Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МР_ОНДР_Контрольні Роботи

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
318.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„ОСНОВИ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ ЗА НАПРЯМОМ

6.020105 – „ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО ТА ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ”

КРЕМЕНЧУК 2013

Методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни „Основи науково-дослідної роботи” для студентів денної та заочної форм навчання за напрямом 6.020105 – „Документознавство та інформаційна діяльність”

Укладачі: к. і. н, доц. В. І. Маслак, д. і. н., проф. Д. С. Вирський, асист. Д. П. Василенко

Рецензент к. і. н., доц. В. О. Крот

Кафедра українознавства

Затверджено методичною радою Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Протокол №____ від__________

Голова методичної ради______________ проф. В. В. Костін

2

 

ЗМІСТ

 

Вступ.......................................................................................................................

4

1

Рекомендації щодо написання та оформлення контрольних робіт з

 

навчальної дисципліни „Основи науково-дослідної роботи”…………...…...

7

2

Варіанти контрольних робіт..............................................................................

10

3

Питання до іспиту……………………………………………….….................

16

4

Критерії оцінювання знань ...............................................................................

18

5

Основні поняття та терміни…………………………………………………..

20

Список літератури.................................................................................................

27

Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи……

29

Додаток Б Зразок оформлення списку літератури……………………………..

30

3

ВСТУП

Сьогодення ставить нові вимоги до вищої освіти, до наукової компетентності фахівця – людини, яка творчо мислить, свідомо орієнтується в інформаційному та науковому просторі, самостійно опановуючи світоглядні парадигми.

Глибоке усвідомлення інноваційних явищ і вміння їх розв’язувати за допомогою неординарних методів неможливе без оволодіння науковим апаратом і логікою наукового процесу, умінням аналізувати й прогнозувати його подальший розвиток. У теорії та практиці вищої освіти накопичено значний досвід, що є основою наукової підготовки майбутнього спеціаліста та передбачає формування узагальнень на високому рівні економічного мислення і загальної культури.

Актуальність навчальної дисципліни полягає в нагальній потребі оновлення навчального процесу вищої школи у зв’язку з його орієнтацією на модель майбутньої професійної діяльності студентів в умовах упровадження ефективних технологій організації навчально-виховного процесу. Це сприятиме формуванню особистості з творчим мисленням, здатної самостійно розробляти авторські, ексклюзивні програми, здійснювати педагогічний процес на високому інтелектуальному рівні. У зв’язку із цим постає питання ефективної підготовки студентів до самостійної, творчої дослідницької діяльності.

З цією метою до навчальних планів багатьох спеціальностей ВНЗ уведено дисципліну „Основи науково-дослідної роботи”, широко запроваджуються елементи наукових досліджень у навчальний процес – підготовка оглядового реферату на запропоновану тему, окремі дослідження під час виконання лабораторних робіт і практичних занять, підготовка доповіді, статті та виступу на науковому семінарі чи конференції, розробка окремих науково-дослідних питань у період практики та курсового проектування, узагальнення в дипломних роботах усього досвіду НДР за період навчання.

4

Зміст навчальної дисципліни „Основи науково-дослідної роботи” передбачає вивчення особливостей та загальних тенденцій організації та проведення наукового дослідження.

Основною метою науково-дослідної діяльності у вищій школі є формування у студентів умінь аналізувати науково-педагогічну літературу,

висвітлювати результати науково-теоретичних і дослідницьких пошуків у курсовій, дипломній, магістерській роботах, наукових розвідках тощо.

Завданням вивчення навчальної дисципліни „Основи науково-дослідної роботи” є підготовка фахівця-дослідника, тобто формування у нього вмінь різнобічно сприймати й усвідомлювати факти та явища економіки, формувати цілісний погляд на сучасність, синтезувати отримані знання.

Структура навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна „Основи науково-дослідної роботи” складається з двох розділів: „Теоретико-методологічні основи організації наукового дослідження”, „Практико-методологічні особливості проведення наукового дослідження”.

Значення та місце дисципліни у навчальному процесі

Навчальна дисципліна „Основи науково-дослідної роботи” сприяє формуванню наукового світогляду студентів, збагаченню і розширенню гуманітарної підготовки, формуванню творчої активності майбутніх фахівців,

підвищенню фахового та культурного рівня спеціаліста, збагаченню особистості,

духовності.

Навчальна дисципліна „Основи науково-дослідної роботи” тісно пов’язана з багатьма іншими, а саме: зі статистикою, вищою математикою, комп’ютерною технікою та програмуванням, іноземною мовою, логікою, риторикою, етикою ділового спілкування тощо.

У результаті вивчення дисципліни студенти мають

знати:

методологію та методику наукового дослідження;

категоріальний апарат наукового дослідження;

5

основні види наукових досліджень у вищій школі;

структуру та зміст етапів дослідницької роботи.

уміти:

підготувати наукову статтю, доповідь, рецензію;

застосовувати реферативний виклад матеріалу;

знаходити наукову інформацію та працювати з джерелами;

користуватися різними формами викладу матеріалів наукового дослідження.

6

1 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ

КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

У процесі вивчення навчальної дисципліни „Основи науково-дослідної роботи” студенти виконують одну контрольну роботу. Її мета полягає у виробленні вмінь та навичок самостійного засвоєння знань; опрацюванні наукової літератури, здатності формулювати висновки. Контрольна робота передбачає самостійний аналіз запропонованої літератури, розкриття теми в логічній та хронологічній послідовності, достатню аргументованість висновків.

Основними завданнями при виконанні контрольних робіт є:

закріплення знань отриманих під час лекцій та самостійної роботи;

формулювання навиків та досвіду праці з історичними джерелами;

засвоєння категорій історичної науки.

Структура контрольної роботи:

титульний аркуш;

план, який повинен обов’язково складатись зі вступу, основної частини та висновків;

додатки (за необхідності);

перелік посилань;

зміст.

Вимоги до змісту контрольної роботи Контрольна робота повинна мати наступну структуру: вступ, основна

частина, висновки.

У вступі варто обґрунтувати актуальність обраної теми, чітко сформулювати мету і завдання вашого дослідження. Потрібно також подати коротку характеристику опрацьованої літератури та основних джерел, що розкривають сутність даної теми. В основній частині, дотримуючись хронологічної послідовності, або тематичного принципу, необхідно розкрити поставлені питання. Наприкінці необхідно зробити висновки. Сама робота

7

повинна бути результатом опрацювання та засвоєння декількох джерел

(підручників, посібників, газетних та журнальних статей тощо).

Вимоги до оформлення контрольної роботи.

Текстовий матеріал оформлюється рукописним, машинописним способами.

У машинописному тексті висота літер повинна бути не меншою 2,5 мм, а

відстань (інтервал) між рядками – не менше 1,5 см.

Роботу виконують на аркушах формату А4 (210 х 297). Кожна сторінка контрольної роботи повинна мати поля: справа – 10, з інших сторін – 25 мм. Поля не виділяються рискою, сторінки не обводяться рамкою.

Сторінки тексту роботи нумеруються арабськими цифрами. Титульний аркуш включають у загальну нумерацію сторінок. Номер на титульному аркуші не ставлять. На наступних сторінках номери проставляють у верхньому правому куті. Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи подано у

Додатку А.

Кожне питання роботи рекомендується починати з нової сторінки, його найменування повинно бути коротким і відповідати змісту. Номери питань позначають арабськими цифрами з крапкою у кінці, а номери підпитань складаються з номера питання і підпитання (з крапкою у кінці), розділених крапкою (наприклад: 1.1, 3.2).

Заголовки пишуть великими літерами. Скорочень та довільних словосполучень не допускається. Текст роботи викладають коротко і чітко. Не рекомендується застосовувати складні речення та звороти. Рисунки, таблиці розташовують відразу після згадування про них у тексті так, щоб при читанні їх текст був повернений за годинниковою стрілкою. Посилання на рисунки у тексті подаються у скороченому вигляді: “рис.2” або “див. рис.2”. (при повторному згадуванні).

Відстань між текстом та ілюстрацією, найменуванням ілюстрації та наступним текстом, між текстом і заголовком, заголовком і наступним текстом повинна бути 15 мм.

8

Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту роботи і дорівнювати п’яти знакам.

Всі схеми, стандарти, моделі, які додані до контрольної роботи, оформляють як додаток. Кожний додаток позначається літерою українського алфавіту, починаючи з А, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, О, Ч, Ь. Наприклад:

додаток Б.

Відомості про використані джерела (перелік посилань) необхідно наводити згідно з вимогами стандарту. Літературу треба розташовувати в такій послідовності. На початку переліку подають офіційно-документальні, директивні та державні матеріали, далі – книги, статті та інші джерела мовою оригіналу.

Обсяг текстової частини роботи має складати 12 – 15 сторінок. Контрольна робота повинна бути переплетена в обкладинку. Титульний аркуш необхідно підписати.

Контрольна робота повинна бути виконана і подана на рецензію не пізніше 30 днів до початку заліково-екзаменаційної сесії.

Викладач проводить консультації протягом семестру згідно з графіком. Форми закріплення варіанту Вибирати тему контрольної роботи потрібно за останньою цифрою

залікової книжки. Наприклад, остання цифра вашої залікової книжки “0”. Отже, ви можете вибрати тему контрольної роботи за № 10, 20, 30. Якщо остання цифра 5 – вибирається тема за № 5, 15, 25.

9

2 ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Варіант 1

1.Поняття науки.

2.Сутність наукового дослідження.

3.Науково-технічна інформація та її носії.

Література: [9, 13, 17, 18].

Варіант 2

1.Організація науки в Україні.

2.Основні види фундаментальних, прикладних і дослідницько-

конструкторських досліджень. Етапи їх проведення.

3. Види патентних пошуків та їх призначення.

Література: [1, 7, 12, 14].

Варіант 3

1.Наукове вивчення як основна форма наукової роботи.

2.Організація творчої діяльності.

3.Робота над статтями та доповідями.

Література: [2, 10, 17, 20, 21].

Варіант 4

1.Категоріальний апарат наукового дослідження.

2.Особливості оформлення таблиць та формул у науковій роботі.

3.Робота над рефератом, курсовою та дипломною роботами.

Література: [8, 10, 11, 19].

Варіант 5

1. Вибір теми та складання плану наукової роботи.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]