Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тесты и задачи / Задачи.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Задачи

Аналітично-розрахункова задача № 1

Визначите обсяг роздрібного товарообороту на прогнозний період.

Вихідні дані:

1. Купівельний фонд населення країни для придбання товарів у державній і кооперативній торгівлі становить 44 100 млн грн.

2. Розмір продажу товарів колективним господарствам, певним потребспілкам становитиме 600 млн грн.

3. Оборот з продажу продуктів харчування дитячим, лікувальним і оздоровчим установам установлений у розмірі 1100 млн грн.

4. Продаж непродовольчих товарів організаціям, установам і під­приємствам для господарських потреб визначений у сумі 800 млн грн.

5. Оборот з продажу товарів населенню, який не проходить через торговельну мережу, становитиме 300 млн грн.

6. Оборот, що прогнозується і враховується в державі централізовано, включаючи оборот організацій Головного управління торгівлі Міністерства оборони України становитиме 1600 млн грн.

Рішення

Обсяг роздрібного товарообігу встановлюється як сума купівельного фонду населення та обігу по реалізації товарів підприємствам, установам та закладам за виключенням купівлі товарів за межами торговельної мережі і розраховується за формулою

Тр = (Фн + Мр) – Ом – Он ,

де Фн — купівельний фонд населення;

Мр — обіг по реалізації товарів підприємствам, установам та закладам;

Ом — обіг по продажу товарів поза межами торговельної мережі;

Он — інший обіг.

Т= (44 100 + 1100 + 800 + 1600) – 300 – 600 = 46700 млн. грн.

Покупний фонд населення визначається за даними балансу грошових доходів населення шляхом відрахування від загальної суми платоспроможного попиту населення витрат на оплату послуг.

Обіг з реалізації товарів підприємствам, закладам та установам встановлюється за даними про контингент, який обслуговується цими закладами, та витрат коштів на харчування за встановленими нормами.

Обіг з продажу товарів поза межами торговельної мережі — це купівля товарів у кооперації, колективних господарствах, на базарах. Це продаж населенню палива, лісу, дач тощо. Розмір цих продажів визначається за аналізом звітних матеріалів та факторів, які можуть впливати на продаж у майбутньому.

Висновки: обсяг роздрібного товарообігу становить питому частину купівельного фонду населення, і скадає 46700 млн.грн. Це свідчить, що значна частина грошових коштів насеелення відноситься до тієї частки доходів, яка направляється через торгівельну мережу, а не через інший обіг. Отже, в майбутньому існує можливість збільшення обсягу роздрібного товарообігу та отримання додаткових прибуиків в торгівельній мережі та самим товаровиробникам.

Аналітично-розрахункова задача № 2

Розрахуйте прогнозний обсяг купівельного фонду населення держави.

Вихідні дані:

1. Відповідно до балансу грошових доходів і витрат населення країни загальна сума його доходів, скоригована на суму міграції грошей, становитиме 59 400 млн грн.

2. Обов’язкові платежі і внески становитимуть 2300 млн грн, приріст внесків та придбання цінних паперів становитиме 3600 млн грн.

3. Оплата послуг і інші прирівнені до них витрати повинні становити 7900 млн грн.

4. Витрати населення на купівлю товарів у споживчої кооперації за цінами місцевих ринків визначені у розмірі 400, а безпосередньо у КСП — 1100 млн грн.

Соседние файлы в папке Тесты и задачи