрунтових і геоботанічних обстежень можна обмежитися загальним оглядом всієї території і детальним обстеженням земельних ділянок, що намічаються до освоєння, до переводу з одного виду в іншій, і ділянок, передбачуваних до відведення під сади і городи. Разом з тим виявляється стан наявних захисних лісових насаджень.

Для проведення агрогосподарського обстеження використовується копія плану землекористування, на яку наносяться населені пункти, місця розташування тваринницьких ферм, сільськогосподарські угіддя, польові стани, літні табори для худоби, дорожня мережа, водні джерела і ін.

Результати агрогосподарського обстеження показуються на копії плану землекористування і у відомості.

У відомості указуються номер контуру, доцільність використання його для тих або інших сільськогосподарських полів. Указується також, в який вигляд доцільно трансформувати і як краще використовувати ту або іншу ділянку землі, де розмістити ставки, водоймища, які заходи потрібно провести для поліпшення орних угідь, природних сінокосів і пасовищ і т.д.