Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МВ Сем_ІС

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
401.01 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ ЗА НАПРЯМОМ ПІДГОТОВКИ 6.020105 – «ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО

ТА ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ»

КРЕМЕНЧУК 2014

Методичні вказівки щодо семінарських занять з навчальної дисципліни «Інформаційне суспільство» для студентів денної та заочної форм навчання за напрямом підготовки 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність»

Укладач

асист. В. І. Саранча

Рецензент

к.філ.н., доц. Л. В. Бутко

Кафедра українознавства

Затверджено методичною радою Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Протокол № ____ від “___” ________ 2014 р.

Голова методичної ради __________ проф. В. В. Костін

ЗМІСТ

Вступ ……………………………………………………………….………….…..5 1 Перелік семінарських занять………………………………………….………. 7 Семінарське заняття № 1 «Інформаційне суспільство − нова стадія розвитку цивілізації» ……...……………………………………...........7 Семінарське заняття № 2 «Інформаційні технології як каталізатор процесів розвитку сучасного суспільства» …………………………...8

Семінарське заняття № 3 «Постіндустріалізм і формування концепції інформаційного суспільства» …………………………….10

Семінарське заняття № 4 «Концепції З.Бжезінського та П.Дракера»

…………………………………………………………………………..12 Семінарське заняття № 5 «Футурологія і концепція «електронного суспільства»……………………............................................................14 Семінарське заняття № 6 «Футурологічна концепція Елвіна Тоффлера»……………………………………………………………...16 Семінарське заняття № 7 «Мануель Кастельс і концепція інформаціоналізму» …………………………………………………..19 Семінарське заняття № 8 «Інформаційні технології та засоби передачі інформації»………………………………………………......21 Семінарське заняття № 9 «Нормативно-правова основа інформаційного суспільства»………………………………………....23 Семінарське заняття № 10 «ЮНЕСКО та концепція розвитку суспільства знань»……………………..................................................26 Семінарське заняття № 11 «Соціально-економічні проблеми розвитку інформаційного суспільства» ……………………………..30 Семінарське заняття № 12 «Гуманітарні проблеми розвитку інформаційного суспільства» ………………………...........................32

3

Семінарське заняття № 13 «Наука й освіта в інформаційному

суспільстві»…………………………………………….........................36

Семінарське заняття № 14 «Стратегія розвитку інформаційного

суспільства в Україні» ………………………………………………..39

2Рекомендації щодо написання реферату…………………………………….42

3Тематика рефератів……………………………………………………………45

4Питання до заліку……………………………………………………………...48

5Критерії оцінювання роботи на семінарських заняттях …………………...51 Список літератури ……………………………...……………………………….55

Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки реферату ………...……..64

4

ВСТУП

Розбудова інформаційного суспільства в Україні є одним із стратегічних завдань розвитку нашої країни на найближчий період. Від його розв’язання багато в чому залежить стан економіки, рівень і якість життя населення країни, національна безпека й місце у світовій спільноті. Нині за рівнем свого інформаційного розвитку Україна значно відстає не лише від США та передових країн Європи, а й від деяких країн Азії, що швидко розвиваються. Більш того, міжнародний рейтинг України в цій сфері за останні роки неухильно знижується. Подальше збереження цієї тенденції становить собою пряму загрозу для національної безпеки країни.

Однією з причин сучасного відставання нашої держави від передових країн у галузі інформаційного розвитку полягає в тому, що проблеми інформаційного суспільства в українській системі освіти на належному рівні ще не вивчаються, хоча необхідність цього назріла і є очевидною. Саме тому основні ідеї та концепції інформаційного суспільства як нового ступеня розвитку цивілізації ще не стали атрибутом суспільної свідомості. А без цього розбудова інформаційного суспільства в Україні практично неможлива. Завдання навчального курсу «Інформаційне суспільство» –

сприяти розв’язанню цієї актуальної проблеми.

Мета навчальної дисципліни – сприяти формуванню у студентів напряму «Документознавство та інформаційна діяльність» цілісних системних уявлень про структуру та зміст найбільш важливих і актуальних питань розвитку інформаційного суспільства, їх взаємозв’язку з напрямами соціально-економічного, науково-освітнього та культурного розвитку нашої країни, а також забезпечення її національної безпеки.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є теорія, методологічні основи та сучасні тенденції розвитку інформаційного суспільства на загальнодержавному та глобальному рівнях.

5

Навчальна дисципліна «Інформаційне суспільство» органічно поєднана з такими дисциплінами як «Концепція професійного спрямування», «Інформатика та комп’ютерна техніка», «Документно-інформаційні комунікації», «Філософія», «Соціологія».

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

1)сучасне становище, тенденції та найбільш важливі проблеми розвитку глобального інформаційного суспільства як якісно нової стадії розвитку цивілізації;

2)стан, основні напрями та проблеми розвитку інформаційного суспільства в Україні та очікувані соціально-економічні та гуманітарні наслідки цього розвитку;

3)роль і місце України в інформаційному розвитку світової спільноти.

уміти:

1)самостійно орієнтуватися в сучасній проблематиці розвитку інформаційного суспільства;

2)здійснювати критичний аналіз різних аспектів розвитку інформаційного суспільства в Україні й інших країнах;

3)самостійно знаходити та використовувати наукову і навчально-

методичну літературу щодо проблем інформаційного суспільства з метою підвищення якості своєї освіти та її адекватності сучасним проблемам.

На семінарські заняття виносяться питання, які спрямовані на більш глибоке оволодіння навчальним матеріалом. Запропонований список літератури дозволить більш детально вивчити питання, передбачені навчальною програмою, розглянути різні підходи щодо висвітлення однієї теми.

Методичні вказівки складаються з семи частин: вступу, переліку семінарських занять, рекомендацій щодо написання реферату, тематики рефератів, питань до заліку, критеріїв оцінювання знань і списку літератури.

6

1 ПЕРЕЛІК СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Семінарське заняття № 1 Тема. Інформаційне суспільство − нова стадія розвитку цивілізації

Мета: сформувати знання про ознаки інформаційного суспільства;

визначити чинники, які впливають на розвиток цивілізації на сучасному етапі; охарактеризувати основні етапи в інформаційному розвитку людства.

План заняття

1.Роль інформації у сучасному світі.

2.Інформація як філософська категорія та соціально-політичне явище.

3.Кількість та якість інформації.

4.Рух інформації.

Короткі теоретичні відомості

Інформація адекватно відтворює явища та закони зовнішнього світу,

духовну діяльність людства, створює можливості передбачення та перетворення дійсності в інтересах міжнародної спільноти. Інформація перетворилась на глобальну цінність, тобто має міжнародний характер;

інформація також виступає складовим компонентом інших життєво важливих глобальних явищ. Відтак інформаційний чинник здійснив у житті цивілізації за XX століття найбільш глибокі зміни за всю її історію: він об’єднав світ в єдину систему, яка функціонує у режимі реального часу.

Ще Д. Белл поклав інформаційний чинник в основу своєї концепції

«постіндустріального суспільства», у якому він убачав економічний прорив на шляхах переходу від виробництва товарів до виробництва інформаційних послуг. Він дещо пізніше звернувся саме до обґрунтування поняття

«інформаційне суспільство», яке, за його словами, є новою назвою для постіндустріального суспільства, що підкреслює не його становище у послідовності ступенів суспільного розвитку (після індустріального суспільства), а основу визначення його соціальної структури – інформацію.

7

Подальший хід історичного розвитку свідчить про те, що сучасники та послідовники Д. Белла обґрунтовували різноманіття понять; наприклад,

Дж. Ліхтхайм писав про постбуржуазне суспільство, Р. Дарендорф – посткапіталістичне, А. Етціоні – постмодерністське, К. Боулдінг – постцивілізаційне, Г. Кан – постекономічне, С. Алстром – постпротестантське, Р. Сейденберг – постісторичне, Р. Барнет вніс у цей калейдоскоп прагматичну нотку, пропонуючи термін «постнафтове суспільство».

Завдання до теми

1.Написати реферат (теми 1–5).

2.Назвіть характерні особливості інформаційного суспільства.

3.Проаналізуйте процес створення та функціонування інформаційних інститутів влади.

Контрольні питання

1.Якою, на Вашу думку, повинна бути роль держави у процесах регулювання інформаційної діяльності?

2.Назвіть основні напрями державної інформаційної політики.

3.Які заходи впливають на підвищення рівня інформаційної безпеки держави?

Література: [4, с.25–83; 8, с.27–159; 41; 57, с.15–154; 79].

Семінарське заняття № 2

Тема. Інформаційні технології як каталізатор процесів розвитку

сучасного суспільства

Мета: сформувати знання щодо ролі інформаційних технологій у життєдіяльності суспільства; визначити основні види та типи інформаційних і телекомунікаційних технологій; охарактеризувати вплив інформаційних технологій на модернізаційні процеси у розвитку суспільства.

План заняття

1.Перша інформаційна революція.

2.Друга інформаційна революція.

8

3.Третя інформаційна революція.

4.Четверта інформаційна революція.

Короткі теоретичні відомості

Перша інформаційна революція пов’язана з появою писемності,

уможливила передачу інформації, знань від покоління до покоління через її фіксацію в знаках і зруйнувала монополію вузького кола людей на знання.

У стародавні часи людська пам’ять була єдиним засобом збереження та передачі суспільного досвіду, інформації про події та людей. Історія знає так звані безписемні цивілізації, де величезна кількість необхідних відомостей просто заучувалась напам’ять жерцями, законознавцями, вчителями, а на дальні відстані посилались «живі листи» – гінці.

Виникненню писемності передували засоби, які слугували запам’ятовуванню усних повідомлень. До таких відносять предметне,

вузликове та піктографічне письмо.

Друга інформаційна революція пов’язана із винаходом книгодрукування.

Переваги друкарства в порівнянні з усіма існуючими раніше способами передачі мовної інформації полягають, по-перше, у значному полегшенні виготовлення друкованої форми, яка складається із заздалегідь підготовлених технічних елементів і деталей, по-друге, у можливості кількаразового повторного їхнього використання, по-третє, у загальному спрощенні та полегшенні всього процесу нагромадження та передачі інформації.

Третя інформаційна революція пов’язана із винаходом засобів, які уможливили швидку передачу інформації на великі відстані – телеграфу,

телефону, радіо, телебачення.

Четверта інформаційна революція пов’язана із винаходом комп’ютерів і комп’ютерних мереж.

Перший у світі комп’ютер – ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) – з’явився 1946 року у США. Його створили вчені Пенсильванського університету Дж. Преспер Еккерт (Eckert) та Джон Моклі

9

(Mauchly). Він важив 30 тонн, складався з 18 тис. радіоламп, мав швидкодію

0,1 MIPS (Million Instructions Per Second).

Завдання до теми

1.Написати реферат (теми 1–5).

2.Відтворіть хронологію появи новітніх засобів комунікації (телеграф,

телефон, радіо, телебачення) на українських землях.

3.Охарактеризуйте вплив четвертої інформаційної революції на розвиток

цивілізації.

Контрольні питання

1.Чому виникнення писемності прийнято вважати початком першої інформаційної революції?

2.У чому полягають переваги друкарства в порівняно з усіма

попередніми способами передачі мовної інформації?

Література: [21, с.12–186; 25, с.17–73; 31, с.537–547; 37, с.156–165; 40,

с.78–83; 44, с.177–182; 51, с.115–119; 52, с.72–75].

Семінарське заняття № 3

Тема. Постіндустріалізм і формування концепції інформаційного

суспільства

Мета: сформувати знання про теоретичні та концептуальні основи постіндустріалізму; розкрити методологічні передумови теорії постіндустріального суспільства; охарактеризувати основні проблеми у розвитку та становленні інформаційного суспільства; охарактеризувати основні етапи соціального прогресу з погляду постіндустріалізму.

План заняття

1.Методологічні передумови теорії постіндустріального суспільства.

2.Формування теоретичних і концептуальних основ постіндустріалізму.

Короткі теоретичні відомості

Утеорії постіндустріального суспільства одержала своє втілення та розвиток наукова традиція, висхідна до соціальних ідей епохи Просвітництва, які пов’язували суспільний прогрес з послідовним

10