Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

Вступ

а

Н

вчальна дисципліна «Організація обліку в банках» призначена для підготовки фахівців магістерського рів­ня за спеціальністю «Облік та аудит в управлінні бан­ками».

Метою дисципліни є засвоєння студентами знань з наукової організації праці обліковців, з основ управління обліковим і контрольним процесами, специфіки організації технології облікового і контрольного процесів у банках, методів, принципів організації бухгалтерського обліку і контролю, організації облікових номенклатур, забезпечення функціонування обліку і контролю — інформаційного, правового, технічного тощо.

Розуміння основ організації обліку дає можливість:

  • глибше засвоїти зміст обліку і контролю;

  • краще орієнтуватись у можливостях і обмеженнях застосування облікової інформації;

  • грамотно використовувати дані обліку для захисту інтересів банку.

Відповідно до мети формуються завдання навчальної дис­ципліни «Організація обліку в банках» — творче вивчення ме­тодів, принципів та прийомів організації обліку в банках з ме­тою формування наукового мислення студентів освітньо-квалі­фікаційного рівня — магістр. Завдання деталізуються за таки­ми напрямками:

  • вивчення теоретичних основ організації бухгалтерського обліку;

  • ознайомлення із завданнями організації обліку в банках за відповідними напрямками;

  • засвоєння методики укладання переліків облікових номенклатур, графіків документообігу, руху реєстрів обліку та звітних форм, методів, форм та засобів організації роботи виконавців облікових функцій;

  • опанування методики розроблення організаційних регламентів;

  • ознайомлення з методикою організації внутрішньобанківського контролю;

  • визначення проблемних питань організації обліку в банках і шляхів їх вирішення.

Навчальний процес розрахований на самостійне вивчення сту­дентами теоретичного матеріалу, проведення з ними індивідуаль­них занять і консультацій. Поточний контроль рівня знань сту­дентів здійснюється за допомогою усного опитування, проведення контрольних робіт, тестування, оцінки написаних студентами рефератів і вирішених ними навчальних завдань. Підсумковий контроль проводиться у формі іспиту.

ТЕМАТИЧНИЙ

ПЛАН

ДИСЦИПЛІНИ

1

  1. Загальні теоретичні основи і принципи організації бухгалтерського обліку.

  2. Організація технічного оформлення і забезпечення бухгалтерського обліку.

  3. Організація облікових номенклатур та носіїв облікової інформації.

  4. Організація документообігу і діловодства.

  5. Організаційна побудова облікового підрозділу та організація праці обліковців.

  6. Організаційне забезпечення обліку.

  7. Облікова політика банку.

  8. Організація обліково-операційної роботи в банках України.

  9. Організація обліку касових операцій банку.

  10. Організація обліку кредитних операцій банку.

  11. Організація обліку депозитних операцій банку.

  12. Організація обліку операцій банку з цінними паперами.

  13. Організація обліку операцій в іноземній валюті.

  14. Організація обліку внутрішньобанківських операцій.

  15. Організація обліку основних засобів банку і контролю за їх використанням.

  16. Організація звітності банку.

РОЗГОРНУТА

ПРОГРАМА

ДИСЦИПЛІНИ

2

Тема 1. Загальні теоретичні основи і принципи організації бухгалтерського обліку

Зміст дисципліни «Організація обліку в банках». Місце бух­галтерського обліку в системі управління; цілі бухгалтерського обліку в банках; фінансовий, управлінський і податковий облік; чинники, що впливають на організацію бухгалтерського обліку.

Вимоги до облікової інформації, обіг економічної інформації в системі обліку, використання облікової банківської інформації при прийнятті управлінських рішень.

Технологічний і структурний аспекти визначення предмета орга­нізації бухгалтерського обліку. Сутність облікової операції. Види операцій, характерних для облікового процесу. Складові предмета організації бухгалтерського обліку. Об’єкти організації бухгал­терського обліку.

Принципи організації бухгалтерського обліку. Сутність принципів цілісності, всебічності, субординації, динамічності, системоутворюючих відносин, адаптивності, паралелізму, ритмічності, безперервності, прямоточності, пропорційності щодо організації обліку.

Методичні і технічні прийоми організації бухгалтерського обліку. Застосування загальнонаукових методів при організації бухгалтерського обліку. Специфічні методи і прийоми організації бухгалтерського обліку. Використання графічного, проектного методів.

Основи організації бухгалтерського обліку і звітності в банках України. Нормативні акти, що регламентують питання організації бухгалтерського обліку в банках України. Методологічне керівництво бухгалтерським обліком і звітністю в банках України. Мета і завдання організації бухгалтерського обліку в банках.

Тема 2. Організація технічного оформлення і забезпечення бухгалтерського обліку

Технічне оформлення бухгалтерського обліку, його сутність і значення. Принципи вдосконалення форм і методів бухгалтерського обліку (облікової політики).

Загальна побудова облікового процесу; механічні, переробні, творчі операції; інформаційні процедури; фази обробки облікової інформації; етапи облікового процесу — первинний, поточний та підсумковий. Сутність і процедури первинного, поточного і підсумкового обліку.

Фази циклу опрацювання облікової інформації у банках України. Послідовність опрацювання облікової інформації — збір даних, аналіз кожної операції, журналізація, перенесення даних до ра­хунків Головної книги, складання балансу і фінансових звітів. Річ­ний цикл опрацювання облікової інформації — характеристика фаз циклу, що мають місце наприкінці звітного періоду (здій­снення коригуючих проведень, підсумкових проведень на рахун­ках доходів і витрат, складання звітності).

Способи технології облікового процесу. Сутність, переваги і обмеження застосування ручного, механізованого і комп’ютер­ного способів опрацювання облікової інформації.

Об’єкти організації технології облікового процесу — номенклатури, носії даних, рух носіїв, забезпечення процесу та їх характеристика.

Технічне забезпечення бухгалтерського обліку, його сутність та зміст. Особливості організації технічного забезпечення обліку і контролю в умовах застосування ЕОМ.

Тема 3. Організація облікових номенклатур та носіїв облікової інформації

Сутність і значення облікових номенклатур. Структура облі­кової інформації; види реквізитів, формування носіїв економічної інформації — документів. Методика і техніка відбору облікових номенклатур. Формування облікових номенклатур на окремих ета­пах облікового процесу — первинного, поточного і підсумкового обліку.

Організація технології відображення та носіїв облікової інфор­мації. Методика і техніка розроблення форм носіїв, формування робочих альбомів.

Організація відображення інформації первинного обліку. Методика і техніка вибору документів для організації документування господарських операцій. Уніфікація та стандартизація форм первинних документів. Особливості формування первинних доку­ментів в умовах автоматизації обліку.

Організація відображення даних поточного обліку. Вибір форм відображення облікової інформації поточного обліку — облікових регістрів. Вплив автоматизації на реєстрацію даних поточного обліку.

Організація відображення інформації підсумкового обліку. Види звітних форм. Особливості розроблення форм внутрішньої звітності.

Організація забезпечення формами носіїв інформації, їх зберігання і облік.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ