Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zavdanny10.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
517.63 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Передмова 2

Змістовий модуль 1. Види представлення економічної інформації. Змістовий модуль 2. Проведення аналізу економічних даних. 3

Завдання 3

Методичні вказівки до виконання 18

1.Словесний опис проблеми. 18

2.Параметризація 18

2.1.Визначення параметрів та факторів, накладання умов на фактори та параметри. Визначення множини означення та множини значень. 18

2.2.Визначення структури даних та існуючих зв’язків і функціональних залежностей. 19

3.Формалізація обчислювального процесу. 22

3.1.Ідентифікація (визначення типу задачі). 22

3.2.Побудова моделі для розв’язання задачі. 23

3.3.Вибір методу розв'язання та обрання програмного забезпечення з обґрунтуванням вибору. 23

4.Розв'язання задачі. 24

5.Аналіз отриманого рішення 28

5.1.Верифікація. Інформативність даних. 28

5.2.Стійкість та чутливість рішення. 30

6.Обрання вихідних даних та інструмента презентації 31

Контрольні питання 32

Передмова

  1. Ознайомлення зі змістом та порядком виконання роботи.

  2. Засвоєння теоретичних відомостей, що потрібні для виконання роботи за навчальними посібниками та підручниками, перелік яких додається.

  3. Виконання роботи згідно зі схемою вказаною в методичних вказівках.

  4. Оформлення звіту до роботи.

  5. Створення презентації за результатами роботи.

  6. Захист звіту та презентація результатів роботи.

Змістовий модуль 1. Види представлення економічної інформації. Змістовий модуль 2. Проведення аналізу економічних даних.

Мета роботи:

засвоєння практичних навичок щодо використання програмного забезпечення для аналізу економічної інформації

Програма роботи:

  1. Аналіз завдання, підбір та розробка структури даних для подальшої обробки

  2. Створення фізичної структури даних

  3. Проведення аналізу даних.

Програмне забезпечення:

  1. СУБД Microsoft Access чи OpenOffice.org Base.

  2. Табличний процесор Microsoft Excel чи OpenOffice.org Calc.

  3. Текстовий процесор Microsoft Word чи OpenOffice.org Writer.

Література:

  1. Информатика для юристов и экономистов / под ред. С.В.Симоновича -СПб: Питер, 2004 .- 688 с.

  2. Славенко Э.И., Тернов С.А., Шайхет Л.Е. Решение прикладных экономических задач с помощью специализированного программного обеспечения. – Донецк: ДонГАУ, 2000.

  3. Верзілов О.М., Космінська О.М. Робота з електронною таблицею Microsoft Excel (частина друга). – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – 138c.

  4. Космінська О.М., Літвак О.Г., Славенко Е.І. Інформатика та комп’ютерна техніка. Ч. 4. СУБД MS Access: Навч. посібник. - Донецьк: ДонДУУ, 2008. – 110 с.

Завдання

Варіант 1.

Компанія виробляє продукцію в звичайному виконанні, у виконанні Люкс і Супер. Постійні клієнти споживають протягом тижня, щонайменше, 150 одиниць продукції в звичайному виконанні і 90 одиниць у виконанні Люкс. Компанія зацікавлена в оптимальному сполученні випуску продукції протягом тижня. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 9 місяців реєструється в базі даних підприємства.

  1. Спрогнозуйте, для рішення задачі лінійного прогнозування ціни на продукцію на 10-й місяць.

  2. Обґрунтуйте точність прогнозу.

  3. Визначити оптимальний план виробництва компанії на 10-й місяць.

  4. У чи повному обсязі використовує компанія свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. У яких межах може змінюватися робочий час ділянки зборки, а також ділянок фарбування і контролю без впливу на базис оптимального рішення?

  6. У яких межах може змінюватися внесок у прибуток від реалізації продукції Люкс і Супер без зміни поточного оптимального рішення?

  7. Поясните фізичний зміст кожної тіньової ціни.

  8. Компанія розглядає можливість звільнення від зобов'язань по випуску продукції в звичайному виконанні в кількості 50 одиниць. Скільки вона може заплатити за розрив контракту без втрат для себе?

Варіант 2.

Продуктова компанія виробляє фруктові консерви згідно з технологічним процесом аспекти якого знаходяться в базі даних підприємства. Існує контракт на постачання не менш 13 одиниць фруктів "Феєрія" щодня. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 8 місяців реєструється в базі даних підприємства.

  1. Спрогнозуйте, для рішення задачі лінійного прогнозування ціни на продукцію на 9-й місяць.

  2. Обґрунтуйте точність прогнозу.

  3. Визначити обсяги виробництва кожного виду консервованої продукції на 9-й місяць (з розрахунку що план визначається на кожен день).

  4. Яку максимальну ціну може компанія заплатити за додаткову кількість груш? Скільки кг. груш може бути куплене за такою ціною?

  5. Компанія може придбати нову машину для змішування фруктів, що може збільшити кількість годин роботи ділянки змішування з 43 до 60. Чи вплине це на оптимальний результат? Чому?

  6. Менеджер одержав можливість зробити запас додаткової кількості тільки одного виду ресурсу. Що це за ресурс і скільки його повинно бути запасене?

  7. У результаті стихійного лиха відбулося псування 50 кг персиків. Чи можна сказати, які збитки несе компанія в зв'язку з цим?

Варіант 3.

Текстильна компанія виробляє недорогі кофточки і плаття. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукції останні 10 місяців реєструється в базі даних підприємства. Існує замовлення на плаття в кількості 40 од. на плановий період, а також домовленість про поставку 1500 дм2 тканини кожного дня.

  1. Визначити щоденний обсяг виробництва кофточок і платтів на 11-й місяць.

  2. У чи повному обсязі використовує фабрика свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. Чи коштує фабриці купувати додаткова кількість тканини за ціною 0.07 грн. за дм2? Чи варто найняти додаткова кількість працівників з оплатою 12.75 грн. у годину?

  4. До керівництва фабрики звернулися з проханням про щоденну здачу в оренду деякої кількості годин ділянки розкрою. Чи потрібне фабриці йти на це? Якщо так, скільки годин можна здати в оренду? Дайте відповідні пояснення.

  5. У яких межах може змінюватися робочий час ділянки пошиття, а також ділянок розкрою і контролю без впливу на базис оптимального рішення?

  6. У яких межах може змінюватися внесок у прибуток від реалізації продукції фабрики без зміни поточного оптимального рішення?

Варіант 4.

Продуктова компанія виробляє коктейлі з ягід згідно з технологічним процесом аспекти якого знаходяться в базі даних підприємства. Існує контракт на щоденне постачання 10 партій коктейлю "Фірмовий". Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 7 місяців реєструється в базі даних підприємства. Поділяти партію продукції неможливо.

  1. Визначити обсяги виробництва кожного виду продукції на 8-й місяць.

  2. Яку максимальну ціну може компанія заплатити за додаткову кількість малини? Скільки кг. малини може бути куплене за такою ціною?

  3. Компанія може придбати нову машину для змішування ягід, що може збільшити кількість годин роботи ділянки змішування з 48 до 62. Чи вплине це на оптимальний результат? Чому?

  4. Компанія може також купити нову машину для упакування, що збільшить загальний фонд часу ділянки з 40 до 50 годин. Чи змінить це оптимальний результат? Чому?

  5. Менеджер одержав можливість зробити запас додаткової кількості тільки одного виду ресурсу. Що це за ресурс і скільки його повинно бути запасене?

Варіант 5.

Фабрика виготовляє шкіряні вироби і реалізує їх згідно з замовленнями, які реєструються в базі даних шкіряної фабрики вже понад 7 місяців. У розпорядженні фабрики є запаси шкіри, які складають 1500 дм2. І відомо, що максимальна потреба в куртках на плановий період - 35 од. Інформація про співробітників та технологічний процес міститься в базі даних шкіряної фабрики.

Припустивши, рівність пропозиції та попиту на восьмий поточний місяць, розв’язати наступні задачі.

  1. Визначити оптимальний план виробництва шкіряної фабрики на 8-й місяць.

  2. Чи в повному обсязі використовує фабрика свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. Поясніть фізичний зміст кожної тіньової ціни.

  4. У яких межах може змінюватися робочий час ділянки дубильників, а також пошивної ділянки та ділянки розкрою без впливу на базис оптимального рішення?

  5. Чи потрібно фабриці купувати додаткову кількість шкіри? У якій кількості?

  6. У яких межах може змінюватися внесок у прибуток від реалізації пальто і штанів без зміни поточного оптимального рішення?

  7. Спрогнозувати план випуску продукції на 9-й місяць.

  8. Обґрунтувати точність прогнозу.

Варіант 6.

Компанія виробляє фурнітуру для меблів у звичайному виконанні, “під срібло”, “під золото”. Постійні клієнти споживають, щонайменше, 90 одиниць продукції в звичайному виконанні і 150 одиниць у виконанні “під срібло”. Компанія зацікавлена в оптимальному сполученні випуску продукції протягом тижня. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 10 місяців реєструється в базі даних підприємства.

  1. Спрогнозуйте, для рішення задачі лінійного прогнозування ціни на продукцію на 11-й місяць.

  2. Обґрунтуйте точність прогнозу.

  3. Визначити оптимальний план виробництва компанії на 11-й місяць.

  4. У чи повному обсязі використовує компанія свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. У яких межах може змінюватися робочий час ділянки зборки, а також ділянок фарбування і контролю без впливу на базис оптимального рішення?

  6. У яких межах може змінюватися внесок у прибуток від реалізації продукції “під срібло” і “під золото” без зміни поточного оптимального рішення?

  7. Поясните фізичний зміст кожної тіньової ціни.

  8. Компанія розглядає можливість звільнення від зобов'язань по випуску продукції в звичайному виконанні в кількості 50 одиниць. Скільки вона повинна буде заплатити за розрив контракту?

Варіант 7.

Продуктова компанія виробляє фруктові рулети згідно з технологічним процесом аспекти якого знаходяться в базі даних підприємства. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 7 місяців реєструється в базі даних підприємства.

  1. Визначити обсяги виробництва кожного виду продукції на 8-й місяць.

  2. Яку максимальну ціну може компанія заплатити за додаткову кількість вишні? Скільки кг. вишні може бути куплене за такою ціною?

  3. Компанія може придбати нову машину для змішування фруктів, що може збільшити кількість годин роботи ділянки змішування з 48 до 58. Чи вплине це на оптимальний результат? Чому?

  4. Менеджер одержав можливість зробити запас додаткової кількості тільки одного виду ресурсу. Що це за ресурс і скільки його повинно бути запасене?

  5. В результаті стихійного лиха було зіпсовано 50 кг. полуниці. Чи можливо розрахувати які збитки понесе компанія у зв’язку з цим?

Варіант 8.

Підприємство виробляє продукцію декількох типів використовуючи при цьому різноманітне технологічне устаткування. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукції останні 9 місяців реєструється в базі даних підприємства. Підприємство вже має початкові замовлення на свою продукцію на 10 місяць і зацікавлено в розробці оптимального плану виробництва. План розробляється з розрахунку на тиждень.

  1. Визначити оптимальний план виробництва фабрики на 10-й місяць.

  2. У чи повному обсязі фабрика свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. У чому полягає фізичний зміст кожної тіньової ціни?

  4. Яким чином необхідно змінити вартість реалізації виробів для одержання іншої структури їхнього виробництва?

  5. У яких межах можуть змінюватися праві частини обмежень при збереженні оптимального плану виробництва виробів?

Варіант 9.

У студентській їдальні для виготовлення бутербродів використовують різноманітні продукти. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації що однієї партії останні 7 місяців реєструється в базі даних їдальні. Їдальня має постійного замовника договір з яким підписується на початку поточного місяця (з розрахунку поставки на день, бо план виробництва розробляється з розрахунку на день). У зв’язку з відсутністю приміщень для зберігання, продукти закуповуються тільки напередодні.

  1. Визначити оптимальний план готування бутербродів на 8-й місяць.

  2. У чи повному обсязі їдальня використовує свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. У чому полягає фізичний зміст кожної тіньової ціни?

  4. Чи слід їдальні збільшувати запас шинки і ковбаси? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. Яким чином необхідно змінити вартість реалізації бутербродів для одержання іншої структури їхнього готування?

  6. У яких межах можуть змінюватися праві частини обмежень при збереженні оптимального сполучення готування бутербродів?

Варіант 10.

Планові фонди продуктів і нормативи їхніх витрат на готування ста блюд різних видів, а також одержуваний від їхнього продажу доход містяться в базі даних їдальні. Відома величина прибутку (грн.), отриманої від реалізації ста блюд за останні 9 місяців. У зв’язку з відсутністю приміщень для зберігання, продукти закуповуються тільки напередодні. Їдальня зацікавлена в розробці оптимального плану виробництва.

  1. Визначити оптимальний план готування блюд на 10-й місяць.

  2. Чи в повному обсязі підприємство використовує свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. В чому полягає фізичний зміст кожної тіньової ціни?

  4. Чи коштує підприємству збільшувати запас м'яса й овочів? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. Яким образом необхідно змінити вартість реалізації блюд для одержання іншої структури їхнього готування?

  6. У яких межах можуть змінюватися праві частини обмежень при збереженні оптимального сполучення готування блюд (оптимального базису)?

Варіант 11.

Кондитерська компанія виробляє фруктову карамель згідно з технологічним процесом аспекти якого знаходяться в базі даних підприємства. Існує контракт на постачання не менш 299 кг. карамелі "Зірочка". Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 8 місяців реєструється в базі даних підприємства. Закупку інгредієнтів компанія проводить на попередньому місяці і використовує протягом місяця.

  1. Визначити обсяги виробництва кожного виду карамелі на 9-й місяць з розрахунку 20 роб. днів.

  2. Яку максимальну ціну може компанія заплатити за додаткову кількість наповнювача “груша”? Скільки кг. наповнювача “груша” може бути куплене за такою ціною?

  3. Компанія може придбати нову машину для змішування наповнювачів, що може збільшити кількість годин роботи ділянки змішування з 48 до 60 (за робочій день). Чи вплине це на оптимальний результат? Чому?

  4. Менеджер одержав можливість зробити запас додаткової кількості тільки одного виду ресурсу. Що це за ресурс і скільки його повинно бути запасене?

  5. У результаті стихійного лиха відбулося псування 1150 кг. наповнювача “персик”. Чи можна сказати, які збитки несе компанія в зв'язку з цим?

Варіант 12.

Текстильна компанія виробляє шкіряні вироби. Асортимент продукції, потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукції за останні 10 місяців реєструється в базі даних підприємства. Існує замовлення на пальто в кількості 20 од. на плановий період, а також домовленість про поставку 1500 дм2 тканини кожного дня.

Завдання.

  1. Визначити оптимальний план виробництва на 11 місяць.

  2. Чи в повному обсязі підприємство використовує свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. Поясніть фізичний зміст кожної тіньової ціни.

  4. Яким чином необхідно змінити вартість реалізації виробів для отримання іншої структури їх виробництва?

  5. В яких межах можуть змінюватися праві частини обмежень при збереженні плану виробництва виробів?

  6. В яких межах може змінюватися прибуток від реалізації кожного продукту без зміни поточного оптимального рішення?

Варіант 13.

Планові фонди продуктів і нормативи їхніх витрат на готування ста блюд різних видів, а також одержуваний від їхнього продажу доход містяться в базі даних їдальні. Відома величина прибутку (грн.), отриманої від реалізації ста блюд за останні 9 місяців. У зв’язку з відсутністю приміщень для зберігання, продукти закуповуються тільки напередодні. Їдальня зацікавлена в розробці оптимального плану виробництва.

  1. Визначити оптимальний план готування блюд на 10-й місяць.

  2. Чи в повному обсязі підприємство використовує свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  3. В чому полягає фізичний зміст кожної тіньової ціни?

  4. Чи варто підприємству збільшувати запас м'яса та овочів? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. Яким чином необхідно змінити вартість реалізації блюд для одержання іншої структури їхнього готування?

  6. У яких межах можуть змінюватися праві частини обмежень при збереженні оптимального сполучення готування блюд (оптимального базису)?

Варіант 14.

Компанія виробляє продукцію трьох видів. Компанія зацікавлена в оптимальному сполученні випуску продукції протягом тижня. Потреби в ресурсах та інформація про вартість реалізації одиниці продукту останні 9 місяців реєструється в базі даних підприємства.

  1. Спрогнозуйте, для рішення задачі лінійного прогнозування ціни на продукцію на 10-й місяць.

  2. Обґрунтуйте точність прогнозу.

  3. Визначити оптимальний план виробництва компанії на 10-й місяць.

  4. У чи повному обсязі використовує компанія свої ресурси? Конкретизуйте свою відповідь.

  5. У яких межах може змінюватися робочий час ділянки компанії без впливу на базис оптимального рішення?

  6. Поясните фізичний зміст кожної тіньової ціни.

  7. Компанія розглядає можливість звільнення робітників. Визначте яких і скільки.

Методичні вказівки до виконання