Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Станции и узлы:конспект лекцій 2.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Лекція 6

6.1 Норми проектування колій у плані і профілі

6.2 Склад проекту

6.3 Техніко-економічне обгрунтування проектних рішень

6.1 Норми проектування колій у плані і профілі

Норми проектування роздільних пунктів і розміщення їх елементів у плані і профілі визначаються по СНиП II-39-76 (Строительные нормы и правила. Нормы проектирования. Железные дороги колеи 1520 мм. СНиП II-39-76. Ч. II. Гл. 39. – М.: Стройиздат, 1977)

Залізничні лінії і їхні складові елементи в частині норм проектування підрозділяються на 5 категорій. Категорія залежить від вантажонапруженості на 5-й і 10-й роки експлуатації, розмірів пасажирського руху на 5-й рік експлуатації і від швидкості руху поїздів.

До ліній I категорії відносяться лінії загальнодержавного значення, які забезпечують державні транспортні зв’язки, і всі лінії, де швидкість руху пасажирських поїздів більш 120 км/г, але не понад 160 км/г; вантажонапруженість нетто на 5-й рік - 12 - 15 млн. ткм/км, на 10-й - більш 20 млн. ткм/км; 10 - 12 пасажирських поїздів у добу.

До II категорії відносяться лінії міжрайонного значення, які обслуговують міжрайонні вантажні і пасажирські перевезення.

До III категорії відносяться лінії місцевого значення, вантажонапруженість яких на 5-й рік експлуатації не менше 3 - 7 млн. ткм/км або на 10-й рік не менше 5 - 10 млн. ткм/км; пасажирського руху - не більш чотирьох пар поїздів за добу.

IV категорія - лінії місцевого значення і під’їзні колії з організованим рухом без перспектив розвитку до 10-го року експлуатації, де передбачається рух поїздів із швидкістю більш 40 км/г.

V категорія - ходові і з’єднувальні колії.

Проектні рішення повинні забезпечувати потрібну пропускну і переробну спроможність з урахуванням: нерівномірності вантажо- і пасажирооборота по місяцях (за розрахунковий приймаються дві декади вересня); коефіцієнта запасу на технологічні перерви станційних пристроїв добових коливань розмірів руху (на одноколійних лініях - 0,8, на двоколійних лініях - 0,85). Потужності основних пристроїв при проектуванні розраховуються на перспективу: на 10-й рік експлуатації розраховується корисна довжина приймально-відправних колій, місткість пасажирського будинку, сортувальні пристрої на сортувальній станції; на 5-й рік - сортувальні пристрої на всіх інших станціях, число приймально-відправних колій, розв'язки підходів, зв'язок, стійла для локомотивів і вагонів; на 2-й рік - стоєчне устаткування і площі депо складських пристроїв.

Норми проектування в плані. Роздільні пункти з колійним розвитком, окремі парки і витяжні колії повинні розташовуватись у плані на прямих дільницях, що покращує умови видимості при русі поїздів і маневровій роботі, торканні поїздів з місця. У скрутних умовах допускається розташовувати їх на кривих радіусом не менше 1500 м. У дуже скрутних умовах допускається зменшення радіусів до 600 м, у гірських умовах – до 500 м. При реконструкції існуючих станцій, роз’їздів і обгінних пунктів допускається залишити у нереконструйованій частині криві радіусом меншим, чим зазначено вище, а при обгрунтуванні залишити радіуси існуючих кривих і у реконструйованій частині станції. Головні колії на підходах до станції необхідно проектувати на прямих або кривих як можна більшого радіусу, що створює кращі умови забезпечення безпеки і плавності руху поїздів; величина радіусів кривих рекомендується СНиП в залежності від категорії лінії і коливається у межах 2500-4000 м, для ліній V категорії – 400-1000 м. Головні і приймально-відправні колії, по яких передбачається безупинний пропуск поїздів, які розташовані у кривих, сполучаються з прямими дільницями за допомогою перехідних кривих. Довжина перехідних кривих рекомендується СНиП від 20 до 160 м. Інші станційні колії , по яким не передбачається безупинний пропуск поїздів, можуть розташовуватись на кривих без перехідних. Між початковими точками перехідних кривих, а при їх відсутності – кругових кривих передбачаються прямі вставки, як вказано у таблиці 6.

Таблиця 6

Категорія лінії

Довжина прямої вставки, м

У нормальних умовах

У скрутних умовах

Швидкісна

150/150

100/100

Дуже вантажонапружена

75/100

50/50

Лінії I і II категорії

150/150

50/75

Лінії III категорії

75/100

50/50

Під’їзні колії IV категорії

50/50

30/30

Примітки. 1. На під’їзних коліях, які обслуговуються маневровим порядком, а у скрутних умовах і при поїзному русі зі швидкостями руху не більш 25 км/г прямі вставки між кривими дозволяється не вкладати.

2. Чисельник – при напрямі кривих у різни сторони, знаменник – у одну сторону.

Колії у вантажних і пасажирських платформ на станції проектуються на прямих, у важких умовах вони можуть бути покладені у кривих радіусом не менше 1200 м, а в дуже важких - не менше 600 м. Для укладки стрілочних переводів на таких коліях проектуються прямі вставки.

Криві повинні бути звернені в одну сторону, на обернених кривих розташовуються колії різних парків. Витяжні колії розташовувати на обернених кривих заборонено. На станційних коліях, по яким не передбачається безупинний пропуск поїздів, але планується прохід організованих поїздів, належить між оберненими кривими радіусом 250 м і менше проектувати прямі вставки довжиною не менше 15 м. На з’єднувальних і ходових локомотивних коліях застосовуються криві радіусом 200 м, у важких умовах - 180 м, в дуже важких - 150 м. Радіуси захрестовинних кривих повинні бути не менше радіуса перевідної кривої прилеглого стрілочного переводу.

Норми проектування в профілі. Керівний уклон колій на перегонах розраховується по вагових нормах поїздів, корисній довжині приймально-відправних колій і керівних уклонах на лініях , що примикають , і приймається на перегонах ліній:

  • I, II категорій - до 15 ‰;

  • III категорії - до 20 ‰;

  • IV, V категорій - до 30 ‰.

Довжина елементів профілю на лініях I - III категорій повинна бути не менше половини довжини приймально-відправних колій; в усіх випадках - більш 200 м; IV, V категорій - приймається не менше половини довжини складів, що обертаються.

Колії роздільних пунктів у профілі, як правило, розташовуються на площадці, у окремих випадках – на уклоні не крутіше 1,5 ‰. У важких умовах допускається уклон до 2,5‰, у дуже важких, при відсутності маневрових пересувань і відчеплення від складу локомотивів дозволяються уклони більше 2,5‰, але не більше 12‰. На роздільних пунктах, де передбачається виконання маневрів або відчепка локомотивів (вагонів) від складів, профіль колії у межах корисної довжини повинен, як правило, виключати можливість самостійного виходу рухомого складу на перегін. З цією метою подовжній профіль приймально-відправних колій рекомендується проектувати триелементним увігнутого обрису з однаковими відмітками по кінцях корисної довжини колій (рисунок 6.1)

Рисунок 6.1 – Триелементний профіль приймально-відправних колій: i – крутизна протиуклонів.

Станційною площадкою називається дільниця профілю, на якій розташовується станція, роз’їзд або обгінний пункт. Довжина станційної площадки визначається залежності від корисної довжини приймально-відправних колій на перспективу і розташування приймально-відправних парків (подовжнє, напівподовжнє, поперечне).

Суміжні елементи профілю спрягаються вертикальними кривими. Суміжні прямолінійні елементи подовжнього профілю головних колій на станціях, роз’їздах, обгінних пунктах, як і на перегонах, необхідно спрягати у вертикальній площині кривими наступних радіусів: 15000 м на лініях I категорії, 10000 м на лініях II і III категорії, 5000 м на лініях IV категорії і 3000 м на під’їзних коліях IV і V категорій. Вертикальні криві повинні розташовуватись поза перехідних кривих і поза прогонових споруд мостів і колієпроводів з безбаластною призмою. У цьому випадку найменша відстань від точки перелому профілю до кінця перехідної кривої і кінця прогонової споруди визначається довжиною тангенсів вертикальних кривих:

де Rв - радіус вертикальної кривої ;

i - алгебраїчна різниця уклонів, які сполучаються .

Стрілочні переводи укладаються поза вертикальних кривих, у важких умовах припускається їхня укладка на кривих радіусом 10000 м, в дуже важких - 5000 м. Витяжні колії на проміжних станціях розташовуються на уклоні 0-2,5‰ убік колій, які обслуговуються. Колії відстою локомотивів, вагонів, навантажно-розвантажувальні колії проектуються на уклоні 0-1,5‰, у важких умовах - до 2,5‰. Сортувальні колії у межах стрілочної зони збоку витяжної колії краще розташовувати на спуску убік сортування вагонів. Колії стоянки пасажирських вагонів - на уклоні 0 - 1,5‰. Колії у будинках розташовують на площадці. Ходові колії для руху локомотивів і моторвагонного рухомого складу можуть розташовуватися на уклоні до 40‰, при цьому довжина елемента повинна бути не менше 50 м. Відстані від кінця вертикальної кривої і кривої в плані до воріт будинків депо повинні бути не менше максимальної довжини поданої рухомої одиниці. У залізничних вузлах розв’язки підходів і з’єднувальні колії допускається у скрутних умовах проектувати на спусках крутіше ніж керівний уклон, який встановлений для лінії даної категорії, а саме для ліній I і II категорії не крутіше 15‰, III категорії - 20‰, IV категорії і під’їзних колій – не крутіше за 30‰. Але розв’язки підходів до вузлів, де передбачається слідування поїздів зі швидкостями більш ніж 120 км/г, слід проектувати з уклонами не крутіше за 9‰, а у скрутних умовах – не крутіше за 12‰.