Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ира / РОЗДІЛ 3 от.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
78.74 Кб
Скачать

13 Сабінова Ірина Ф-13с-2 денне

Розділ 3. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях вп«шахта «шахтарська-глибока» дп «шахтарськантрацит»

3.1. Характеристика управління охороною праці на підприємстві

Складовою частиною управління будь-яким підприємством є система управління охороною праці (СУОП). Управління охороною праці - це підготовка, прийняття та реалізація рішень для здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини у процесі праці. 

Аналіз СУОП включає характеристику законодавчого та нормативно-правового регулювання прав, обов’язків та відповідальності роботодавців за додержання законодавства про охорону праці [29].

Вугільна шахта являє собою унікальну складну виробничу систему з особливо небезпечними умовами (вибухонебезпечність, пожежонебезпечність, викидонебезпечність, небезпека з обвалів і проривів води і газів), підприємство, де непередбачені і раптові зміни геологічних умов або природних сил, недотримання цих правил або неправильні дії навіть одного працівника можуть спричинити катастрофічні наслідки для людей.

Забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього природного середовища. Пожежна безпека є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ, організацій та підприємців. Це повинно бути відображено у трудових договорах (контрактах) та статутах підприємств, установ та організацій [30].

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків роботодавцем, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених Законом Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування [32].

Державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням [31].

Ці правила безпеки - основоположний нормативний документ з охорони праці, відповідно до якого розробляються інші нормативні документи з безпеки робіт і охорони праці на шахтах.

Змінювати і доповнювати правила можуть тільки державні органи, що затвердили їх.

Правила безпеки поширюються на всі підприємства та організації, що здійснюють діяльність на вугільній шахті, незалежно від форм власності і обов'язкові для всіх працівників, що беруть участь у проектуванні, будівництві та експлуатації шахт, розробці, виготовленні і використанні машин, обладнання, приладів і матеріалів, працівників науково-дослідних і проектних організацій, контролюючих органів, воєнізованих гірничорятувальних частин ( ВГРЧ ), а також для осіб, чия робота або навчання пов'язана з відвідуванням шахт.

Рис. 3.1. Завдання служби охорони на підприємстві

У Конституції України закріплене право кожного громадянина на працю. При цьому передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Це відповідає сучасним світовим тенденціям щодо збереження здоров’я працюючого населення.

Згідно ст.153 КЗпПУ забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Умови праці визначаються певними критеріями факторів виробничого середовища і трудового процесу . Під умовами праці розуміється сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці.

За ступенем шкідливості та небезпечності умови праці відносять до оптимальних(1 клас), допустимих(2 клас), шкідливих(3 клас), небезпечних(4 клас).

Рис.3.2. Класифікація умов праці

Згідно ст.ст.10,11,12 Закону України “Про охорону праці” забороняється праця жінок, неповнолітніх та інвалідів на особливо  важких і особливо шкідливих умовах праці, на важких та шкідливих умовах праці.

Соседние файлы в папке ира