Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

ВИСНОВКИ

Характерною рисою нових економічних відносин у національному господарстві по праву вважається переорієнтація пріоритетів у функціонуванні банківської системи, яка є важливим елементом загальнодержавної економічної системи України. На сучасному етапі формування ринкових відносин банківський сектор відіграє суттєве значення у процесах ринкових перетворень, активно впливаючи на фінансові можливості суб’єктів господарської діяльності через механізми кредитування, операції на фондовому та валютному ринках. Водночас комерційні банки, як низова ланка банківської системи, виступають безпосередніми учасниками ринкових відносин, відтак їх діяльність також регулюється Законами ринкової економіки. Це вимагає постійного контролю за формуванням банківських продуктів високої якості з метою підтримки конкурентноздатності банку на міжбанківському ринку капіталів та інвестицій. З метою відпрацювання національної господарської політики, досягнення високих показників прибутковості, ліквідності, платоспроможності необхідно володіти досконалою інформаційною базою для прийняття оперативних, практичних, а також стратегічних рішень.

Прийняття оптимальних управлінських рішень забезпечується через механізми контролю, аналізу, планування собівартості банківських послуг на основі достовірної інформації, адекватної моделі господарсько-фінансової діяльності комерційного банку.

За такого підходу інформація набуває ознак цінного банківського ресурсу, що забезпечує здатність керівництва оперативно реагувати на зміни у господарських процесах з метою попередження негативних тенденцій.

Певна річ, основний обсяг інформації формується у межах загальної облікової системи банку, що об’єднується в цілісність механізмом взаємодії оперативного, статистичного і бухгалтерського обліку. Активний обліковий механізм банку забезпечує адекватну ринковим відносинам систему оцінки банківського бізнесу на мікрорівні. Втім важливо сформувати узагальнені показники діяльності шляхом їх включення до бухгалтерської звітності, що є початковою точкою проведення оцінки банківського бізнесу.

У процесі підготовки та написання цієї роботи передусім досліджувалися об’єктивні передумови реформування облікової системи банківських установ.

Основна мета реформування — зміна підходів до звітності. В подальшому поступово вирішувалися проблеми методологічного поділу бухгалтерського обліку на фінансовий та управлінський; запровадження в облікову практику концептуальних (базових) основ міжнародних стандартів бухгалтерського обліку; формування структури плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків; опрацювання методик фінансового обліку основних банківських операцій, та на їх основі — положень облікової політики банку.

За змістом монографії можливі такі узагальнення:

1. Обліковий механізм банку — це взаємодія оперативного, систематичного та бухгалтерського обліку, які водночас функціонують як інформаційні системи.

2. У межах системи «Бухгалтерський облік» конкретні інформаційні навантаження несуть підсистеми: фінансовий, управлінський та податковий облік. Використовуючи інформацію первинного обліку в підсистемах формується конкретна інформація, що є вихідною базою відповідної звітності: фінансової, внутрішньобанківської (управлінської) та податкової (для потреб фіскальних органів). За певних облікових трансформацій інформація кожної підсистеми є співставною та взаємодоповнюючою.

3. Впровадженням в облікову практику нових облікових інструментів (нарахування, оцінки та переоцінювання) відпрацьовано процес формування звітності за реальними показниками стану банківських активів, зобов’язань та капіталу. Через метод нарахування забезпечено дотримання основоположного принципу МСБО — принципу відповідності.

Метод резервів спричинив реальну оцінку активів банку (кредитного та інвестиційного портфелю, дебіторської заборгованості) шляхом обліку резервів за можливими втратами банку на відповідних контррахунках.

Процедури переоцінювання активів до їх справедливої (ринкової) вартості відповідають міжнародним обліковим правилам коригування власного капіталу комерційного банку.

4. Чинний план рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків забезпечує процедури фінансового обліку всіх банківських операцій з урахуванням нових облікових інструментів.

5. З позиції формування структури ціни на внутрішні банківські продукти необхідно опрацьовувати облікову політику банку в підсистемі управлінського обліку. За такого підходу планування (бюджетування) слід розглядати як механізм, який замінює ціни і ринок у внутрішній діяльності комерційного банку. Бюджетування є вмінням передбачувати мету банку, результати його діяльності і ресурси, необхідні для досягнення поставленої мети.

6. У межах стратегічного планування опрацьовується концепція перспективного розвитку банку, що передбачає збереження стабільного положення на ринку та оволодіння ключовими позиціями на ньому; максимізацію прибутку; підвищення рентабельності, підтримка і забезпечення ліквідності.

7. У процесі тактичного планування здійснюється деталізація стратегічних цілей через опрацювання конкретних програм забезпечення відповідності ресурсів напрямам діяльності.

8. Система оперативного планування задає динаміку і ритмічність роботи всіх структурних підрозділів, які в процесі бюджетування поділяються на центри прибутку та витратні центри. Шляхом опрацювання інформаційного потоку доходи—витрати в розрізі центрів формується внутрішня ціна на загальні банківські послуги.

9. Сформована підсистема управлінського обліку забезпечує процес підготовки прогнозного бухгалтерського балансу та звіту про прибутки і збитки. За основу формування їх показників приймаються дані зведених бюджетів та бюджети структурних підрозділів.

10. Розрахунок очікуваного (прогнозного) бухгалтерського балансу на кінець конкретного планового періоду забезпечить оцінку тих змін, що пройдуть з активами та ресурсами комерційного банку внаслідок господарських операцій планового періоду.

11. Для формування структури калькуляції за центрами прибутку та витратними центрами треба чітко сформувати номенклатуру прямих, накладних і загальнобанківських витрат. Доведено доцільність розподілу накладних і загальнобанківських витрат між структурними підрозділами пропорційно до прямих витрат.

12. Доведено необхідність відносин на об’єкти калькуляції тільки ті витрати, якими він (структурний підрозділ) може управляти. Йдеться про витрати, зумовлені діяльністю конкретного підрозділу.

13. Обгрунтовано погляд на управлінський облік банку як підсистему бухгалтерського обліку, яка оперує інформацією про витрати, ринки, клієнтів, діючих і потенційних інвесторів для аналізу, планування, контролю і прийняття рішень з метою оптимізації діяльності банку.

Внаслідок узагальнення теоретичного та практичного матеріалу з теми дослідження визначено зміст категорії «облікова система банку» у вузькому і широкому розумінні. У вузькому вона уявляється як сукупність підсистем фінансового, управлінського та податкового обліку. В широкому — це система, сформована із сукупності елементів з урахуванням їх взаємодії, яка є цілісністю, що в процесі свого розвитку проходить послідовні етапи ускладнення, що врешті спричинюють її самовдосконалення з огляду на зміни господарських процесів.

ЛІТЕРАТУРА

1. Диба М. І. Структурна політика і трансформація економіки. Вчені записки: Наук. збірник. Вип. 2 / Відп. ред. В. С. Савчук. — К.: КНЕУ. — С. 37—41.

2. Нотатки з міжнародної конференції в НБУ за участю МВФ 4—3 грудня 1999 р. // Вісник НБУ — 2000. — № 1. — С. 63—64.

3. Річард Тадвей. Фінансові аспекти суспільного добробуту // Фінанси України. — 2000. — № 5. — С. 30—36.

4. Закон СРСР «Про державне підприємство (об’єднання). Постанова Президії Верховної Ради СРСР № 7284-ХІ від 30 червня 1987 р.

5. Об особенностях ведения коммерческими, кооперативными банками расчетных, кредитных и других операций. Инструкция Госбанка СССР. Утверждено 06.05.89 г. № 204.

6. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 20 березня 1991 р. № 873-12 // Відомості ВРУ. — 1991. — № 25. — С. 282.

7. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. — № 679-VI // ВВР № 29. — С. 238.

8. Закон України «Про банки і банківську діяльність від 7 грудня 2000 р. № 2121-ІІІ // Урядовий кур’єр. — 2001. — № 8. — 17 січня.

9. Підсумки діяльності комерційних банків України за 1999 рік // Вісник Національного банку України. — 2001. — № 3. — С. 2—19.

10. Примостка Л. О. Комерційні банки: аналіз прибутковості // Фінанси України. — 2000. — № 5. — С. 102—106.

11. Перонкевич Хенрика. Банки ХХІ века // Банковское дело. — 1999. — № 10. — С. 14—15.

12. Панова Г. С. Банковское облсуживание частных лиц. — М.: АО «ДИС», 1994. — 352 с.

13. Дзюблюк О. В. Організація грошово-кредитних відносин в умовах ринкового реформування наукового ступеня докт. екон. наук за спец. 08.04.01. — К.: КНЕУ, 2000. — 453 с.

14. Мочерний С. Методологія дослідження сутності банку // Банківська справа. — 1999. — № 5. — С. 7—10.

15. Роус Пітерс. Банковський менеджмент: Пер. с англ. 2-го изд. — М.: Дело Лтд., 1995. — 768 с.

16. Банківська екнциклопедія / Під ред. А. М. Мороза. — К.: Ельтон, 1998. — 328 с.

17. Роде Е. Банки, биржи, валюты современного капитализма: Пер с нем. / Под ред. В. Шепаева. — М., 1986.

18. Усоскин В. М. Современный коммерческий банк: управление и операции. — М.: Все для вас. — 1993. — 320 с.

19. Вступ до банківської спраси: Навч. Посібник / Відп. ред. М. І. Савлук. — К.: Лібра, 1998. — 344 с.

20. Гнат В. М. теоретичні аспекти стратегії комерційного банку // Фінанси України. — 2000. — № 3. — С. 121—124.

21. Парасій-Вергуненко І. М. стратегічний аналіз прибутковості діяльності банку. Вчені записки: Наук. збірник. Вип. 2 / Відп. В. С. Савчук. — К.: КНЕУ, 1999. — С. 92—95.

22. Інструкція про порядок регулювання та аналіз діяльності комерційного банку, затверджена постановою Правління НБУ 14.04.98 р. № 141 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 1998. — Вип. 7. — С. 11—69.

23. Кутер М. И. Теория и принципы бухгалтерского учета: Учеб. пособие. — М.: Финансы и статистика. — Экспертное бюро. — 2000. — 544 с.; пл.

24. Бернстайн Л. А. Анализ финансовой отчетности. — М.: Финансы и статистика, 1996. — 720 с.

25. Сопко В. В. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1999. — 448 с.

26. Жебрак М. Х. Курс промышленного учета [Для экон. ин-тов и фак.] Изд. 8-е. — М,: Госстандарт. — 1960. — 399 с.

27. Любович Ю. О. Административные и организационные методы управления. — М.: Знание, 1966. — 48 с.

28. Стражев В. И. Оперативное управление предприятием, проблемы учета и анализа. — Минск: Наука и техника, 1973. — 152 с.

29. Каракоз И. И., Савичев П. И. Вопросы теории и приктики оеративного учета. — М.: Финансы, 1972. — 208 с.

30. Кропивко М. Ф. Концептуальні підходи до вдосконалення системи інформаційного забезпечення агропромислового виробництва і комп’ютеризації обліку / Наукові записки кафедри бухгалтерського обліку і аудиту в сільському господарстві ТАНГ. Вип. 1. — Тернопіль, 1999.

31. Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків: затверджено постановою Правління НБУ 6.07 2000 № 279 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 2000. — Вип. 9. — С. 54—73 зі змінами і доповненнями, внесеними постановою Правління НБУ від 24.10.2000 р. № 418 // Законодавчі та нормативні акти з банківської діяльності. — 2000. — Вип. 11. — С. 9—10.

32. Лінник В. Г. Головні напрями вдосконалення обліку в АПК / Проблеми реформування економіки, обліку, контролю та аналізу підприємств / Наукові записки кафедри бухгалтерського обліку і аудиту в сільському господарстві ТАНГ. Вип. 1. — Тернопіль: ТАНГ, 1999. — С. 41—45.

33. Рудановский А. П. Принципы общественного счетоведения. — 2-е перераб. изд. — М.: МАКИЗ, 1925. — 271 с.

34. Леотей Е., Гильбо А. Общие руководящие начала счетоводства.// Пер. с фр. Н. В. Богородского / Под ред. А. П. Рудановского — М.: МАКИЗ, 1924.

35. Чумаченко М. Г. Развитие управленческого учета в Украине.// Світ бухгалтерського обліку. — 1998 — № 10 — С. 2—8.

36. УСЕ. Універсальний словник-енциклопедія / Гол. ред. Ради чл.-кор. НАНУ М. Попович. —К.: Ірина, 1999. — VII + 1551 с. іл.

37. Ткач В. И., Ткач М. В. Международная система учета и отчетности. М.: Финансы и статистика, 1992 — 159 с.

38. Закон України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 за № 996 — XIV // Відомості Верховної Ради.

39. Блауберг И. В., Юдин Э. Г. Становление и сущность системного подхода. — М.: Наука, 1973. — 270 с.

40. Берталанфи Л. фон. Общая теория систем — критический обзор. — Исследование по общей теории систем. — М., 1969.

41. Боулдинг К. Общая теория систем — скелет науки. — Исследование по общей теории систем. — М., 1969.

42. Блюменфельд Л. А. Системные исследования: Ежегодник. — М., 1970. — С. 37.

43. Шерр И. Ф. Бухгалтерия и баланс. (Пер. с 5-го немецкого издания С. И. Цеденбаума / Ред. доп. и примеч. Н. С. Лунского.) — М.: Экономическая жизнь, 1926 — 525 с.

44. Кірейцев Г. Г. Розвиток фінкцій бухгалтерського обліку // Розвиток науки про бухгалтерський облік: Збірник текстів доповідей на міжнародній науково-практичній конференції. — Житомир: ЖІТІ, 2000. — С. 67—71.

45. Палий В. Ф., Соколов Л. В. Введение в теорию бухгалтерского учета. — М.: Финансы, 1979. — 303 с.

46. Абалкин Л. И. Инструкционно-эволюционная теория и ее прикладные аспекты.// Вопросы экономики. — 1997 — № 3.

47. Темникова К. М. Системный подход как методологичное направление исследования банковских систем. Научное издание. — М.: Диалог — МГУ, 1998 — 30 с.

48. Кузьмин В. П. Принципы системности в теории и методологии К. Маркса. 2-ге вид. — М.: Политиздат, 1980. — 312 с.

49. Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України. Постанова Правління НБУ 30.12.98 р. за № 566 // Законодавчі та нормативні акти з банківської діяльності. — 1999. — Вип. 3 — С. 14—29.

50. Управленческий учет / Под. ред. В. Палия и Р. Вандер Вила — М.: ИНФРА — М, 1997. — 480 с.

51. Гуцайлюк З. В. Про Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні та про урядову Програму реформування бухгалтерського обліку в Україні // Проблеми реформування економіки, обліку, контролю та аналізу підприємств. Наукові записки кафедри бухгалтерського обліку і аудиту в сільському господарстві ТАНГ. Вип. 1. — Тернопіль: ТАНГ, 1999 — 223 с.

52. Валуев Б. И. Проблемы развития учета в промышленности. — М.: Финансы и статистика, 1984. — 215 с.; ил.

53. Кіндрацька Л. М. Впровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в Україні // Фінанси України. — 2000. — № 1(49). —С. 29—36.

54. Про перехід до загальноприйнятої в міжнародній практиці системи обліку і статистики: Указ Президента України від 1992 р. №

55. Державна програма переходу до міжнародної системи обліку та статистики. Концепція побудови галузі національної статистики: Постанова Кабінету Міністрів від 4 травня 1993 р. за № 326.

56. Програма реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів. Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.98 р. за № 1706.

57. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку: Пер. з англ. / За ред. С. Ф. Голова — К.: Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, — 1998 — 736 с.

58. Зубілевич С. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку: наскільки далеко від положень та близько до стандартів // Бухгалтерський облік і аудит, — № 7—8. — 1999. — С. 10—29.

59. Міжнародні стандарти фінансової звітності. — Міжнародний банк реконструкції і розвитку // Світовий банк, 1999. 1818 — H Street, NW. Washington OC 20433 USA. — 152 c.

60. Пути повышения прозрачности банковской деятельности// Бизнес и банки. — № 22 (448) май, 1999.

61. Ричаківська В. І. Формування економічної інформації нового типу в сфері підприємництва України // Вісник Національного банку України. — 2000. — № 2.

62. Миронова О. А. Финансовый учет в системе управления. Автор. дис.: на соискание степени докт. экон. наук, спец. 08.00.12 — Бухгалтерский учет, контроль и анализ хоз. д-ти. — 40 с.

63. Кузьмінський А. М., Кузьмінський Ю. А. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. — К.: Все про бухгалтерський облік, 1999. — 288 с.

64. Большая советская энциклопедия в 30 т. 3-е изд. — М.: Советская энциклопедия, 1974. — Т. 16. — 615 с.

65. Малькова Т. Н. Исторический анализ методологии бухгалтерского учета. Дис. на соискание ученой степени докт. экон. наук по спец. 08.00.12 — бухгалтерский учет, контроль и анализ хоз. д-ти и 08.00.02 — История экон. учений. — Санкт-Петербург, 1998. — 305 с.

66. Правила бухгалтерського обліку процентних та комісійних доходів і витрат банку. Постанова Правління НБУ від 25.09.97 р. за № 316 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 1997. — Вип. 11. — С. 25—33.

67. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» зі змінами та доповненнями // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — № 27. — С. 181.

68. Порядок формування коригуючих проводок, що здійснюються комерційними банками України з метою забезпечення реальної фінансової звітності і затверджено Постановою Правління НБУ від 10.01.98 р. за № 358 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності.

69. Положення «Про порядок розрахунку резерву на відшкодування збитків комерційних банків від операцій з цінними паперами», затверджено Постановою Правління НБУ від 30.12.99 р. за № 623 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 2000. — Вип. 2. — С. 33—49.

70. Шеремет А. А. Методы оценки кредитоспособности предприятий в западных странах // Реформирование бухгалтерского учета в соответствии с международными стандартами // Татуровские чтения, эк. фак-т МГУ им. М. В. Ломоносова 26—27 июня 2000 г.: Сб. статей / Под ред. А. Н. Хорина. — М.: Макс-Пресс, 2000. — С. 315—317.

71. Інструкція з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами установ комерційних банків України. Постанова Правління НБУ від 30.12.97 р. за № 466 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 1998. — Вип. 2. — С. 5—35.

72. Положення про порядок формування і використання резервів для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості комерційних банків, затверджено Постановою Правління НБУ від 31.03.99 р. за № 157 // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 1999. — Вип. 5 — С. 54—57.

73. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України. Постанова Правління НБУ від 21.11.97 р. за № 388. — 148 с.

74. Соколов Я. В. Очерки по истории бухгалтерского учета. — М.: Финансы и статистика, 1991. — 400 с.

75. Соколов Я. В. Классификация счетов бухгалтерского учета // Бухгалтерский учет. — 1996. — № 7. — С. 32—36.

76. Палий В. Ф., Соколов Я. В. Теория бухгалтерского учета. — М., 1988. — 280 с.

77. Кузьминский А. Н. Теория бухгалтерского учета: Учебник. — К.: Вища школа, 1990. — 311 с.

78. Струков С. А, Струков Л. С. Международная стандартизация и гармонизация учета и отчетности. — М.: Бухгалтерский учет. — 1998. — 316 с.

79. Сопко В. В. Бухгалтерський облік: поняття, сутність. // Доповіді та тези доповідей, виголошені на міжнар. наук.-практ. конф. 23—24 листопада 2000 р. Розвиток науки про бухгалтерський облік. — Вісник ЖІТІ № 12. —Житомир, 2000. — С. 51—60.

80. Дембинский Н. В. Основные теоретические проблемы науки о бухгалтерском учете. — Минск: Белгосуниверситет, 1960. — 86 с.

81. Малышев И. В. Теория двойственности отражения хозяйственных актов в бухгалтерском учете. — М.: Статистика, 1971. — 111 с.

82. Єременко В. В. Сучасна парадигма економічної науки // Економіка України. — 1994. — № 3. — С. 72—76.

83. Волковой В. М., Є. В. Лахова. Международные стандарты бухгалтерского учета. Основные принципы и приемы конвертации. — М.: Изд. Дом «Аудитор», 1998. — 72 с.

84. Бутинец Ф. Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вузів спец. 7.050106 «Облік і аудит». Вид. 2-ге доп. і перероб. — Житомир: ЖІТІ, 2000. — 640 с.

85. Кужельний М. В., Лінник В. Г.

86. Метьюс М. Р., Перера М. Х. Б. Теория бухгалтерского учета: Учебник: Пер. с англ. / Под ред. Л. В. Соколова, И. А. Смирновой. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1999. — 663 с.

87. Дж. Синке мл. Управление финансами в коммерческих банках. // Пер. с англ. 4-го переработанного изд. // Под ред. Р. Л. Левиты, Б. С. Пинскера. — М.: 1994, Catallaxy. — 820 с.

88. Хорин А. Н., Кукин С. А. Дилема финансового учета: принципы или правила? // Бухгалтерский учет, 1995. — № 2. — С. 3—11.

89. Новодворский В. Д., Хорин А. Н. Об объекте, предмете и принципах бухгалтерского учета // Бухгалтерский учет. — 1995. — № 1. — С. 9—12.

90. Соколов Я. В. Очерки по истории бухгалтерского учета. — М.:Финансы и статистика, 1991. — 400 с.

91. Палий В. Ф., Соколов Я. В. АСУ и проблемы теории бухгалтерского учета. — М.: Финансы и статистика, 1981. — С. 224.

92. Немчинов П. П. Загальна теорія бухгалтерського обліку. Підручник. — К.: Вища школа, 1979. — 304 с.

93. Білуха М. П. Теорія бухгалтерського обліку. Підручник. — К.: Київський державний торгівельно-економічний університет, 2000. — 690 с.

94. Верига Ю. А., Деньга С. М. Предмет і метод бухгалтерського обліку: погляд на проблему. Доповіді міжнародної наукової конференції 23—24 листопада 2000 р. «Розвиток науки про бухгалтерський облік». — Вісник ЖІТІ. — 2000 р. — № 2. — С. 119—131.

95. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика // Пер. с англ. 11-го изд. К., Ха Гар, 1998. — 785 с.: табл., граф.

96. Юденков Ю. Н. Проблемы внедрения управленческого учета в российскую банковскую практику // Бухгалтерия и банки. — 1999. — № 11. — С. 3—9.

97. Скоун Т. Управленческий учет: Пер. с англ. / Под ред. Н. Д. Эриашвили. — М.: Аудит, Юнити, 1997. — 179 с.

98. Сатубалдин С. С. Учет затрат на производство в промышленности США. — М.: Финансы, 1980. — 141 с.

99. Чумаченко Н. Г. Проблемы учета и экономического анализа в управлении промышленным производством: Дисертация. — К., 1970. — 620 с.

100. Чумаченко Н. Г. Учет и анализ в промышленном производстве США. — М.: Финансы, 1971. — 240 с.

101. Карпова Т. П. Управленческий учет: Учебник для вузов. — М.: Аудит, Юнити, 1998. — 350 с.

102. Нарибаев К. Н. Основные тенденции современного развития учета в СССр и США. — Алма-Ата, 1978. — 95 с.

103. Управленческий учет: Учебное пособие / Под ред. А. Д. Шеремета. — М.: ФБК-Прес, 1999. — 512 с. (Серия «Академия бухгалтера и менеджера»).

104. Сербин В. М. Стратегическая управленческая информация и учет затрат в современном банке // Бизнес и банки. — 1999. — № 11(437). — С. 4—5.

105. Сорос Дж. Кризис глобального капитализма.

106. Румак О. Х. Управлінський облік у сільськогосподарських підприємствах. — К.: Урожай, 1994. — 120 с. (Рос. Мовою).

107. Спасов Д. Проблемы развития теории и практики бухгалтерского учета // Бухгалтерский учет в системе экономической информации. Материалы международного симпозиума в Болгарии. — Свиштов, 1972. — С. 6.

108. Стуков С. А. Система производственного учета и контроля. — М.: Финансы и статистика, 1988. — 223 с.

109. Пендорф Б. Фабричная бухгалтерия в связи с калькуляцией и статистикой. — Л.: Наука и школа, 1928. — 196 с.

110. Пушкар М. С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти): Монографія. — Тернопіль: Економічна думка, 1999. — 423 с.

111. Мюллер Г., Гернон Х., Мник Г. Учет: международная перспектива / Пер. с англ. — М.: Финансы и статистика, 1993. — 136 с.

112. Тютюнник А. В. Бюджетное планирование в коммерческом банке // Бухгалтерия и банки. — 2000. — № 4. — С. 43—48.

113. Чаусов В. Бюджетирование деятельности банка // Бухгалтерия и банки. — 2000. — № 11. — С. 22—25.

114. Райман Б. Стратегіческий учет для руководителя: Пер. с англ. / Под ред. В. А. Микрюкова. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. — 616 с.

115.

Хан. Д. Планирование й контроль: концепция контроллинга. — М.: Финансы и статистика. — 1997. — 800 с.

Карминский А. М., Оленев Н. И., Примак А. Г., Фалько С. Г. Контроллинг в бизнесе. Методологические и практические основы построения контроллинга в организациях. — М.: Финансы и статистика. —1998. — 256 с.

Карлоф Б. Деловая стратегия. — М., 1991.

Ларионова И. В. Методы управлення рисками кредитной организации и способы их ограничения // Бизнес и банки. — 2000. — № 40. — С. 1—3.

116. Ларионова И. В. Система мер антикризисного управлення как фактор восстановления стабильности кредитной организации // Бизнес и банки. — 2000. — №44 (522). — С. 3—5.

117. Балыков В. Ю. Контроллинг и управленческий учет в коммерческих организациях // Банковские услуги, 1998. — № 1. — С. 13—17.

118. Гаврилова Н. А. Принципы бизнесс-планирования и бюджетирования подразделений банка // Бюллетень финансовой информации. — 1999. — № 3. — С. 51—56.

119. Гаврилова Н. А. Управление ликвидностью в рамках внутрибанковского управленческого учета // Аудит и финансовый анализ. — 1999. — № 3. — С. 51—56.

120. Заруба О.

121. Ходзицька В. В. Шляхи реформування управлінського обліку в Україні відповідно до міжнародних вимог // Світ. — 1998. — № 5 (11). — С. 67—68.

122. Шибиволок З. І. Динамічна оцінка доданої вартості, продукованої комерційним банком. — ТАНГ. Кафедра економічного аналізу. — Наукові записки. — Тернопіль: Економічна думка, 1998. — С. 102.

123. Энтони Р., Рис Дж. Учет: ситуации и примеры: Пер. с англ. / Под ред. и с предисловием А. М. Петрачкова. 2-е изд. стереотип. — М.: Финансы и статистика. — 1998. — 560 с.

124. Кочетков В. Н. Основы управления современным коммерческим банком: Учебное пособие. — К.: МАУП, 1998. — 71 с.

125. Голубович А. Д. и др. Управление банком: организационные структуры, персонал и внутренние коммуникации. — А. Д. Голубович, А. В. Ситнин, Б. Л. Хенкин. — М.: АО «Менатип-Информ», 1992. — 256 с.

126. Тютюнник А. В. Стратегическое планирование в современном банке. — 1999. — № 3. — С. 64—68.

126. Ларионова И. В. Методы управлення рисками кредитной организации и способы их ограничения // Бизнес и банки. — 2000. — № 40(518). — Октябрь. — С. 1—3.

127. Кечко Е. В. Организация управленческого учета // Проблемы учета, анализа и статистики на рубеже веков: Тезисы докладов Межд. практ. конф. — Мн.: БГЭУ, 2000. — 293 с.

128. 

129. Аккоф Рассел. Планирование будущего корпорации: Пер. с англ. — Москва: Прогресс, 1985. — 457 с.

130. Майер Э. Контроллинг как система мышления и управления: Пер. с нем. — М: Финансы и статистика, 1993. — 96 с.

131. Манн Р., Майер Э. Контроллинг для начинающих. Изд. 2-е, перераб. и доп.: Пер. с нем. — М.: Финансы и статистика, 1995. — 304 с.

132. Ивашкевич В. Б. Контроллинг: сущность и назначение // Бухгалтерский учет. — 1991. — № 7. — С. 8.

133. Андрушків Б. М., Кузьмін О. Є. Основи менеджменту: методологічні положення та прикладні механізми. — Тернопіль: Лілея, 1997.

Соседние файлы в папке Ctaroe