Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

Додаток 19

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ЧЕКОВОЇ КНИЖКИ (РОЗРАХУНКОВОГО ЧЕКА)

Для отримання чекової книжки підприємство подає до банку-емітента заяву в одному примірнику, підписану особами, яким надане право підпису документів для здійснення розрахунково-грошових операцій, та засвідчену відбитком печатки.

Для отримання чекової книжки (розрахункового чека) фізична особа подає до банку-емітента заяву в одному примірнику (додаток 20). Заява визначеної форми заповнюється клієнтом від руки або з використанням технічних засобів за всіма зазначеними в ній реквізитами.

У заяві та талоні до неї чекодавець ставить номер рахунка, з якого здійснюватиметься оплата чеків. Заява приймається банком протягом 30 календарних днів з дати її складання.

У разі потреби дозволяється одночасне надання підприємству за однією заявою кількох чекових книжок із зазначенням загальної суми ліміту за рахунок депонованих чекодавцем коштів. На зворотному боці заяви чекодавець самостійно зазначає суму ліміту за кожною книжкою.

Заповнена клієнтом заява подається до банку-емітента. Відповідальний виконавець встановлює особу клієнта за документом, що засвідчує особу, перевіряє правильність заповнення заяви, наявність коштів на рахунку, відповідність підпису і відбитка печатки чекодавця наданим у картці зі зразками підписів і відбитком печатки, подає заяву на підпис головному бухгалтеру і керівнику установи банку або особам, яким надане право такого підпису, і передає її разом з талоном до каси.

Касир проставляє на заяві та талоні до неї номери чеків і передає відповідальному виконавцю чекову книжку разом із заявою під розписку в талоні. Талон до заяви залишається в касі.

Відповідальний виконавець перевіряє наявність усіх чеків у чековій книжці та на внутрішньому боці обкладинки чекової книжки, зазначає: назву чекодавця (для фізичних осіб — прізвище, ім’я, по батькові чекодавця, дані документа, що засвідчує його особу), номер рахунка, з якого сплачуються чеки, строк дії чекової книжки, ліміт чекової книжки.

Потім він вписує в кожний чек такі реквізити:

а) назву і код (номер) банку-емітента (банк може ставити свій штамп);

б) назву чекодавця (для фізичних осіб — прізвище, ім’я, по батькові чекодавця, дані документа, що засвідчує його особу) і номер його рахунка, з якого здійснюється оплата чеків. Дозволяється ставити штамп із назвою чекодавця.

Під час видачі фізичній особі розрахункового чека відповідальний виконавець заповнює такі його реквізити:

Продовження додатка 19

а) назву і код (номер) банку-емітента (банк може ставити свій штамп);

б) прізвище, ім’я, по батькові чекодавця, дані його паспорта або документа, що його замінює, на чеку та на корінці чека, ідентифікаційний номер;

в) номер рахунка, з якого здійснюється оплата чека;

г) суму цифрами та словами;

ґ) строк дії чека;

д) число, місяць та рік видачі чека (місяць має бути написаний літерами, дата видачі чека має відповідати його реальній видачі);

е) на зворотному боці корінця чека — окремими сумами суму чека, яка була внесена готівкою, і суму, що була переказана у безготівковій формі з рахунка фізичної особи.

Чекодавець ставить свій підпис на розрахунковому чеку та його корінці.

Оформлена розрахункова чекова книжка (розрахунковий чек) разом із заявою передається працівнику банку, який здійснює контроль, перевіряє правильність її (його) оформлення і ставить контрольний підпис. Чекова книжка (на зворотному боці обкладинки) або розрахунковий чек засвідчується печаткою банку та повертається разом із заявою до каси.

Касир перевіряє наявність чеків у чековій книжці, підписує талон і повертає його відповідальному виконавцю для списання чекової книжки з позабалансового рахунка, призначеного для обліку бланків суворої звітності. У разі отримання фізичною особою одного розрахункового чека касир відокремлює корінець від чека і видає оформлений чек чекодавцю, а корінець повертає відповідальному виконавцю для списання чека з позабалансового рахунка, призначеного для обліку бланків суворої звітності.

Банк зобов’язаний під розписку на заяві ознайомити особу, яка одержує чекову книжку, про порядок заповнення чеків, а також попередити чекодавця про його відповідальність за втрачені або викрадені чеки. Якщо під час оформлення чекової книжки (розрахункового чека) допущено помилку, то вона (він) уважається зіпсованою (им) і замість неї (нього) виписується нова чекова книжка (розрахунковий чек). У цьому разі впоперек чекової книжки (розрахункового чека) робиться напис «Зіпсовано», зазначається дата, і цей запис підписує відповідальний виконавець. Зіпсована чекова книжка (розрахунковий чек) разом зі звітністю передається до бухгалтерії банку та додається до ордера позабалансового рахунка, призначеного для обліку бланків суворої звіт­ності.

Банк веде позасистемний облік номерів розрахункових чеків у реєстраційних картках, де зазначається номер рахунка, з якого здійснюватиметься оплата чеків, дата видачі книжки, номери чеків, строк дії книжки, для яких розрахунків видано книжку.

Закінчення додатка 19

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ЧЕКІВ ІЗ РОЗРАХУНКОВИХ ЧЕКОВИХ КНИЖОК І ЇХ ВИКОРИСТАННЯ

1. Чеки заповнюються від руки чорнилом, кульковою ручкою або з використанням технічних засобів. Підписуються чеки чорнилом або кульковою ручкою.

2. Назва отримувача вписується після слів «Кому».

Під час розрахунків за товари (виконані роботи, надані послуги) в рядку «Сплатіть за цим чеком» зазначається загальна назва товарів (виконаних робіт, наданих послуг), а також номер та дата рахунка, на оплату якого виписано чек.

3. Чеки підписує власник книжки або з його доручення вповноважені особи, які мають право підпису. Чеки скріплюються відбитком печатки чекодавця.

4. Будь-які виправлення в чеку не дозволяються.

5. Власнику забороняється передавати чекову книжку будь-якій іншій юридичній або фізичній особі, а також підписувати незаповнені бланки чеків та засвідчувати їх відбитком печатки.

6. Розрахункові чеки використовуються тільки для безготівкових переказів з рахунка чекодавця на рахунок отримувача коштів і не підлягають сплаті готівкою.

7. Одночасно з виписуванням чека на його корінці зазначається назва отримувача коштів, номери документів, що оплачуються, сума і залишок ліміту (крім випадків, коли за чинними правилами розрахунків чеками ці реквізити заповнюються касиром транспортної організації або підприємством зв’язку).

8. Головні бухгалтери підприємств, які ведуть розрахунки чеками, зобов’язані періодично перевіряти:

а) правильність використання чеків особою, яка вповноважена їх підписувати;

б) правильність виведення залишків ліміту на корінцях чеків, а на звороті останнього перевіреного корінця чека робити позначку за своїм підписом (підписом заступника головного бухгалтера);

в) відповідність суми на корінцях чеків записам у виписках з особового рахунка в банку.

39

Соседние файлы в папке ёлёсLм