Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPU 2010.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
797.18 Кб
Скачать

Кіровоградський державний педагогічний університет

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

Кафедра правознавства

Козир І.А.

Навчально-методичний комплекс

“ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА УКРАЇНИ”

для

студентів І курсу денної форми навчання

спеціальності „Правознавство”

Кіровоград - 2010

Вступ

Вперше за багато років ми маємо повне право називати себе громадянами України. Наша держава визнана світовим співтовариством, є активною учасницею міжнародних відносин. А ще зовсім недавно вважалося, що український народ не мав і не може мати власної держави. Століття колоніальної залежності, могутній ідеологічний тиск Речі Посполитої, Московії, Російської та Австрійської імперій, СРСР, здавалося б, назавжди позбавив українців прагнення до волі, до незалежності, до можливості самим вирішувати свою долю. В кривавій боротьбі виборювала Україна свою свободу. Сучасна українська держава постала не на пустому місці. За її спиною – тисячолітній досвід державницької традиції. То ж життєво важливим і необхідним сьогодні є опанування цим досвідом, творче застосування його в сучасних умовах, пошук уроків та історичної правди.

В підготовці кваліфікованих спеціалістів – правників, вагоме місце займає предмет “Історія держави та права України”, який викладається для студентів спеціальності „Правознавство”. Він покликаний озброїти студентів знаннями про закономірності зародження та розвитку державності на території України, генезис правової системи. Але найважливішим завданням цього предмету є утвердження почуття національної гордості, зростання державницької свідомості та правової культури майбутніх фахівців.

Курс історії держави і права України має інтегрований характер. Він поєднує в собі знання багатьох наук: права, історії, філософії, політології. Предметом дослідження даної дисципліни є формування державності українського народу та іншоетнічних державних утворень на території України, державно-правових інститутів, функціонування органів державної влади, різноманітних правових систем, джерел права.

Курс “Історія держави та права України” викладається у 2 семестрі І курсу за кредитно-модульною системою навчання. Загальний обсяг – 216 годин. З них 54 год. – лекції, 34 год. – семінарські заняття, 96 год. - самостійна робота студентів, 30 год. – індивідуальні навчально-дослідницькі завдання. Підсумковою формою контролю є екзамен.

Програмовий матеріал структуровано таким чином, що найбільш складні та проблемні питання розглядаються на лекціях. Під час семінарських занять опрацьовуються першоджерела з історії держави України та права України, аналізується фактичний матеріал, формуються навики пізнавальної діяльності студентів та елементи дослідницької праці.

При підготовці до семінарських занять передусім необхідно опрацювати першоджерела: пам’ятки історії та правової культури України, нормативно-правові акти. Обов’язково слід використати спеціальну літературу, що подана до кожної теми семінарського заняття. Значну допомогу при розгляді окремих питань нададуть публікації в наукових періодичних виданнях : “Право України”, “Юридичний вісник”, “Український історичний журнал” тощо.

Частина матеріалу виноситься на самостійне опрацювання студентів. Як правило, це питання, що поглиблюють знання з тієї чи іншої теми або не розглядаються на лекціях та семінарських заняттях за браком часу. Також передбачені індивідуальні навчально-дослідницькі завдання, що можуть виконуватись за вибором студентів. Таким чином опанування кожної теми навчальної програми передбачає розгляд її на лекціях та семінарських заняттях, самостійну роботу студентів та виконання індивідуальних дослідницьких завдань.

В процесі оволодіння програмовим матеріалом студенти повинні навчитися аналізувати історичні документи, пам’ятки права, творчо мислити, давати оцінки, робити самостійні висновки. Головне – розглядати історію держави і права України в контексті європейської та світової історії, показати, що українські державно-правові традиції належать до надбань світової цивілізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]