Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ира / Доклад сабинова

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Шановний голова, шановні члени державної екзаменаційної комісії! Вашій увазі пропонується коротке викладення змісту дипломної роботи на тему «Напрямки удосконалення антикризисної стратегії підприємства вугільної галузі (на прикладі ВП «Шахта «Шахтарська-Глибока», м. Шахтарськ )».

Об’єкт дослідження є відокремлений підрозділ «Шахта «Шахтарська-Глибока»Державного підприємства «Шахтарськантрацит».

Метою дипломної роботи є розробка теоретико-методичних рекомендацій та практичних заходів удосконалення антикризової стратегії підприємства вугільної галузі.

Відповідно до мети, в роботі поставлено та вирішено наступні завдання:

ознайомитись із стратегічним управлінням на підприємстві;

визначити особливості формування антикризової стратегії управління промислового підприємства;

проаналізувати підходи організації антикризового управління підприємств в Україні;

зробити аналіз фінансового-господарської діяльності підприємства ВП «Шахта «Шахтарська-Глибока»;

провести аналіз доходів і витрат, горизонтальний та вертикальний аналізи;

розрахувати показателі ліквідності, платоспроможності.ю фінансової стійкості та рентабельності підприємства.

Предмет дослідження є процес розробки антикризової стратегії підприємства вугульної галузі, шляхи поліпшення та укріплення фінансового стану.

Аналіз фінансово-господарської діяльності ВП «Шахта «Шахтарська-Глибока» за 2009 - 2011 рр., який був проведений у роботі, загалом фінансовий стан підприємства характеризується як стійкий, підприємство рентабельне та успішно функціонує.

(Слайд 1) Ліківідність підприємства в ринковій економіці є першочерговою умовою існування підприємства як суспільно-економічного інституту. Переважна більшість вітчизняних підприємств мають проблеми з низьким рівнем ліквідності і платоспроможності. Проведені дослідження довели, що визначення платоспроможності і рентабельності діяльності на основі грошових потоків є більш ефективним з точки зору функціонування підприємства в умовах ринкової економіки.

Аналіз платоспроможності й ліквідності свідчить про достатність коштів фірми для своєчасного проведення розрахунків не тільки за короткостроковими, а й за довгостроковими зобов’язаннями. Протягом періоду ліквідність балансу підприємства знизилась. Це, по-перше, у короткостроковій перспективі не повинно спричинити погіршення фінансового стану підприємства, по-друге, свідчить про більш раціональне використання коштів та оптимізації структури капіталу. Коефіцієнт абсолютної ліквідності протягом періоду не перевищує оптимального значення, що свідчить про раціональне використання грошових коштів.

У розрахунках спостерігається недостача найбільш ліквідних активів для покриття термінових зобов’язань, але позитивним є те, що на кінець 2011 року недолік цих активів був ліквідований. У той час підприємству необхідно контролювати ситуацію, щоб подібні негативні явища не повторювалися у майбутньому. Протягом періоду збільшується нестача активів, що поволі реалізується для покриття довгострокових зобов’язань (на 9159,1 тис. грн.). Таку зміну неможливо назвати негативним, бо у цьому випадку їх нестача компенсується доволі великим надлишком активів, які швидко реалізуються.

На даний час, таке положення не викликає погіршення фінансового стану підприємства, але, якщо тенденція буде зберігатися, у перспективі це може викликати недолік коштів для погашення термінової заборгованості.

(Слайд 2) Коефіцієнт фінансової автономії зменшився. Це свідчить про зменшення власних коштів в загальній сумі коштів, які направлені на діяльність підприємства. Така тенденція показників фінансової автономії та фінансової залежності є негативною тенденцією, тому що збільшується частка позикових коштів у фінансуванні підприємства і як наслідок, втрата фінансової залежності.

Коефіцієнт фінансового ризику протягом періоду свідчить, що зберігається тенденція залежності підприємства від зовнішніх інвесторів та кредиторів. Так, у 2009 році на кожну одиницю власних коштів припадає 1,59 притягнутих коштів, у 2010 році – 2,31 та у 2011 році – 2,24 відповідно. У той час підприємство відрізняється високим рівнем маневреності власного капіталу, що обумовлено низькою часткою власних коштів у структурі пасивів підприємства.

Зміна показника ресурсовіддачі і коефіцієнта фінансової залежності привели до збільшення коефіцієнта рентабельності власного капіталу. У цих розрахунках в черговий раз спостерігається прямопропорціний зв'язок між коефіцієнтами фінансової залежності підприємства і зміни рентабельності власного капіталу: збільшення ступеня фінансової залежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування призводить до збільшення рентабельності власного капіталу.

(Слайд 2) Показники рентабельності активів знаходяться на достатньому рівні. Зменшення рентабельності власного капіталу на кінець 2011 року обумовлено спрямованістю фінансової стратегії підприємства на зменшення частки позикових і притягнутих засобів у структурі джерел фінансування виробничого процесу на підприємстві. Збільшення показника операційної рентабельності свідчить про економію на постійні витрати (інші операційні витрати).

Загальна зміна рентабельності власного капіталу протягом періоду склала -1,47 пунктів. Аналіз впливу факторів, що впливають на зміни показника рентабельності власного капіталу свідчить, що за рахунок зниження коефіцієнта чистої рентабельності продажів показник рентабельності власного капіталу у 2009/2010 році знизився на 0,17 пункту. Зміна показника ресурсовіддачі та коефіцієнта фінансової залежності призвели до збільшення коефіцієнту рентабельності власного капіталу. Однак, треба відмітити, що у 2010/2011 році спостерігався протилежний вплив факторів на рентабельність власного капіталу.

За результатами порівняльного аналізу коефіцієнтів за звітний і попередній періоди можна відзначити, що підприємство не є потенційним банкрутом. Хоча, відповідно до нормативних значень коефіцієнтів, фінансовий стан підприємства можна охарактеризувати як критичний, позитивна тенденція зміни показників свідчить про його покращення.

(Слай 3) За ре­зультатами проведеної оцінки якості управління підприємством залеж­но від структури грошових потоків встановлено, що на ТОВ ВКФ «Оникс» мають місце недоліки в системі управління грошо­вими потоками. Підприємства харчової промисловості потребують збалансованості грошових потоків та їх поповнення для більш ефектив­ного фінансування своєї діяльності. Управління підприємством повин­но ґрунтуватись на аналізі й оцінці грошових потоків з використанням інформації, яку несе Звіт про рух грошових коштів.

З метою підвищення ефективності фінансової діяльності ТОВ ВКФ «Оникс» доцільно впровадити в діяльність підприємства сучасний механізм управління грошовоими потоками (СЛАЙД 4).

Механізм управління грошовими потоками підприємства включає: цілі і завдання управління; критерії управління - кількісний аспект цілей; фактори управління - елементи об'єкту та їх взаємозв'язки, які піддаються управлінському впливові, задля досягнення поставлених цілей, принципи управління, специфіку і особливості управління, інструментарій управління, функції управління, а також, ресурси управління - матеріальні, фінансові ресурси, організаційний і соціальний потенціал. Він має ґрунтуватися на принципах системності, інтегрованості, достовірності, динамічності, відповідності цілям підприємства, досяжності, ефективності, багатоваріантності. Структура механізму управління грошовими потоками підприємства, розроблена нами, представлена на слайді 4.

Таким чином, використання інформації про грошові потоки повинно стати важливим елементом оцінки якості управління підприємством і привести до підвищення ефективності використання і прогнозування грошових потоків.

Доповідь окінчено!

Дякую за увагу!

Соседние файлы в папке ира