Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзендзелівський.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Іі. Сільськогосподарські знаряддя

  1. Леміш, частина плуга, що підрізує шар землі знизу: леміх, сошник, закрій, ніж, над, нат, плита, підріз, бляха, черевик, червик, ходак, бочкір, залзо, жилізо, широке залізо, черен..?

  2. Зн. сошник: 1. „металеве ральце – різак сохи”; 2. „леміш плуга”; 3. „металева (або парусинова з металевим наконечником) трубка, якою падає зерно в грунт із сіва сівалки”..?

  3. Зн. ніж: 1. „ніж, інструмент, знаряддя для різання, що складається з леза та ручки”; 2. „чересло”; 3. „леміш”; 4. „різальна деталь в машині (напр., у січкарні)”..?

  4. Зн. полиця: 1. „горизонтальна дошка біля стіни або в шафі на посуд, книжки і т.ін.”; 2. „частина плуга, що відвератє відрізану скибу землі”; 3. „стояк із залізним стрижнем, на який накладається просвердлена маточина колеса”..?

  5. Зн. крило: 1. „літальний орган птахів, комах”; 2. „плавець у риб”; 3. „бляшаний дашок над колесом автомашини тощо для захисту від пилу, болота”; 4. „обертальна лопать віьряка”; 5. „бік будови, споруди”; 6. „борт човна”; 7. „бокова частина невода”; 8. „полиця плуга”; 9. „бокова прибудова, флігель”; 10. „частина літака, що підтримує його в повітрі під час польюту”..?

  6. Зн. бляха: 1. „листове залізо”; 2. „дахове залізо”; 3. „металева пряжка”; 4. „деко, лист”; 5. „полиця в плузі”; 6. „погана пила”; 7. „міра рідини(100 грамів)”..?

  7. Зн. ручка: 1. „здр.-пестл. від рука”; 2. „держак різних інструментів”; 3. „знаряддя для писання чорнилом”; 4. „гриф струнного інструмента”; 5. „частина предмета, за яку його піднімають, тримають і переносять (напр. , кошика)”; 6. „один прокіс”..?

  8. Зн. чепіга: 1. „одна з двох довгих похилих частин плуга, які тримає орач при оранні”; 2. „одна з двох колодочок на довгих ручках плуга”; 3. „сузір'я Оріон”..?

  9. Стовба, частина плуга, що сполучає гряділь з полицею та чепігами: стоба, стовп, стопок, стовпець, ступиця, стопниця, стрівба, штовба, продолоб, рак, п'ята, корч..?

  10. Зн. стовба: 1. „частина плуга, що сполучає гряділь з полицею та чепігами”; 2. „у дереві корінь, що йде вертикально в землю”..?

  11. Поперечка, частина плуга, що сполучає між собою чепіги плуга: поперечка, півперечка, бантина, схватка, зв'язка, перепинка, стягель, щабель, цуто, підпорка, розпинка, прут, рака..?

  12. П'ятá, частина плуга, якою він пересувається по дну борозни: п'ятка, полозок, санка, плавок..?

  13. Колішня, передня колісна частина плуга: колісня, колешня, колісниця, коліснята, котечка, плужамки, теліга, теліжка, теліжки..? Подайте схематичний малюнок вживаного у Вашому селі плуга і вкажіть назви його частин.

  14. Істик, лопатка на довгому держаку для очищення землі та лемеші плуга: истик, гистик, гестик, естик, їстик, існик, їсник, чистик, бадик, льонок, сушник, штиця..?

  15. Підкладка (зі збитих грубих кілків) для перевезення плуга на поле: підволок, волока..?

  16. Борона, знаряддя для розпушування ріллі: смик, грапа, драпа, драпаня, драбачка..? Чи не розрізняються назви для різних видів борін?

  17. Валок, поздовжній брусок дерев'яної борони, в якому укріплені зуби: било, бильце, обервиця, рамено, смик..?

  18. Зн. смик: 1. „смичок скрипки”; 2. „борона”; 3. „одна з двох вертикальних пластин, які нерухомо сполучають верхню і нижнючастини ярма”; 4. „поздовжній брусок дерев'яної борони, в якому укріплені зуби” ? Чи відомий смик в усталених зворотах: Худий, як смик; Гладкий, як смик; Бабин смик та ін.? Яке значення цих звортів?

  19. Зн. било: 1. „поздовжній брусок дерев'яної борони”; 2. „крило саней для кращої стійкості”; 3. „верхня бокова перекладинка, що сполучає передок і задок воза”; 4. „стебло рослини (кукурудзи і т. ін.)”..?

  20. Одна з двох поперечних планок у бороні, що сполучають поздовжні бруски з зубами: глиця, іглиця, планка, шпуга, берця, бердечко, бильце, дошка, дощечка, латка, ласня, огнивча, герендиця..?

  21. Зн. берце: 1. „кладка через струмок, канаву та ін.”; 2. „орчик”; 3. „одна з поперечних планок борони”; 4. „частина плуга”; 5. „голінка”; 6. „кілок для укріплювання рибальських снастей”..?

  22. Зн. шпуга: 1. „поперечна планка, що з'єднує і зміцнює дошки дверей”; 2. „поперечна планка борони”; 3. „залізна смуга, якою окована скриня”..?

  23. Коток, знаряддя для ущільнення грунту або для руйнування грунтової кірки: вал, валець, генгер, тенгер..?

  24. Торба, мішок, з якого розсівали зерно, коли сіяли вручну: сіва, сівенька, сіменька, шанька, торба..?

  25. Зн. сіва: 1. „мішок сіячка”; 2. „частина ниви, засіяна одним махом руки”..?

  26. Сівалка: сіялка, сівачка, самосійка, сажалка..? Чи не розрізняються назви залежно від конструкції, призначення сівалки?

  27. Сапа, знаряддя для ручного обробітку просапаних культур: сапка, сапачка, сапаниця, чапа, чапка, копачка, копака, шаровка, шарівниця, граса, мотика..? Яку форму має вживана у Вас сапа: еліпса, трапеції, серцевидну або іншу? Чи немає для різних сап окремих назв? Подайте схематичні малюнки вживаних у Вашому селі сап.

  28. Вухо, петля, якою сапа кріпиться до держака: обух..?

  29. Зн. вухо: 1. „орган слуху”; 2. „петля біля посуду”; 3. „петля, якою будь-який інструмент кріпиться до держака”; 4. „шип дерев'яного бруса, який входить у заглибину”; 5. „стрижень, на якому вал крутиться в підшипнику”..?

  30. Сапилно, держак сапи: сапильник, сапилля, сапильня, сапище, саписько, саписко, держално, держало, топорище, черенок, ручка..?

  31. Маленька сапка для обробки вручну грядок цибулі, моркви і т. ін.: сапка, чапка, тяпка, капка, копачка, калістирка..?

  32. Лопата, знаряддя, яким копають, перекопують землю: заступ, рискаль, роскаль, раскаль, ріскаль, городник, ридель, риль, залізник, копаниця, копач, аршів,гаршів, алшов..? Чи немає окремих назв для заступа з лезом, що донизу звужується, і заступа з рівним лезом та для заступа з приступкою і без приступки?

  33. Держак лопати: лопатилно, лопатище, держак, держално..?

  34. Вухо лопати, в яке забивається держак: рунка..?

  35. Совкова залізна лопата: черпачка, черпак, брачка, шуфля, шуфла, шуфель, шуфлей, шопля, шохля, грабарка, гарбарка, гарбалка, шип, шипок, штраховка, підборна лопата, підборушна лопата, підкидна лопата, підкидушна лопата, ..?

  36. Залізні вила: вила, вили, вилка, вилки, суховила, суховили, гралі, згралі, гралєми, мачі, габлі, каблі, фурка, ріжки..? Чи немає окремих фраз у залежності від розміру та призначення вил?

  37. Залізні вила з двома ріжками: двійчаки, двойчатка, двійчак, дванка, двойнисті, двояні, двояни, двоянки, двозубчасті..?

  38. Залізні вила з трьома ріжками: тройнисьті, тринчасті, трійчак, трояні, троянки, тринка, затройністі..?

  39. Залізні вила з чотирма ріжками: четверик, чотирянка, четверяні, четверянки, чотиройка..?

  40. З природної розсохи дерев'яні вила з двома ріжками для сіна: суховила..?

  41. Дерев'яні вила з трьома ріжками: кирпологи, тирпологи..?

  42. Залізні вила з густими і тупими на кінцях ріжками для набирання буряків, картоплі та ін.: бармаки, мач, мачі, метач..?

  43. Дерев'яні вила з п'ятьма ріжками: бармаки, баштармак, баштармаки, поштармак, паштармаки, шармаки, гармаки, карпали, карпалої, п'ятерик..?

  44. Держак вил: вилочник, вилошник, держак, держално, державно, габлисько, габлище, черенок, тронок, техов'я, щуло..? Чи не розрізняються назви у залежності від додвжини держака?

  45. Зуб вил: ріг, ріжок, паріжок..?

  46. Зн. вила: 1. „занаряддя для наколювання, піднімання і перенесення сіна, соломи та ін.”; 2. „розсоха на дереві”; 3. „деталь різних пристроїв”; 4. „кут, який твориться перетином доріг, злиттям річок”..?

  47. Зн. зуб: 1. „кістковий орган, призначений для кусання й подрібнення їжі”; 2. „один з багатьох довших або коротших гострих виступів (борони, шестерні, руля і т. ін.)”..?

  48. Зн. ріг: 1. „кісткове відгалудження на голові тварин; 2. „один із двох кінців розсохи”; 3. „зовнішній кут, виступ усякого предмета з кутами”; 4. „гуля”; 5. „лапа якоря”..?

  49. Граблище, держак грабель: грабелно, грабелник, граблисько, держак, рудинка, араб'є..?

  50. Валок, частина грабель, в якій укріплено зуби: валик, деревце..?

  51. Один із зубів на валку граблів: зубок, кілочок, колик, чопик, чопок..?

  52. Зн. валок: 1. „обертовий циліндрик”; 2. „частина граблів, у якій уставлено зуби”; 3. „брус борони, у якому вставлено зуби”; 4. „покіс сіна”; 5. „орчик штельваги”..?

  53. Серп, знаряддя у вигляді довгого зігнутого півколом ножа, яким жнуть: косак, косач, косаць, косяник, зудляник..? Чи не розрізняються назви серпів із зазубленням і без зазублення (без зубів), за призначенням (для жатви трави і пашні)?

  54. Кісся, держак коси: косос, косся, кісце, косце, косильно, косилно, косилко, косило, косовило, косовище, косов'я..?

  55. Ручка на кіссі: кривулька, качка, калічка, манків, напалок, курок, лучок, ручиця, габелок, держаннє, цевйо..? Чи на кіссіодна ручка (для правої), чи дві (для обох рук)? Чи ручка задовбана в кісся чи прикріплена якось інакше.

  56. Зн. кільце: 1. „будь-який металевий обручик”; 2. „кружок”; 3. „ланка ланцюга”; 4. „металевий обручик, за допомогою якого коса скріплюється з кіссям”; 5. „кам'яний круг, що кладеться в колодязі замість цямрини”..?

  57. Зн. обручка: 1. „перстень”; 2. „металеве кільце для скріплення коси з кіссям”; 3. „браслет”..?

  58. Клинок, за допомогою якого кріпиться коса на кіссі: паклин, пасклин, пасклинь, пасклинок, паскиль, пасколень, пастколень, пастолень, пасвін, паскувінь, паклинок, клин, клинець, клинок, клинчук, заклинок, плішка, кульку, глубка, заглобка, глобок, патилок, сапатилок, запатильник, запатилок, затилок, забович, клинпастир, заків..?

  59. Зн. клин: 1. „загострений знизу і розширений угорі кусок дерева чи заліза”; 2. „трикутник тканини як складова частина одягу”; 3. „клинок, за допомогою якого кріпиться коса на кіссі”; 4. „частина поля”; 5. „головень, риба родини, Lenciscus cephalus L.”..?

  60. Середня частина коси: полотно, полотенце, блят, блат, бляха, вістря, жало, коса..?

  61. Лезо, гострий край полотна коси: лезво, вістря, вістро, істро, гострець, жало, жело, жило, калько, кльок..?

  62. Зн. жало: 1. „орган захисту і нападу в бджоли, оси та ін.”; 2. „вістря голки” 3. „лезо коси, ножа, сокири і т. ін.”; 4. „роздвоєнний на кічику язик отруйної змії, яким вона, як помилково вважається, жалить”..?

  63. Передня звужена частина коси: носок, кнець, кінчик, дзюбок, шпіц..?

  64. П'ятá, задня потовщена частина коси: п'ятка, п'яточник, вухо, шийка, шарка..? Чи немає відмінностей у значенні цих слів?

  65. Зн. п'ятá: 1. „тильна частина ступні”; 2. „частина плуга, якою він пересувається по дну борозни”; 3. „стовба в плузі”; 4. „задня потовщена частина коси”; 5. „обух сокири”; 6. „нижній кінець стояка”; 7. „нижній кінець крокви”; 8. „неволя”..?

  66. Зн. шийка: 1. „частина тілі між головою і тулубом (здр.)”; 2. „верхня звужена частина пляшка та іншого посуду”; 3. „п'ятá коси”; 4. „задня частина люльки, в яку вкладається чубук”; 5. „частина веретена між головкою і потовщеною середньою частиною”; 6. „задня частина тіла рака”..?

  67. Верхній потовщений край полотна коси: прут, рубець, пруг, ребро, лубок, обруч, хребет, хирбет, спинка..?

  68. Зн. рубець: 1. „шов, утворений при зшиванні двох країв тканини”; 2. „верхній потовщений край коси”; 3. „шрам”; 4. „один з чотирьох шлунків жуйних тварин”; 5. „їжа, виготовлена з шлунка жуйної тварини”..?

  69. Грабки, пристрій над косою (у вигляді невеличких граблів з довгими зубцями), що кладе в рядок скошені стебла: грабці, граблино, грубун, лучок, мутичка..?

  70. Брусок для гостриння коси: брус, брусок, осьолка, осьолок, восевка, оселка, асинок, рінник, тримбуляк, камінь, камінець, мармулок..?

  71. Зн. брус: 1. „чотиригранна деревина”; 2. „кусок, відрізок у формі паралелограма (мила і т. ін.)”; 3. „продовгуватий чотиригранний камінець, на якому гострять косу та ін.”..?

  72. Мантачка, вузька дощечка для гостриння коси, покрита смолою з піском або цементною масою: минтачка, майдачка, лопатка, лопаточка, трепушка, трепачка, трапашка, галайда, нагострень, клепачка..?

  73. Зн. галайда: 1. „блукач, бурлака, бездомна людина”; 2. „мантачка, якою гострять косу”..?

  74. Кушка, почеплена на пояс і схожа на ріжок дерев'яна посудина, у якій косарі тримають брусок: брусник, брусниця, набрусник, курчак, корець, кісник, тóчок, тічка, кічка, тік, точóк, точук, тюшка, кужга, кулька, каламаш..?

  75. Зн.корець: 1. „міра сипких речовин до 100 кг, центнер”; 2. „металевий або дерев'яний ківш із держаком”; 3. „одна з дерев'яних ємкостей на ободі водяного колеса”; 4. „посудина для бруска”..?

  76. Зламати біля п'яти косу (при косінні): урвати..?

  77. Склепати зламану біля п'яти косу: напручити..?

  78. Бабка, коваделко, на якому клепають косу: коваленка..?

  79. Жниварка, машина, яка жне хлібні рослини: косарка, косилка, жатка, жачка, саможатка, самоскидка, самокіска..?

  80. Лобогрійка, жниварка з ручним скиданням зжатого стебла: витушка, косарка..?

  81. Ціп, просте знаряддя з двох різних за довжиною скріплених кінцями палиць для обмолочування снопів: цеп, цип, цєп, ціпи, цепи..?

  82. Ціпилно, держак ціпа: ціпивно, ціпильно, ціпина, ціпильна, ціпильня, ціпило, ціпино, ціпильнянка, ціпилля, ціповище, ціпище, цепиллє, ципов'є, ручка, руков'ятка, держак, держачина,держално, держання..?

  83. Бияк, коротка частина ціпа, якою б'ють по снопах: бич, бичук, біцук, билень, били, бити, вубіяк, цівйо, маховик..?

  84. Зн. бич: 1. „коротка частина ціпа, якою б'ють”; 2. „палиця”; 3. „деталь сукновального товкача”; 4. „довгий батіг”; 5. „лихо”..?

  85. Зн. маховик: 1. „махове колесо машини”; 2. „маятник”; 3. „бияк ціпа”..?

  86. Капиця, одна з двох шкіряних петель на верхніх кінцях держака і бияка ціпа: капа, голвка, уголов, уголови, вуглова, вуголов, голов, вуха, гацки, рима, рипиця, гуж, гужик, ужик, ужевка, гужок, вужок, гужовка, хамутець..? Чи не розрізняються капиці поздовжні, круглі?

  87. Ув'язь, шкіряний шнурок, що ним з'єднані капиці держака і бича ціпа: ув'язка, в'язка, в'язь, в'язок, прив'язка, прив'язь, в'язання, зав'язка, зв'язки, вув'язка, вуяска, вув'язух, обручка, вужва, гужва, прузок, сировець, свірка, вуха, гальовка, злигач, ушивальник, ушивач, швальник, ушивальна, учип, тяж, хомутець..?

  88. Зн. головка: 1. „верхня частина тіла людини (здр.)”; 2. „кулясте чи довгасте суцвіття або кулястий плід рослин (маку, часнику, капусти та ін.)”; 3. „потовщений кінець цвяха, гвинта і т. ін.”; 4. „загнута частина полоза саней”; 5. „одна з двох шкіряних петель ціпа”; 6. „деталь гончарного круга (вказати яка)”; 7. „передня частина чобота”; 8. „різновид орнаменту”..?

  89. Лопата-совок, що нею віють вимолочене зерно: віячка, віялка, сідлячка, сіллячка, сілечка, лопата, лопатка, лопата до віяння, шуфля..? Чи не знають давнішого способу віяння вимолоченого зерна? Опишіть його.

  90. Молотарка, машина для обмолочування зернових сільськогосподарських культур: молотилка, молотілка, машина, гийп..? Чи не розрізняються назви для різних видів молотарок?

  91. Молотити, обмолочувати зернові молотаркою: машинувати, гейповати..?

  92. Зн. машина: 1. „механізм”; 2. „молотарка”; 3. „автомобіль”; 4. „поїзд”; 5. „сірник”?

  93. Кінний привод: приводень, перевод, кірот, керат, кірат..?

  94. Віялка, машина для віяння вимолоченого зерна: віячка, віялниця, млин, млинок, фурчак, фуркач, відоч..?

  95. Зн. млинок: 1. „невелика споруда, у якій розмелшюють зерно”; 2. „ручна машинка для розмелювання зерна”; 3. „віялка”; 4. „м'ясорубка”; 5. „іграшка з крилами, які крутяться від вітру (подати малюнок)”..?

  96. Решето з великими дірками: дармой, грохот, грохіт, грошот..? Чи не розрізняється решето шкіряне і металеве?

  97. Поливальниця, металева посудина з ручкою і впаяною трубкою для поливання городніх культур, квітів і т. ін.: поливалка, поливайка, коновка..?

  98. Січкарня, машина для різання січки: сікарня, січкарака, січка, різка, різок, соломорізка, сейчковагов..?

  99. Опудало, подоба людської постаті для відстращування птахів на городах, у садках і т. ін.: опуд, гопуд, чучало, ополох, страшок, лякайло, лякачка, лекаха, дід солом'яний..?