Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
urkn0036.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
116.74 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра менеджменту невиробничої сфери

РЕФЕРАТ

з результатів проходження навчальної практики «Вступ до фаху»

студента(ки) _________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

___________________________________________________________________

(курс, група, спеціальність)

Навчальна практика „Вступ до фаху”

Захищено з оцінкою „________”

___________________________

підпис керівника практики

„___” ____________ 201__ р.

Керівник практики:

___________________________

(П.І.Б.)

Донецьк 2013

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………….……………………………………..3

1. Есе «Чому я обрав професію менеджера» ………..……………………….………….4-6

2. Індивідуальне завдання на тему «Умови та етапи організації власного бізнесу»………. …………………………………………………...………………………7

2.1. Варіанти входження у світ бізнесу………………………………………………….7

2.2.Пошук ніші……………………………………………………………………………8-9

2.3.Визначення стратегічних потребв інформаційних продуктах і послугах……..9-13

2.4 Вибір юридичної форми бізнесу…………………………………………………..13-15

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………........16-17 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………..…………………17

Вступ

В умовах ринкової економіки досягнення успіху в конкурентній роботі залежить від якості управління, ефективне вирішення стратегічний і тактичних завдань потребує залучення висококваліфікованих спеціалістів. Оперативна адаптація організації до змін ринкового середовища можлива на базі професіоналізації управління, яка передбачає, насамперед, необхідність підготовки управлінських кадрів, здатних реалізувати сучасні підходи в менеджменті.

Протягом усієї історії люди захоплювалися такими постатями, як Олександр Македонський і Наполеон, Генрі Форд і Пол Гейтс, більше, ніж видатними вченими, мислителями та поетами. Успіхи цих діячів спричинювалися не лише тим, що вони знали, чого і як хотіли б досягти. Найдивовижнішим завжди здавалося те, що вони вміли підпорядковувати собі інших і змушувати їх свідомо, наполегливо, майже добровільно діяти для досягнення поставленої мети. Вміння керувати чи то виробництвом, чи армією, чи державою завжди вважалося і називалося мистецтвом або талантом. Від нього залежала доля держав, війн, народів і окремих людей. Але у XX ст. підприємств, організацій, військових підрозділів і самостійних держав стало настільки багато, а їх взаємодії стали такі тісні та різноманітні, що чекати та шукати управлінський талант на кожну керівну посаду стало ніколи і нікому. Саме тому мистецтво управління перетворилося у науку управління - менеджмент (від англ. "management" - управління, завідування, організація).[1]

1.Есе на тему «Чому я обрала професію менеджера»

Я, Третьякова Марина Сергіївна, поступила у 2013 році до Донецького державного університету управління. Нелегко обирати фах. Фахівці підрахували, що на сьогодні налічується близько чотирьох тисяч різноманітних професій. А потрібно обрати ту, яка приносила б людині задоволення від праці і користь людям

Коли я вчилася в школі, то хотіла стати лікарем або вчителем. Але з усіх боків чула про те, що для майбутнього нашої країни (і мого майбутнього) дуже потрібні люди, які можуть працювати з людьми, організовуючи їхню ефективну працю. Тому, коли переді мною постало питання вибору майбутньої професії, я зупинилася на спеціальності менеджера. На мою думку, щоб стати дійсно менеджером високої кваліфікації, треба окрім знань з економіки, мати такі людські якості, як вміння розбиратися в людях, здатність розуміти та поважати людей. Необхідною складовою характеру менеджера є комунікабельність. Мені подобається не просто спілкуватися з людьми, а й ефективно взаємодіяти з ними, досягаючи певної цілі. Я просто обожнюю налагоджувати контакти з новими людьми. Я народилася в Україні, мені жити й працювати в ній. І я хочу, щоб наша держава була багатою, економічно розвиненою, щоб вона мала авторитет у всьому світі, щоб українські товари купували в інших країнах. Це те, що мені подобається і те, що потрібно державі. У сучасному широкому розумінні менеджмент - це одночасно система наукових знань, мистецтва та досвіду, втілених у діяльності професійних керівників по досягненню цілей організації шляхом використання праці, інтелекту та мотивів поведінки інших людей. Знання, особисті якості та досвід менеджера взаємно впливають одне на одного.

Розвиток ринкових відносин привели до появи і стрімкого розвитку професії менеджера. Організація і керування необхідні усюди, де є спільна діяльність людей. Загальними для всіх спеціальностей є організація і координація, оцінювання і стимулювання діяльності персоналу з метою підвищення продуктивності і якості праці, економії ресурсів, зросту конкурентоспроможності товарів і послуг, прибутку і добробуту.

Менеджер забезпечує аналіз організаційних, економічних та соціальних питань, регулює процеси підбору, прийому персоналу.

Поняття  "менеджмент" міцно  увійшло  в  наше  повсякденне  життя  і  стало  звичним  для  ділового українського життя.

Сучасна система підготовки менеджерів базується на тому, що менеджмент - це професія з усіма її атрибутами: рівнем кваліфікації, знаннями, функціями, майстерністю.

Основна функція менеджера - організація режиму функціонування суб`єкту, що залежить від управлінського продукту. Чим краще управлінський продукт, тим краще функціонує і дає позитивні результати організація (фірма).

Творчий процес управління людьми  неможливо виховати та навчити, однак здібність знаходити оригінальні рішення зустрічаються  у людей частіше ніж звикли думати. Але  невелика  кількість людей, досягають успіху у  вдосконалені основ бізнесу.

У наш час важко назвати більш важливу і багатогранну сферу діяльності, ніж управління або менеджмент, від якого в значній мірі залежать і ефективність виробництва, і якість обслуговування населення.

Наука і мистецтво людських відносин охопили область комунікацій і контактів як у середині організацій, так і з зовнішнім оточенням (діловими партнерами, споживачами, постачальниками, державними установами, засобами масової інформації).

Позитивна уява фірми стала важливим інструментом підвищення довіри до неї, а також, і чинником конкурентноздатності.

Мені здається, що менеджер - це не просто професія. Це наче колективний образ різних професій. Менеджер працює з людьми, він виконує свою професійну діяльність, використовуючи знання, вміння, інтелект та працю інших людей. Він повинен уміти оточувати себе талановитими людьми і ефективно взаємодіяти з ними. Тому сьогодні менеджер повинен бути не просто організатором виробництва, лідером, але й економістом, психологом, педагогом, спеціалістом з етики, соціології тощо. "Хороший керівник знає для себе, що кожна людина є особистістю, яка має невід`ємне право на вільний природний вияв своєї індивідуальності. Тому нескладно зрозуміти, яку важливу роль в його освіті повинна займати підготовка з психології" - кажуть менеджери із світовим іменем. І я з цим цілком згодна.

Професія "менеджер", яка означає тип керівника, орієнтованого на діяльність в умовах ринкової економіки, являє собою складне утворення, для оволодіння нею необхідно мати найбільш високоорганізовані особистісні якості та навички, володіти найбільш складними практичними навичками, і все це має великий вплив на особливості кар’єри в даній професійній діяльності.

Будучи важливою фігурою в організації, менеджер своїм професійним зростанням в багатьом зумовлює зростання організації в цілому, і особливості організації в багатьом взаємообумовлені особливостями особистості менеджера, що також накладає великий слід на характер кар’єри. Будучи провідниками в життя програм по досягненню цілей організації, відповідальними за успішність їх здійснення, менеджери, по суті, уособлюють собою саму організацію, називаючись носіями її культури, образу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]