Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

1. Теория держави і права як суспільна наука.

Теорія держави і орава, як наука, прагне пізнати стійкі глибинні зв'язки державно-правового життя, визначити його історичний рух. Вона має за мету отримання, відновлення і поглиблення узагальнених достовірних знань про державу і право. Унікальність теорії держави і права полягає в тому, що вона не обмежена в часі й у просторі, тобто для пізнання державно-правових явищ теорія держави і права може досліджувати державу і право будь-якої країни й у будь-який історичний відрізок часу. Крім того, теорія держави і права не має просторових меж, тому що вивчає узагальнено країни усього світу, а часових - тому що держава і право розвиваються з часом, отже і теорія держави і права розвивається з часом.

2.Придмет теорії держави і права.

Предметом теорії держави і права виступають основні закономірності виникнення і розвитку держави і права, їхня сутність, призначення і функціонування в суспільстві, а також особливості політичної і правової свідомості і правового регулювання.

Основним предметом теорії держави і права є такі органічно пов'язані між собою специфічні соціальні інститути, як держава і право. Тому система теорії держави і права складається з двох частин: державознавства (теорії держави) і правознавства (теорії права).

3. Понятті загальної теорії держави і права.

Вивчаючи та узагальнюючи практику, теорія держави і права формує поняття та визначення державно-правових явищ, виробляє наукові рекомендації і висновки, генерує нові ідеї, які дозволяють не тільки зрозуміти сутність, зміст та форми існування держави і права, а й вміло використовувати їх з метою прогресивного розвитку суспільства.

4.Соціальне призначення і цінність теорії держави і права як науки та навчальної дисципліни.

Значення будь-якої теорії надзвичайно важко оцінити, тим більше, якщо вона правильна. Правильність теорії можна перевірити лише практикою. Практика дає узагальнюючу систему знань, яка реально відображає розвиток природи або суспільства. Тому правильна теорія не може обійтись без узагальнення практики державного будівництва і реалізації права в правовідносинах. Володіючи теоретичною наукою, можна пояснити минуле, зрозуміти сучасні явища і заглянути в майбутнє. Майбутній, перспективний розвиток держави і права можна моделювати, прогнозувати, відображати на рівні найвищих здібностей ясно бачення, телепатії тощо. Це надзвичайно складна діяльність, яка вимагає великих знань, набутого досвіду закономірностей розвитку держави і права, вміння аналізувати і узагальнювати державно-правові явища. Щоб займатись такою діяльністю, потрібно мати певний запас знань по правознавству, оволодіти методологією пізнання, методами аналізу і синтезу, законами і принципами соціології і філософії, психології і педагогіки, конкретно-науковими методами дослідження.

5. Завдання та функції тдп

Теорія держави і права виконує ряд функцій, міцно пов'язаних між собою.

  1. Онтологічна функція. Онтологія - вчення про таке глобальне філософське поняття, як буття. В рамках онтології досліджуються основи, принципи буття, його структура і закономірності. Теорія держави і права в рамках цієї функції відповідає на запитання: що є держава і що є право?

  2. Гносеологічна функція. Гносеологія - теорія пізнання. Теорія держави і права в рамках цієї функції сприяє розвитку правового пізнання.

  3. Евристична функція. Евристика - це мистецтво знаходження істини, нових відкриттів. Термін "евристика" пов'язаний з ім'ям видатного давньогрецького вченого н механіка з міста Сіракузи Архїмеда, Легенди розповідають, що тиран Сіракуз Перон наказав Лрхімеду визначити, скільки золота й срібла міститься у мертвенній короні. Завдання було досить складним. Знесилений Лрхімед вирішив відпочити й прийняти ванну. Коли він в неї заліз, то вода перелилася через край. Саме тоді вчений зрозумів, як вирішити це завдання. З криком: "Знайшов", він вибіг на вулицю і голим побіг додому. В перекладі на грецьку мову "знайшов" звучало як "еврика". В рамках евристичної функції теорія держави і права відкриває нові закономірності розвитку державно-правових явищ в нових умовах.

  4. Прогностична функція. На основі визнання закономірностей розвитку держави і права теорія держави і права висуває гіпотези про їхнє майбутнє, істинність котрих потім перевіряється практикою.

  5. Політико-управлінська функція. Теорія держави і права покликана формувати наукові засади внутрішньої і зовнішньої юридичної політики, забезпечувати науковість державного управління.

  1. Пракптчно-організапюрська функція. Теорія держави і права служить науковою основою функціонування держави і права, виробляє рекомендації для вирішення численних проблем державно-правового будівництва.

  2. Методологічна функція. Категорії, принципи, ідеї і висновки теорії держави і права служать своєрідними «опорними пунктами» галузевих і спеціальних юридичних наук. Останні опираються на термінологію, яка була розроблена теорією держави і права.

  3. Ідеологічна функція. Теорія держави і права акумулює і приводить у систему ідеї про державу і право, створює наукову основу для формування суспільної та індивідуальної політичної і правової культури.