Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
30.72 Кб
Скачать

РЕЦЕНЗІЯ на наукове видання (монографію) «Бухгалтерський облік у комерційних банках: теорія, методологія, практика»

Становлення та розвиток ринкових відносин в Україні спричинили необхідність адекватного відображення всіх змін у процесах, що відбуваються при здійсненні господарської діяльності. Світова тенденція засвідчує, що інформація про характер і напрями зміни перетворюється у важливий ресурс стратегічної діяльності всіх суб’єктів ринку.

Комерційні банки, з огляду на специфіку їх діяльності, володіють величезними можливостями з накопичення інформації, яка стосується не лише діяльності банків безпосередньо, а й господарських і фінансових структур, багатьох об’єктів і суб’єктів банківського бізнесу. Втім, потреби банків в інформації ростуть. Водночас створюються умови для створення стійкої та надійної вітчизняної банківської системи та подальшого її вдосконалення.

Важливим елементом оцінки банківської діяльності вважаються дані бухгалтерської звітності. Саме потребу формування реальних показників діяльності банку визнано передумовою реформування їх облікової системи на базі впровадження концептуальних (базових) принципів міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Дана позиція прийнята автором монографії як основа побудови її змісту. З огляду на це, тема наукового дослідження Кіндрацької Л. М. досить актуальна і характеризується новизною. Вітчизняними науковцями питання організації та ведення бухгалтерського обліку в банківських установах практично не досліджувалися.

Автор формує уяву про систему обліку в банках як про чітко відпрацьований інформаційний механізм взаємодії оперативного, статистичного та бухгалтерського обліку. Зазначені складові цього механізму, взаємодіючи між собою, набувають ознак окремих систем обліку. Особлива увага приділяється системі бухгалтерського обліку, яка утворюється як цілісність з окремих підсистем і фінансового, управлінського та податкового обліку. Автор наводить характерні ознаки нової ідеології обліку в банках, що запроваджена в облікову практику в процесі його реформування. Елементи ідеології, а саме методи: нарахування, оцінки та резервування, характеризуються як основні інструменти оновленої методології обліку. Значну увагу автор приділяє характеристиці елементів наукового пізнання категорії «фінансовий облік» та опрацьовує його теоретичну базу. Об’єкти фінансового обліку розглядаються з позиції необхідності пізнання фінансово-господарського механізму діяльності комерційного банку. Узагальнюючи, автор зазначає, що об’єкти фінансового обліку, підпадаючи під процедури облікового опрацювання та аналізу, знаходять відображення у фінансовій звітності банку.

Серед основних методологічних ознак фінансового обліку, автор називає принципи обліку доходів та витрат на базі нарахування та формування резервів за можливими втратами комерційних банків у процесі виконання активних операцій.

Врешті, ці методологічні підходи забезпечують формування економічного прибутку діяльності банку на основі реальних показників стану його активів, зобов’язань та капіталу.

Логічно, що окремий параграф монографії присвячений чинному плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків як важливому інструменту фінансового обліку. Втім, автор підкреслює технічні ознаки цього інструменту, що пояснює процедури його постійного коригування з огляду на потреби обліку конкретних банківських операцій.

У процесі дослідження фінансового обліку як підсистеми бухгалтерського обліку уточнюються сутнісні його категорії, такі як метод, методологія, методика обліку.

Окремим розділом у монографії подається матеріал, що загалом формує концепцію управлінського обліку для банків. З огляду на те, що підсистема управлінського обліку, по суті, тільки опрацьовується комерційними банками, матеріал цього розділу має практичне значення. Серед елементів управлінського обліку особливого значення набуває планування діяльності структурних підрозділів, що в практиці банків узагальнюється як бюджетування. В роботі бюджетування розглядається як механізм, який формує ціни та ринок у внутрішній діяльності банку. З цих позицій автор доводить об’єктивну потребу виокремлення центрів прибутку як основи встановлення цін на банківські продукти (послуги), що надаються окремими структурними підрозділами комерційного банку.

Бюджетний метод пропонується розглядати з позиції контрольованого прогнозу, що дозволяє коригувати суми доходів та витрат на фактичні обсяги банківських послуг за конкретний період часу.

У сфері управління ресурсами бюджетування контролює ефективність використання ресурсів, що є важливою умовою діяльності банку в конкурентному середовищі.

Добре в роботі сформульовані практичні питання обліку основних банківських операцій: кредитних, з цінними паперами, в іноземній валюті.

Загалом роботу добре структуровано, витримано логічну послідовність змісту, виклад матеріалу проводиться з посиланням на положення чинних нормативних документів НБУ з питань організації та ведення обліку.

Серед основних недоліків слід виокремити те, що автор не «прив’язував» матеріал роботи до практичної діяльності конкретного банку, відтак з поля зору випали проблеми первинного обліку як базової основи облікового процесу.

Втім, наукове дослідження Кіндрацької Л. М. є завершеною роботою з елементами наукової новизни, носить характер практичного спрямування, містить послідовний і достатньо об’єктний матеріал щодо бухгалтерського обліку в банківських установах в умовах реформування облікової системи із застосуванням МСБО, відтак рекомендується до видання.

Завідувач кафедрою бухгалтерського обліку і аудиту Львівського державного університету ім. І. Франка

Доктор економічних наук, професор Є. В. Мних

4

Соседние файлы в папке Ctaroe