Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЮСП Навч.програма.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки

молоді та спорту України

29 березня 2012 р. № 384

Форма № -3.03

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення вченої ради ДонДУУ

від _____________ № ________

Програма

вибіркової навчальної дисципліни

«Організація юридичної служби на підприємстві»

галузі знань: 0304 “Право”

напрям підготовки: 6.030401 «Право»

освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

форма навчання: денна

Донецьк – 2012

Навчальна програма з дисципліни «Організація юридичної служби на підприємстві» для студентів 4 курсу денна форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напрям підготовки № 6.030401 «Право». – Донецьк: ДонДУУ, 2012. – 9 с.

РОЗРОБНИК ПРОГРАМИ:

ст.викладач Оболєшева О.Є.

Завідувач кафедри господарського права

д.ю.н., професор Устименко В.А.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

господарського права Протокол № 1 від 30.08.2012 р.

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Метою дисципліни є глибоке вивчення студентами-правознавцями всіх форм навчання загальних та спеціальних правових положень (основ) здійснення та регулювання (керування) господарської діяльності в Україні, принципів, форм та методів здійснення правової роботи та організації діяльності юридичної служби на підприємстві. Також метою курсу є вивчення організаційно-правових і методичних основ діяльності юридичної служби на підприємстві, одержання теоретичних знань та практичних навичок роботи, вивчення практики складання юридичних документів та основ роботи юрисконсульта.

Завданням дисципліни є докладне з’ясовування наступних правових питань : поняття, предмет та методи організації юридичної служби на підприємстві, поняття правової роботи, претензійна робота, позовна робота, адвокатська діяльність як вид юридичного обслуговування, організація договірної роботи, організація правової роботи по захисту порушенних прав субєктів господарювання.

Предметом дисципліни є поняття юридичної служби на підприємстві; методи, цілі, принципи організації юридичної служби на підприємстві; форми, методи юридичної роботи, права та обовязки субєктів юридичної роботи.

Враховуючи те, що згідно з Конституцією України наша держава є соціальною і правовою, в сучасних умовах діяльність суб'єктів господарювання повинна бути спрямована не тільки на задоволення їх приватних інтересів (тобто отримання прибутків та ін.), але й на участь в реалізації публічних інтересів.

Крім цього, сьогоденне економічне становище України ставить завдання підготовки висококваліфікованих юристів с добрим знанням законодавства з економічних проблем, тобто, насамперед, - господарського законодавства та організації юридичної служби на підприємстві. Саме в процесі вивчення курсу “Організація юридичної служби на підприємстві” закладаються розуміння та вагомість спеціального правового регулювання сфери господарювання усіх суб’єктів незалежно від форм власності, відомчої підпорядкованості, місцезнаходження та ін.

З огляду на вищевикладене, дана дисципліна в Україні має велике значення в плані становлення в економіці держави суспільного господарського порядку та підготовки кваліфікованих юристів-правознавців.