Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи прийняття управлінських рішень.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
221.18 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра загального та адміністративного менеджменту навчальна програма

з дисципліни «Методи прийняття управлінських рішень»

галузь знань: 0306 «Менеджмент і адміністрування»

напрям підготовки: 6.030601 «Менеджмент»

професійне спрямування: «Менеджмент»

варіативні компоненти: «МВ», «МПД», «ММ» «Логістика»

освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

форма навчання: денна

курс: четвертий

Затверджена

на засіданні кафедри

загального та адміністративного менеджменту

Протокол №1 від 27.08.2010 р.

Донецьк 2010

Навчальна програма з дисципліни «Методи прийняття управлінських рішень» для студентів четвертого курсу денної форми навчання

Укладач: А.П. Ткаченко ст. викладач

Зав.кафедри: В.Г. Ільюшенко проф., д.т.н.

  1. мета та завдання курсу

Мета курсу: оволодіння знаннями процесу прийняття рішень і їх застосуванням у практиці управління в різних внутрішніх і зовнішніх умовах функціонування організації будь-якої функціональної спрямованості організації.

Предмет курсу: методи прийняття управлінських рішень, форми і засоби їх адаптації до різних умов функціонування організації.

Рішення як продукт управлінської праці. Прийняття рішення як процедура вибору. Внутрішні і зовнішні умови прийняття рішень, їх система, структура і галузі застосування. Різновиди рішень і конкретність методів їх прийняття. Економіко-математичні методи прийняття рішень. Особливості співвідношень у системі методів прийняття рішень в ринкових умовах.

  1. плани лекцій з навчального модулю

ЗМ1СТОВИЙ МОДУЛЬ 1

  1. Сучасні тенденції розвитку менеджменту

    1. Сучасна система поглядів на керування. Менеджмент: наука чи мистецтво?

Причини сучасної системи поглядів на керування: науково-технічний прогрес; концентрація наукового і виробничого потенціалу; розвиток галузей, безпосередньо задовольняючі потреби людей; орієнтація виробництва на спеціалізовані запити споживачів. Основні положення і принципи керування в новій системі поглядів.

Менеджмент як мистецтво розглядається з погляду конкретних управлінських дій. Менеджмент як наука – це сума знань про керування у виді концепцій, теорій, принципів, способів і форм керування. Задачі науки керування.

    1. Характер праці і вимоги до професійної компетенції менеджерів

Специфічні особливості управлінської праці: це розумова праця, що складається з трьох видів діяльності: організаційно-адміністративної і виховної, аналітичної і конструктивної, інформаційно-технічної: бере участь у створенні матеріальних благ і наданні послуг опосередковано, через працю інших працівників; предметом праці є інформація: засобом праці – організаційна й обчислювальна техніка; результатом праці – управлінське рішення.

Вимоги, пропоновані до професійних керуючих: спеціальні знання і здібності використовувати їх у професійній роботі з керування організацією; здатність працювати з людьми і керувати самим собою.

    1. Типи менеджерів. Задачі і ролі менеджерів

Менеджери – це керівники, тобто співробітники організації, що мають безпосередньо підлеглих їм працівників. Розрізняють три типи менеджерів по рівнях керування: вищий (керівник організації і його заступників), середній (всі інші керівники організації, що не відносяться до вищого і ніякого рівнів) і нижчий (керівники, що не мають у підпорядкуванні керівників). Загальні задачі менеджерів.

Ролі менеджера: міжособистісні, інформаційні, і ролі, зв'язані з прийняттям рішень. Їхній опис. Ролі менеджерів у залежності від фази розвитку економічної системи. Ролі визначають обсяг і зміст роботи менеджера незалежно від характеру конкретної організації. Вони взаємозалежні і взаємодіють для створення єдиного цілого. Особистість керівника може впливати на характер виконання ролі, але не на її зміст.

    1. Якості менеджерів і підприємців

Мінімальний набір якостей для висування на посаду керівника низової ланки: професійна компетентність, організованість, розумові здібності, комунікативні можливості, чесність і відповідальність. Якості менеджерів (за результатами аналізу закордонних джерел).

Підприємець – власник власної справи, найчастіше нового, який несе весь ризик його перетворення в життя. Підприємець, у справі якого беруть участь підлеглі йому працівники, виконує усі функції менеджера. Найбільш важливі якості щасливих підприємців.