Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра менеджменту невиробничої сфери

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

по навчальної практики «Вступ до фаху»

для студентів денної форми навчання

фахівців галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування»

варіативної компоненти «Менеджмент невиробничої сфери»

Затверджено

на засіданні кафедри

менеджменту невиробничої сфери

Протокол №1 від 30.08.2011р.

Донецьк 2011

УДК 371.133

ББК Ч-4

авт R13

Робоча навчальна програма по навчальної практики «Вступ до фаху» для фахівців галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» варіативної компоненти «Менеджмент невиробничої сфери» / Уклад.: В.В. Дорофієнко, Л.В. Малік , І.Ю. Плахута,. – Донецьк: ДонДУУ, 2011 – 34 с.

До методичних вказівок входять цілі та задачі, основні питання змісту навчальної практики «Вступ до фаху», обов'язки студентів. Дані вказівки по організації і проведенню практики, містять вимоги до змісту й оформлення реферату, перелік рекомендованої літератури для опрацювання.

Укладачі:

Ст.викладач Л.В.Малік

Асистент І.Ю. Плахута

Відповідальний за випуск,

д.е.н., професор

В.В. Дорофієнко

ЗМІСТ

ВСТУП

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 7

2.ОРГАНІЗАЦІЯ ТА КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ 9

3.ЗМІСТ ПРАКТИКИ 10

4.ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ 20

5.КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТА 26

6.ЛІТЕРАТУРА ТА МЕТОДИЧНІ ПОСІБНИКИ 27

ДОДАТОК № 1 31

ДОДАТОК № 2 32

ДОДАТОК № 3 33

ДОДАТОК № 4 34

ВСТУП

Процес інтеграції вищої освіти України до освітнього простору Європи потребує особливої уваги до якості та практичної спрямованості знань студентів. Практична реалізація положень Болонського процесу передбачає необхідність значної уваги до конкурентоспроможності випускників вищих навчальних закладів, яка визначається високим ступенем професійної готовності до роботи в реальному бізнес-середовищі, зокрема аспектами відповідності змісту навчання потребам підприємств, глибині знань, здатності випускників швидко та ефективно адаптуватися до вимог ринку, успішно реалізовуючи отримані знання.

Перед кафедрою стоїть задача забезпечення в рамках навчальних планів підготовки фахівців не тільки якісними фундаментальними знаннями, а й практичними навичками і вміннями. Варто також наголосити, що потреба в знаннях, уміннях та навичках випускників багато в чому визначається особливостями та перспективами господарської діяльності економічних суб’єктів. З огляду на це збільшується значення найтіснішого контакту студентів з майбутніми роботодавцями, коли відбувається безпосередній процес оцінки теоретичних знань, удосконалення практичних навичок та коригування змісту подальшого навчання.

Викладене дає підстави стверджувати, що розвиток професійної та освітньої мобільності української молоді, зокрема, студентів ДонДУУ, в межах Болонського освітнього простору є неможливим без налагодження належної практичної підготовки, яка органічно доповнить теоретичне навчання і стане запорукою конкурентоспроможності та затребуваності випускників на ринку праці.

Одним із засобів забезпечення вищезгаданої мобільності з точки зору підвищення об’єктивності вимог до практичної підготовки студентів, а також з метою уніфікації підходів до оцінювання знань є кредитно-модульна система організації навчального процесу. Впровадження її відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 774 від 30.12.2005 р. „Про впровадження кредитно-модульної системи в навчальний процес” та наказу ректора ДонДУУ № 76 від 26.01.2006 р. „Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в Донецькому державному університеті управління” має сприяти розв’язанню наступних задач:

  • об’єктивне визначання змісту практичної підготовки та обсягу фахових завдань, які мають вирішуватися в ході проходження практики, виходячи з оцінок їх трудомісткості й кількості кредитів, відведених в межах навчального плану під відповідний вид практики;

  • чітке визначення змістовних модулів практичної підготовки, які оцінюються при виставленні модульної оцінки за відповідний вид практики;

розробка критеріїв оцінювання змістових модулів практичної підготовки студентів. Робоча навчальна програма «Вступ до фаху» є навчально-методичним документом, що визначає її проведення зі спеціальності 6.030601 «Менеджмент» професійного спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування» варіативної компоненти «Менеджмент невиробничої сфери»

Робоча навчальна програма «Вступ до фаху» розроблена у відповідності з наступними документами:

  • освітньо-професійною програмою та навчальним планом підготовки студентів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” за спеціальністю „Менеджмент організацій” (спеціалізація „Менеджмент невиробничої сфери”);

  • „Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України”, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 року № 93;

  • Методичними рекомендаціями щодо організації, проведення і контролю всіх видів практики у ДонДУУ/ Уклад. В.В. Бурега, М.З Бойкова. – – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – 71с.

Практика «Вступ до фаху» є одним з найважливіших видів навчального процесу. Її основне призначення – максимально приблизити теоретичну підготовку студентів до їх практичних дій, націлити на придбання навиків та досвіду самостійної роботи шляхом використання процесів, операцій, процедур, рішень, що властиві майбутній професії.

Навчальним планом передбачається проведення практики «Вступ до фаху» тривалістю 54 годин.

Об’єктами практики – є державні установи та підприємства невиробничої сфери різних форм власності та організаційно-правових форм, а також органи державного управління та місцевого самоврядування.