Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
273.87 Кб
Скачать

Введення Рухомим складом автомобільного транспорту називають автомобілі, автомобільні поїзда, причепи та напівпричепи. Рухомий склад служить для виконання транспортних і нетранспортних робіт: перевезення вантажів, пасажирів та спеціального обладнання для виробництва різних операцій. Рухомий склад автомобільного транспорту дуже різноманітний. Його можна класифікувати за призначенням і прохідності (рис.1) Рухомий склад загального призначення служить для виконання різних транспортних перевезень, спеціалізований - тільки для певних транспортних перевезень, а спеціальний - для виробництва різноманітних нетранспортних робіт.

6.1 Як класифікують рс за призначенням , шляховим регламентуванням і конструктивними ознаками ?

Класифікація Рис. 1. Класифікація типів рухомого складу автомобільного транспорту за призначенням і прохідностіПасажирський рухомий склад призначений для перевезення людей. До нього відносяться легкові автомобілі та автобуси. Легкові автомобілі служать для індивідуальної перевезення пасажирів (від 2 до 8 осіб). Легкові автомобілі загального призначення мають закриті і відкриті кузова. Спеціалізовані легкові автомобілі призначені для перевезення пасажирів певних категорій. Автобуси служать для масової перевезення пасажирів. Автобусами загального призначення є міські, приміські та міжміські автобуси. До спеціалізованих відносяться санітарні, туристичні та шкільні автобуси. Вантажний рухомий склад служить для перевезення вантажів різних видів. До нього відносяться вантажні автомобілі, автомобілі-тягачі, автопоїзда, причепи та напівпричепи. Вантажні автомобілі можуть бути загального призначення, спеціалізованими і спеціальними.

Причіпний рухомий склад включає в себе причепи та напівпричепи, які, як і автомобілі, можуть бути загального призначення, спеціалізованими і спеціальними. Крім того, причепи можуть бути легковими та вантажними. Різниця між вантажними причепами та напівпричепами полягає в тому, що причепи з'єднуються з автомобілем-тягачем тягово-зчіпним пристроєм типу гак - петля або шворінь - петля, а напівпричепи - опорним сідельно-зчіпним пристроєм.

Напівпричепи-контейнеровози служать для перевезення універсальних автомобільних, залізничних і великовантажних контейнерів. Вони використовуються в основному при доставці вантажів підприємствам і організаціям з залізничних станцій, морських портів і аеропортів у місцевому та міжнародному сполученнях.

Автомобілі-самопогрузчики і контейнеровози Автомобілі-самопогрузчики забезпечують перевезення і механізацію навантаження і вивантаження різних штучних або затарених сипучих вантажів. Вони обладнані спеціальними пристроями і механізмами, привід яких здійснюється від двигуна автомобіля. За типом вантажно-розвантажувального обладнання автомобілі-самопогрузчики бувають з стріловими кранами, з хитними порталами, вантажопідйомними бортами, що нахиляється рамою та знімні кузовами. Автопоїзди для довгомірних вантажів призначені для перевезення лісу, труб, сортового металу різних профілів і будівельних залізобетонних конструкцій (плит, панелей, балок, сантехкабін та ін.) Такі вантажі мають дуже велику довжину, яка може досягати 50 м. Автопоїзди для перевезення довгомірних вантажів експлуатуються в різних дорожніх і кліматичних умовах. Тому вони мають високу маневреність і прохідність. Їх висока маневреність забезпечується застосуванням спеціальних пристроїв для керування колесами причепів і напівпричепів-розпусків.

Обладнання рефрижераторів. Автомобілі та автопоїзда-рефрижератори обладнані спеціальними ізотермічними кузовами. Термоізоляція кузова забезпечується застосуванням термоізоляційних матеріалів, що володіють малою теплопровідністю і гігроскопічністю, відсутністю запаху, довговічністю, вогнестійкістю, пожаробезопасностью і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]