Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
налоги на укр..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
32.9 Кб
Скачать

13

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..2

1.ОЦІНКА ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ФІНАНСОВІ ПОТОКИ ПІДПРИЄМСТВА…………………………………………………………4

1.1СПОСОБИ ПОДАТКОВОЇ МІНІМІЗАЦІЇ………………………………..5

1.2МЕТА ПОДАТКОВОЇ МІНІМІЗАЦІЇ……………………………………..6

2.ВИЯВЛЕННЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ…………………….7

3.ЗМЕНЬШЕННЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ………………....8

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….…..12

СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………13

ВСТУП

У світі розвитку податкової культури платників в податковій термінології все частіше стали з’являються такі терміни, як «податкове планування», «уникнути податків», «обхід податків», «податкова оптимізація», «мінімізація» і т.д. Багато змішують поняття планування, мінімізації та оптимізації. Податкова оптимізація лежить в основі податкового планування.

Метою є те, що у зв'язку з фінансовою кризою, яка торкнулася, мабуть, всхі галузей економіки, перед багатьма керівниками підприємств постало питання зниження податкового навантаження.

Для досягнення поставленої мети було поставлено та вирішено такі задачі:

  1. Вивчено способи податкової мінімізації;

  2. Проаналізовані законні методи зниження податкового навантаження.

Предметом є способи зниження податків за допомогою застосування спрощеної системи оподаткування.

У реальності мінімізацією податків можна займатися як цілком законними, так і незаконними методами. Тіньова економіка приносить ділкам чималі доходи завдяки ухиленню від сплати податків, тоді як ефективне податкове планування допомагає підприємству скоротити податкові втрати в довгостроковій перспективі без порушення законів. Наприклад, дроблення бізнесу може допомогти компанії зменшити податкові ставки, однак поділ великого підприємства на більш дрібні повинно мати під собою конкретне комерційне обгрунтування. Простіше кажучи, якщо компанія, що виробляє телефони, виділить в самостійний напрям виробництво навушників, таке рішення може бути продиктовано економічною доцільністю, а ось розділення компанії на дві частини, кожна з яких продовжує виробляти всі ті ж телефони, швидше за все, буде розцінено ревізорами як прагнення уникнути виплат податків у великих обсягах.

Йдеться переважно про законні способи зниження податкового тягаря, чого можна досягти як за рахунок вищеназваних способів, так і за рахунок ефективно вибудуваного бізнесу підприємства (підприємця). Адже в цілому платник податків може коригувати показники фінансово-господарської діяльності з оглядкою на податкове законодавство та останні законодавчі новели, тим самим "підлаштовуючись" під певні пільги і послаблення.

Повна протилежність такому веденню бізнесу - ухилення від сплати податків. Воно, безумовно, є незаконним зменшенням податкового навантаження за допомогою різних способів - приховування доходів, виведення активів, ведення справ між афілійованими контрагентами, застосування фірм-"одноденок" та ін Однак на будь-яку таку схему, як правило, знайдеться податковий інспектор, який рано чи пізно накладе відповідальність на підприємця. До того ж більшість "чорних" схем давно всім відомо, так що не будемо витрачати на них час.

Є ще якась "золота" середина між законною оптимізацією та ухиленням від податків. Як правило, в цьому випадку мова йде про пошук і використання "дірок" в російському законодавстві. Ми поговоримо про деякі таких лазівки, однак, врахуйте, що законодавець не дрімає, нормативна база постійно оновлюється, удосконалюється, так що будь-яку недоробку рано чи пізно усунуть на вищому рівні. Треба за цим стежити, щоб не потрапити в халепу!

Оцінка податкового навантаження на фінансові потоки підприємства

Дослідження методів і принципів управління податковим навантаженням підприємства в умовах трансформаційної економіки, аналіз емпіричних даних щодо фактичного рівня податкового навантаження підприємств та побудова ігрових і аналітичних моделей дає підстави для таких висновків:На підставі наведених даних щодо впливу податкових систем на ведення економічної діяльності можна зробити висновок, що податкова система України не сприяє веденню бізнесу - внаслідок значного податкового навантаження та складності оформлення податкової документації; управління податковим навантаженням у різних країнах під впливом національних особливостей набуває різноманітних форм, які в сукупності утворюють податкові системи різних країн.

Мінімізацію податкового навантаження не можна назвати незаконною, якщо платнику податків неможливо пред'явити конкретні звинувачення у скоєнні податкових правопорушень. Виходить, податкова оптимізація, з одного боку, - це прагнення платника податків уникнути податку, а з іншого - прагнення держави не допустити скорочення надходження податкових сум у скарбницю.

Податкова оптимізація - це процес, обов'язковими учасниками якого є платник податків і держава з притаманними їм специфічними цілями, зумовленими інтересами, потребами і завданнями кожної сторони. В енциклопедичному словнику економіки і права податковою оптимізацією називається процес, пов'язаний з досягненням певних пропорцій усіх фінансових аспектів угоди або проекту. Ми дамо своє досить чітке визначення законної оптимізації - це зниження податкового тягаря платника податків через цілеспрямовані дії, дозволені законом, щодо використання наданих законодавством пільг, податкових звільнень, послаблень, відстрочок, розстрочок та інших законних способів.

Мета податкової мінімізації

Податкову оптимізацію, як правило, ділять на два види: стратегічну і точкову. Перша довго триває і зачіпає декілька податкових періодів. Точкова ж (податкова оптимізація окремих операцій, поточна) носить разовий характер і припускає застосування якоїсь сукупності методів, що дозволяють знижувати податковий тягар для платника податків у кожному конкретному випадку в окремому податковому періоді (наприклад, при здійсненні тієї чи іншої операції шляхом вибору оптимальної форми операції).

Перспективна податкова оптимізація передбачає вибір найбільш ефективної правової форми здійснення господарської діяльності, побудова схем фінансово-господарської діяльності з урахуванням найбільш типових відносин, розробку відповідної облікової та податкової політики, а також застосування інших методів, які мають довгостроковий вплив на розмір податкових платежів. Поточна податкова оптимізація проводиться шляхом вибору оптимального виду підлягає укладенню цивільно-правового договору, визначення його умов, встановлення порядку здійснення конкретних дій в ході здійснення господарської операції.

Способи податкової мінімізації

При веденні податкового обліку, обчисленні податків, подання податкової звітності платнику податків потрібно враховувати взаємозв'язки різних положень податкового, бухгалтерського, цивільного та інших галузей російського законодавства, що регулюють господарську діяльність підприємства чи підприємця. Найчастіше зміни в одному з видів законодавства відбуваються раніше, ніж в інших. Взяти, приміром, мінімальну вартість майна, що амортизується в бухгалтерському та податковому законодавстві. Або методи оцінки сировини і матеріалів, покупних товарів: в податковому обліку їх чотири, а в бухгалтерському - три. Або, припустимо, курсові і сумові різниці: в бухгалтерському обліку вони давно скасовані, а в податковому - успішно застосовуються. Таких нестикувань маса. Тому, як правило, добросовісний платник податків може відстояти свої права в суді. Тим більше що іноді він просто не встигає встежити за всіма податковими новелами і, навіть не переслідуючи мету законної мінімізації податкових платежів, може непомітно для себе не сплатити законно встановлений податок. У цьому випадку чиновникам, податківцям, та й суддям, як правило, все одно. Найчастіше ревізори і арбітри просто не роблять різниці між умисним несплатою податку, умисним порушенням закону і ненавмисним, необережним.

Держава надає безліч можливостей для зниження податкових виплат. Це обумовлено і передбаченими в законодавстві податковими пільгами, і наявністю різних ставок оподаткування та існуванням прогалин або неясностей у законодавстві, через неможливість врахування всіх обставин, що виникають при обчисленні і сплаті податків.

Так чи інакше, всі методи оптимізації складаються в оптимізаційні схеми. Жоден з методів сам по собі не приносить успіху в податковому плануванні. Лише складена грамотно і з урахуванням всіх особливостей схема, дозволяє досягти поставленої мети. Навпаки, неякісна схема податкової оптимізації може завдати компанії відчутної шкоди. Очевидно, що методи оптимізації мають безпосереднє практичне значення, маючи відображення в оптимізаційних схемах.

Будь-яка схема перед впровадженням перевіряється на відповідність декільком критеріям:

1. розумність;

2. ефективність - це оптимальність використання в схемі всіх можливостей мінімізації податків;

3. відповідність вимогам закону - облік всіх можливих правових наслідків використання схеми, продуманість механізмів реагування на зміну чинного законодавства або на дії податкових органів;

4. автономність-схема розглядається з точки зору складності в управлінні, підконтрольності у застосуванні і складності в реалізації;

5. надійність - це стійкість схеми до зміни зовнішніх і внутрішніх факторів, в тому числі до дій партнерів по бізнесу;

6. нешкідливість - припускає уникнути можливих негативних наслідків від використання схеми всередині підприємства.

Зверніть увагу, що мінімізувати податкові платежі можливо і кримінальними методами, сама по собі мінімізація має найвищим результатом нульове значення податкових зобов'язань. Якщо йти цим шляхом, то кращим варіантом може виявитися повне припинення підприємницької діяльності і позбавлення від майна.