Скачиваний:
14
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
167.42 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра «Менеджмент у невиробничій сфері»

Методичні рекомендації щодо самостійного вивчення

з дисципліни „Теорія комунікаційної політики у сфері послуг

напрям підготовки 0502 „Менеджмент”

спеціальність 8.050201 „Менеджмент організацій”

(„Менеджмент у невиробничій сфері”)

освітньо-кваліфікаційний рівень – магістр

форма навчання денна, заочна

курс 1

Затверджено:

на засіданні кафедри

«Менеджмент у невиробничій сфері»

Пр. № 1

від 27.08.2009

Донецьк, 2009

Методичні рекомендації по самостійному, індивідуальному вивченню дисципліни “Теорія комунікаційної політики у сфері послуг” для студентів 1 курсу денної і заочної форм навчання спеціальності 8.050201 „Менеджмент організацій” („Менеджмент у невиробничій сфері”) освітньо-кваліфікаційний рівень – магістр

Надано рекомендації до вивчення кожної теми з дисципліни, питання для самоперевірки, ситуаційні завдання для закріплення знань, питання до заліку, перелік рефератів, а також список рекомендованої літератури.

Укладач:

К.держ.упр., доц. Р.В. Ободець

Відповідальний за випуск:

зав. кафедрою, д.е.н.,

професор В.В. Дорофієнко

Загальні вказівки

Методичні рекомендації розроблені відповідно до програми нормативної дисципліни "Теорія комунікаційної політики у сфері послуг" для студентів магістратури, студентів денної форми навчання спеціальності 8.050201 "Менеджмент організацій" (Менеджмент у невиробничій сфері), також відповідно навчальному посібнику "Теорія комунікаційної політики" (автор Тарасенко Л.М. - Харків, Основа, 2000), яке рекомендованому Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів.

Даний курс розраховано на два залікових модулі:

  1. Комунікація – основа теорії та практики управління;

  2. Комунікаційний менеджмент.

Студентам денної і заочної форм навчання при індивідуальній роботі необхідно самостійно освоювати дисципліну “ Теорія комунікаційної політики у сфері послуг” у зв’язку з оглядовим характером лекцій і невеликою кількістю семінарських занять.

У процесі вивчення курсу студенти повинні сформувати систему знань про управління комунікаціями та інструменти комунікаційної політики, набуття практичних навичок розв’язання завдань просування товарів та послуг на ринок, формування комунікаційного бюджету та комунікативного плану.

Для самостійного вивчення дисципліни рекомендується така послідовність:

- ознайомлення по навчальній програмі зі змістом досліджуваних тем;

- складання конспекту-схеми по досліджуваній темі програми;

- вивчення і конспектування рекомендованої літератури, що відноситься до досліджуваної теми, ознайомлення, також, із новими книгами, брошурами, статтями спеціальних журналів і збірників.

Особлива увага має бути приділена самостійному вивченню, співбесіді та консультаціям за вивченими темами.

Самостійна позааудиторна робота студента передбачає, як вивчення літературних джерел, так і виконання індивідуальних завдань – добір прикладів з преси та шляхом спостереження за діяльністю конкретних об’єктів управління, самостійні дослідження окремих процесів управління, самоперевірку, написання реферату з його наступною презентацією в аудиторії.

З кожної теми передбачено знайомство студентів з вітчизняним та закордонним досвідом відповідної діяльності, а також добирання прикладів з літератури. З деяких тем студенти повинні самостійно доопрацювати та оформити завдання, роботу над яким було розпочато в аудиторії під час практичних занять. Значний обсяг самостійної роботи під час домашнього опрацювання комплексних ситуацій.

Після найменування кожної теми дисципліни дається перелік питань, що варто вивчити в її рамках, методичні рекомендації по вивченню теми і перелік додаткової літератури.

Тема курсу, за якою буде проводитися практичне заняття, повинна бути заздалегідь доведена до студентів. Це необхідно для того, щоб кожний студент міг підібрати відповідні матеріали, самостійно вивчити необхідні директивні і нормативні документи, проконсультуватися з незрозумілих питань у викладача, що веде заняття, тобто не лише вивчити відповідний теоретичний матеріал, але й осмислити суть ділової гри чи ситуаційних завдань, визначити шляхи правильності їх розв’язання.

На початку кожного практичного заняття викладач повинен шляхом опитування з'ясувати ступень підготовленості до занять, при виникненні запитань дати на них відповідь. Після цього слід провести інструктаж. Далі студенти починають виконувати одержане завдання. Воно може здійснюватися в усній чи письмовій формі (завдання виконуються письмово в окремому зошиті, де кожний студент зобов'язаний відобразити весь хід розв'язання шляхом складання необхідних актів, довідок та інших документів, а також розробити оптимальний варіант розв'язання конкретної ситуації чи ділової гри).

В кінці заняття викладач за усними відповідями дає коментарії та виставляє оцінку. Письмові відповіді здаються викладачу для перевірки, а за результатами перевірки виставляються оцінки і доводяться до відома студентів на черговому занятті.

Завершується вивчення курсу іспитом.