Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_02-10-2012_17-45-23 / Конспект лекцй з УК .doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
677.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Донецький державний університет управління

Осипова Ганна Миколаївна

Садовська Наталя Миколаївна

Світлична Влада Юріївна

Історія української культури: конспект лекцій

Затверджено на засіданні

навчально-методичної ради ДонДУУ

Протокол № від

Донецьк – 2010

ББК 63.3(4Укр)я7

І 90

Історія української культури: конспект лекцій для студентів І курсу напряму підготовки «Соціологія» усіх форм навчання / уклад.: Г.М. Осипова, Н.М. Садовська, В.Ю. Світлична. – Донецьк: ДонДУУ, 2010. – 111 с.

Висвітлює основні аспекти розвитку української культури протягом значного історичного періоду. Повністю відповідає робочій навчальній програмі, розробленій за вимогами КМСОНП.

Містить термінологічний словник.

Призначений студентам 1-го курсу всіх форм навчання напряму підготовки «Соціологія».

Рецензенти: Лепеха Т.В. – к.філол.н., доцент

кафедри української

та російської мов ДонНМУ

Островська Л.С. – к.філол.н., доцент

кафедри українознавства ДонДУУ

Зміст

Передмова

4

Заліковий модуль 1. – Українська культура в давні часи та в добу Середньовіччя.

6

Змістовий модуль 1. Історія культури як наука та навчальний предмет. Соціальні і теоретичні передумови культурології. Генеза української культури.

6

Змістовий модуль 2. Періодизація розвитку української культури

18

Змістовний модуль 3. Витоки української культури. Культура протослов'янських та слов'янських племен.

27

Змістовий модуль 4. Культура Київської Русі (ІХ-ХІ ст.) та періоду феодальної роздробленості (ХІІ-сер.ХІІІ ст.).

46

Змістовий модуль 5. Особливості розвитку української культури ХІV – першої половини ХVІІ століття.

54

Заліковий модуль 2. – Культура України в Новий та Новітній час.

63

Змістовий модуль 6. Козацька епоха і формування культури українського бароко.

64

Змістовий модуль 7. Культурологічні процеси та здобутки української культури ХІХ століття.

74

Змістовий модуль 8. Особливості та загальні тенденції розвитку української культури ХХ століття. Соціологічна концепція у вивченні культури.

83

Післямова

93

Термінологічний словник

Список рекомендованої літератури

94

109

Передмова

Історія культури посідає одне з чільних місць у системі розвитку суспільства та формування національної самосвідомості. Переоцінювання системи власних інтересів суспільства, формування нової свідомості, що базується на національній українській культурі, визначення сутності, змісту та визначальних етапів еволюції національної культури є основними завданнями сучасної української культурологічної науки.

Для вирішення цих питань студентам ДонДУУ запропонований “Курс лекцій з навчального модуля “Історія української культури”. Ця розробка набуває особливої актуальності у зв’язку з переходом на кредитно-модульну систему навчання. Навчальний посібник ознайомлює майбутніх соціологів з найвагомішими культурними здобутками українського народу від первісних часів до наших днів, з'ясовує деякі закономірності та основні етапи історичного шляху української культури, розкриває її загальнолюдське та світове значення, сприяє виробленню свідомого сприйняття соціально-перетворюючих функцій культури як системи потенційних та актуальних цінностей, сприяє формуванню професійної етики і моральності. Матеріал допомагає усвідомити культурну діяльність і суспільне життя українського народу в соціально-політичній та державотворчій сферах суспільства. Робить можливим глибоке та близьке до майбутньої спеціальності вивчення історії культури своєї держави з позиції досягнення сучасної науки, засвоєня та розуміння процесу виникнення і формування культури українського народу. «Курс лекцій з навчального модуля «Історія української культури» по мірі можливості зв’язується з вивчення культурологічних аспектів, важливих та близьких для майбутньої професії студентів.

Лекційний матеріал складається з 9 лекцій, що об’єднані у два залікових модулі і повністю відповідає робочій навчальній програмі. Пропонована розробка повністю відповідає концепції нового навчального модуля “Історія української культури” відповідно до вимог ЕСTS. Перший заліковий модуль «Українська культура в давні часи та в добу Середньовіччя» розкриває питання розвитку української культури у період формування первісного суспільства, Київської Русі (ІХ- ХІ ст.) та період феодальної роздробленості (ХІІ – ХІІІ ст.) та добу зрілого Середньовіччя, яка визначається ХІV – ХVІІ століттям. Другий заліковий модуль «Культура України в Новий та Новітній час» передбачає розгляд лекційних питань, що стосуються культурних процесів, які відбувалися на теренах нашої країни від часів козацької епохиі до сьогодення.

Для полегшення роботи студентів із посібником додається словник необхідних для засвоєння матеріалу термінів та понять, який міститься наприкінці розробки.

У список рекомендованої літератури входять роботи, що вже стали класичним надбанням культурологічної думки, так і праці сучасних дослідників.