Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4к-2сесия / МНС 09з-1 4курс / Основы налоговой системы (4к) (МНС) / КОНСПЕКТЫ / Конспект лекций (Тарасова) (для МП).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

Мiнiстерство освiти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Донецький державний університет управлiння

КАФЕДРА ОБЛІКУ І АУДИТУ

Конспект лекцій

з дисципліни Основи податкової системи

галузь знань 0502 «Менеджмент»

напрям підготовки - 6.050200 «Менеджмент у виробничій сфері»

освітньо-кваліфікаційний рівень – «бакалавр»

форма навчання - заочна

ЗатвердженИЙ

на засiданнi кафедри

обліку і аудиту

Протокол № 1 вiд 30.08.2011 р.

Донецьк, 2011

Конспект лекцій з дисципліни “Основи податкової системи», призначена для студентів I курсу заочної форми навчання, галузь знань 0502 «Менеджмент», напрям підготовки - 6.050200 «Менеджмент у виробничій сфері» освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр”

Укладач

Ст. викладач

Тарасова О.В.

Завідувач кафедри

обліку і аудиту, д.е.н.

академік НАН України, проф.

Чумаченко М. Г.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА……………………………………………………………………………4

Змістовий модуль 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ЗАКОНОДАВЧІ ОСНОВИ ОПОДАТКУВАННЯ….……………………………….………………………………..5

Змістовий модуль 2. ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ……………………….14

Змістовий модуль 3.АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК ТА МИТО………………………….25

Змістовий модуль 4. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ……………...37

Змістовий модуль 5. ПОДАТОК З ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ…………………50

Змістовий модуль 6. СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

СУБ'ЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА………….….58

Змістовий модуль 7.ІНШІ ПОДАТКИ І ЗБОРИ…………………..………………..63

Змістовий модуль 10. ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ………..81

Змістовий модуль 11. ОБЛІК ПЛАТНИКІВ ТА НАДХОДЖЕНЬ

ПОДАТКІВ ДО БЮДЖЕТУ……………………………….89

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………...96

Передмова

Для досягнення завдань, що постають перед суспільством та виконання своїх функцій, держава використовує певну систему економічних, правових та організаційно-контрольних заходів. В сучасних умовах одним з найважливіших фінансових регуляторів виступають податки.

Податки – це основні джерела доходів держави, важливі фінансові категорії. Історично податки – це форма фінансових відносин між державою і членами суспільства. Податкові надходження одночасно використовуються як джерело отримання доходів бюджетом і як фінансовий інструмент регулювання економіки.

Податкова система України в своєму розвитку пройшла кілька етапів формування та удосконалення. На даний час функціонування системи оподаткування здійснюється на підставі положень Податкового кодексу України – концептуально нового зведеного нормативного документу з питань оподаткування, який було введено в дію з 1 січня 2011 року. Положення цього документа суттєво змінили склад податків і зборів, що входять до податкової системи України, а також кардинально реформували механізм нарахування та сплати цілої низки податків.

Метою дисципліни «Основи податкової системи» є вивчення фіннансових відносин, пов’язаних з примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості національного продукту з метою формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів.

Предметом вивчення дисципліни є економічні відносини з приводу перерозподілу валового внутрішнього продукту і національного доходу для створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів.

Запропонований конспект лекцій містить систематизований огляд сучасного податкового законодавства із роз’ясненнями щодо його використання та розуміння. Для досягнення головної мети вивчення дисципліни у конспекті систематизовано теоретичні та організаційні основи податкової системи, розглянуто механізм нарахування та порядок сплати загальнодержавних та місцевих податків, зборів та обов’язкових платежів юридичними та фізичними особами. Досліджено організаційні аспекти роботи органів податкової служби. Завдання лекцій сформульовано у вигляді планів, наприкінці лекцій наведено перелік питань для самоконтролю.

Результатом вивчення дисципліни повинні стати знання теоретичних та організаційних основ оподаткування, змісту елементів податку, методики розрахунку та порядку сплати загальнодержавних та місцевих податків, зборів та обов’язкових платежів.

Змістовий модуль 1.

Теоретичні та законодавчі основи оподаткування

  1. Значення оподаткування для сучасної держави

  2. Економічна сутність, функції, види податків

  3. Структура податкової системи України.

  4. Права та обов’язки платників податків в Україні.

  1. Значення оподаткування для сучасної держави

Податки є важливою фінансовою, економічною та політичною категорією, яка визначає взаємовідносини платників (юридичних та фізичних осіб) з державою. Завдяки застосуванню податків забезпечується виконання державою своїх функцій.

Податки виникли на зорі людської цивілізації і зв'язані з першими суспільними потребами. Першим податком було - жертвопринесення. Перша ставка - 10% - згадується в П’ятикнижиї Мойсея.

Виникнення та функціонування податків викликано появою державності, необхідністю виконання функцій державного управління. Держава, як суспільно-політична інституція, відповідає за виконання окремих дій та обовязків соціально-економічного характеру. До складу таких дій можна віднести: охорону територіальної цілісності держави та суспільного порядку, забезпечення мінімально необхідного рівню освіти та охорони здоровя, зберігання та примноження надбань національної культури. Для виконання цих функцій державі необхідні фінансові ресурси, мобілізація та накопичення яких відбувається за допомогою оподаткування.

У широкому розумінні податки – це оплата послуг держави з забезпечення та гарантування громадянських прав та свобод громадян.

Джерелом фінансових ресурсів, які акумулюються в процесі оподаткування, є валовий внутрішній продукт (ВВП). ВВП складається з вартості споживаних засобів виробництва (перенесеної вартості), сплаченої заробітної плати (продукта для себе) та прибутку (добавленої вартості), яка, в свою чергу, складається з двох частин – прибутку для підприємства (особи) та прибутку для суспільства. Прибуток для суспільства формується завдяки застосуванню податків.

Оподаткування – це утримання частини вартості створеного суспільного продукту з метою його застосування для виконання державою своїх функцій. Економічне значення оподаткування полягає в тому, що воно забезпечує формування доходної частини бюджету.

Загальний розмір податкових сплат залежить від масштабу функцій, виконання яких приймає на себе сучасна держава. Чим більше економічних, соціальних та політичних завдань ставить перед собою держава, тим більше податків треба мобілізувати до державних фондів.

  1. Економічна сутність, функції та види податків

За економічним змістом податки – це фінансові відносини між державою і платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідного для виконання державою її функцій.

До податкових платежів належать:

  • податки (податок на додаткову вартість, податок на прибуток, податок з доходів фізичних осіб);

  • збори (місцеві збори);

  • обов’язкові платежі (плата за землю, рентна плата).

Податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до податкового законодавства України.

Збором (платою, внеском) є обов’язковий платіж, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Характерні ознаки, що роблять усі ці платежі податками:

а) відчуження частини власності суб’єктів господарювання на користь держави (основною метою податку є формування Державного бюджету країни);

б) законність введення та застосування (встановлення і скасування податків та зборів, а також пільг їх платникам в Україні здійснюється Верховною Радою України, а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами у межах їх повноважень, визначених Конституцією та законами України);

в) обов’язковість (необхідність сплати податку не залежить від якихось умов, тобто сплата податків має не добровільний, а примусовий характер);

г) грошова форма внесків;

д) безкоштовність внеску (податок не носить компенсаційного характеру);

є) безповоротність сплати ( податок не виконує функції кредиту);

ж) абстрактний характер сплати ( податки під час сплати не мають цільового призначення).

Прояв сутності податків у дії виражається в їхніх функціях:

1) фіскальній – саме за допомогою податків забезпечується наповнення бюджетів усіх рівнів;

2) регулюючій – через застосування податкового механізму держава забезпечує процес регулювання економічних процесів та соціально-економічних відносин. Проявляється у двох підфункціях: стимулюючій (застосування податкових пільг) та дестимулюючій(застосування підвищених ставок);

3) розподільній – через застосування податкових пільг та окремих податків забезпечується розподіл коштів на користь менш соціально та економічно захищених категорій громадян суспільства;

4) контрольній – через діяльність податкового механізму держава має можливість контролювати процеси створення ВВП та своєчасно вносити міни до бюджетної та податкової політики.

Будь-який податок складається з ряду елементів, при наявності яких обов’язкові платежі перетворюються на податки. Такими елементами є:

  1. Платник податку.

Платниками податку визнаються юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів до бюджету.

  1. Об’єкт оподаткування - це факт, існування або виникнення якого викликає необхідність сплати податку, тобто породжує податкові зобов’язання.

Об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку.

  1. База оподаткування – це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання.

Одиницею виміру бази оподаткування визнається конкретна вартісна, фізична або інша характеристика бази оподаткування або її частини, щодо якої застосовується ставка податку.

  1. Ставка податку – це розмір податкових нарахувань на одиницю виміру бази оподаткування.

Згідно з ст.28 Податкового кодексу застосовуються два види податкових ставок: абсолютна (специфічна) та відносна (адвалорна).

Абсолютною (специфічною) є ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється як фіксована величина стосовно кожної одиниці кількісного виміру бази оподаткування. Відносною (адвалорною) визнається ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування.

Під час обчислення одного і того самого податку можуть використовуватися декілька ставок. Базовою визначається основна ставка податку.

  1. Порядок обчислення податку.

Обчислення суми податку здійснюється шляхом множення бази оподаткування на ставку податку із/без застосуванням відповідних коефіцієнтів.

  1. Податкові пільги - це передбачені податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Податкова пільга надається шляхом:

1) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

2) зменшення податкового зобов’язання після нарахування податку та збору;

3) встановлення зниженої ставки податку та збору;

4) звільнення від сплати податку та збору.

  1. Податковий період – це період часу з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів.

Базовий податковий (звітний) період - період, за який платник податків зобов’язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків та зборів.

Податковим періодом може бути: календарний рік; календарний квартал; календарний місяць; календарний день.

  1. Строк сплати податку.

Строк сплати податку та збору обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати, чи статися, або на подію, що повинна відбутися. Зміна строку сплати податку може здійснюватись шляхом перенесення, встановленого податковим законодавством, строку сплати податку та збору або його частини на більш пізній строк.

Формами зміни строку сплати податку можуть бути: відстрочка; розстрочка; податковий кредит.

  1. Порядок сплати податку

Сплата податків та зборів здійснюється в грошовій формі у національній валюті України, крім випадків, передбачених податковим або митним законодавством. Сплата податків та зборів здійснюється в готівковій або безготівковій формі.

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку.

Соседние файлы в папке КОНСПЕКТЫ