Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
33.45 Кб
Скачать

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

  1. Загальні положення стадії касаційного провадження…………………..4

  2. Cуб'єкти, строки, порядок касаційного оскарження……………………9

  3. Виконання ухвали касаційного суду……………………………………13

Висновок…………………………………………………………………………16

Література………………………………………………………………………..17

Вступ

В наші дні, коли в Україні парламентська криза, коли лідери країни занурились в міжусобну боротьбу, актуальність цієї роботи не можна описати декількома словами.

Протягом довгого періоду часу, касаційне провадження, як на законодавчому рівні, так і в науці кримінального права розвивалось малими темпами. Досі на теренах України діє кодекс, який був прийнятий 1960 році. Це постійно призводить до якихось складностей у кримінальному процесі.

Останні роки Україна позиціонує себе як демократична країна, але як показує практика це все залишається лише на словах. Адже у багатьох зарубіжних країнах, які характеризуються як демократичні, оновлення законодавства проходять майже кожен рік.

Також не можна оминути той факт, що Україна у 2010 році зробила величезний крок уперед. Мова йде про прийняття нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Цим кроком законодавець намагається показати усьому світу, що, Україна, країна молода і потроху робить демократичні кроки назустріч своєму суспільству.

1.Загальні положення стадії касаційного провадження

Касаційне провадження — це стадія кримінального процесу, змістом якої є перегляд (перевірка) за касаційними оскарженнями у касаційному порядку можуть бути перевірені вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку. У касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки місцевих судів, постанови (ухвали) цих судів у справах про застосування примусових заходів виховного чи медичного характеру, інші постанови (ухвали), які перешкоджають подальшому провадженню у справі, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків, постанов (ухвал), крім випадків, коли апеляційною інстанцією зазначені рішення скасовано, а справу направлено на нове розслідування чи новий судовий розгляд, а також ухвали апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку щодо видачі особи (екстрадиції).

Право учасників кримінального процесу на касаційне оскарження судового рішення регламентовано п. 8 ч. З ст. 129 Конституції України, ст. 14 Закону України "Про судоустрій України" та главою 31 КПК (ст.384).

Касаційне провадження має 2 риси - "змішаної" і чистої касації.

Ознаки "змішаної" касації:

• ревізійний характер провадження — перевіряють усю кримінальну справу;

• суд вникає в суть справи;

• можливість зміни рішення без повернення справи до суду нижчого рівня.

Для "чистої" форми касації притаманними є такі ознаки:

• справу переглядають лише за проханням сторін;

• суд касаційної інстанції не вникає в суть справи, а розглядає її лише з погляду застосування закону і форм процесу;

• рішення суду касаційної інстанції визнає порушення закону,внаслідок чого скасовують рішення суду нижчого рівня, або констатує, що немає порушень закону, — відхиляють скаргу;

• можливість повернення справи до суду нижчого рівня.

В Україні існує "чиста" форма касації, що має всі зазначені вище ознаки. Окрім того, згідно змін у законодавстві, вітчизняна касаційна інстанція має право направити кримінальну справу на нове розслідування або новий судовий або апеляційний розгляд.

Касаційне провадження не є обов'язковою стадією кримінального процесу. Вона виникає та існує тільки в результаті реалізації кимось із представників сторін свого диспозитивного права на оскарження рішення суду першої чи другої інстанції.

Місце стадії касаційного провадження залежить від того, рішення якого (місцевого чи апеляційного) суду оскаржено:

• якщо рішення місцевого суду не було оскаржено в апеляційному порядку, то вона існує в часових межах стадії виконання вироку після стадії судового розгляду перед стадією перегляду судових рішень у порядку виключного провадження;

• якщо рішення місцевого суду переглядали в апеляційному порядку — то вона існує після стадії апеляційного провадження перед стадією виконання вироку або в межах останньої;

• якщо рішення апеляційного суду, постановлене ним як судом першої інстанції, — то після стадії судового розгляду і перед стадією виконання вироку;

• якщо рішення апеляційного суду, постановлене ним як судом другої інстанції, — після стадії апеляційного провадження і перед стадією виконання вироку або в межах останньої.

Значення стадії касаційного провадження розкривають такі положення:

• це є гарантія від незаконного і необгрунтованого засудження підсудного або, навпаки, від залишення непокараними осіб, яків чинили злочини;

• ця стадія є гарантією прав і законних інтересів не тільки підсудного, а й потерпілого, цивільного позивача та інших учасників кримінального процесу;

• касаційне провадження є формою судового контролю за діяльністю судів нижчого рівня, а тому формує однакове застосування ними законів на всій території України;

• воно формує єдину судову політику, сприяючи підвищенню якості досудового провадження і судового розгляду кримінальних справ;

• сприяє тому, щоб не було звернено до виконання незаконні та необгрунтовані рішення апеляційних судів і припинено виконання незаконних і необгрунтованих рішень місцевих судів. Причому в деяких випадках суддя касаційного суду може зупинити виконання судового рішення ще до його перегляду (ч. З ст. 388 КПК);

• забезпечує виправлення помилок, яких припустилися суди першої та (або) другої інстанції.

Провадження в касаційній інстанції здійснюється за такими загальними положеннями.

Свобода касаційного оскарження судових рішень. Зміст цього положення полягає в тому, що право на оскарження рішення судів першої та (або) другої інстанції є диспозитивним правом учасників (сторін), яким вони можуть вільно скористатися. Причому свобода учасників виявляється у самостійному вирішенні питання як поподання касації, так і про її зміну, доповнення та відкликання.

Перевірка як законності, так і обґрунтованості рішення судів першої та (або) другої інстанції. Суд касаційної інстанції перевіряє:

• правильність встановлення фактичних обставин справи;

• правильність застосування кримінального закону;

• дотримання норм кримінально-процесуального закону.

Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення тільки в межах поданої касації. Це загальне положення має винятки:

• не перевіряють висновки суду першої інстанції щодо фактичних обставин кримінальної справи, які ніхто у судовому засіданні не оспорював і стосовно яких докази не досліджували;

• якщо задоволення касації дає підстави для прийняття рішення на користь інших засуджених, від яких не надійшли скарги, касаційний суд зобов'язаний прийняти таке рішення (ч. 2 ст. 395 КПК).

Активна позиція касаційного суду у доказуванні:

• обов'язок касаційного суду прийняти від осіб, що подали касацію, документи, яких не було у справі (ч. 1 ст. 393 КПК);

• можливість витребування нових матеріалів (ч. 2 ст. 393 КПК).

• заборона проведення слідчих дій (ч. 1 ст. 393 КПК).

Заборона погіршення — це недопустимість погіршення становища засудженого, виправданого. Касаційний суд не вправі посилити покарання або застосувати закон про більш тяжкий злочин.

Обвинувальний вирок, постановлений апеляційним чи місцевим судом, ухвалу апеляційного суду щодо вироку місцевого суду може бути скасовано у зв'язку з необхідністю застосувати закон про більш тяжкий злочин або більш суворе покарання лише у разі, коли з цих підстав подав скаргу прокурор або потерпілий чи його представник.

Виправдувальний вирок, постановлений апеляційним чи місцевим судом, ухвалу апеляційного суду щодо вироку місцевого суду може бути скасовано не інакше як за скаргою прокурора або потерпілого чи його представника, а також за скаргою виправданої особи з мотивів виправдання.

Касаційні скарги і подання на: вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, можуть бути подані протягом одного місяця з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови.

Касаційні скарги і подання на: вироки місцевих судів, постанови (ухвали) цих судів у справах про застосування примусових заходів виховного чи медичного характеру,інші постанови (ухвали), які перешкоджають подальшому провадженню у справі, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо вироків, постанов (ухвал), крім випадків, коли апеляційною інстанцією зазначені рішення скасовано, а справу направлено на нове розслідування чи новий судовий розгляд, а також ухвали апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку щодо видачі особи (екстрадиції) можуть бути подані протягом трьох місяців з моменту набрання ними законної сили. (більш детально це питання висвітлюється у підрозділі).

Розгляд справ у суді касаційної інстанції відбувається у відкритому засіданні (за винятком випадків, передбачених ст. 20 КПК).

Обов'язковість вказівок касаційної інстанції - вказівки суду, який розглянув справу в касаційному порядку, є обов'язковими для органів дізнання чи досудового слідства при додатковому розслідуванні і суду першої чи апеляційної інстанції при повторному розгляді справи.