Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
системы Технологий_для МВД_зачёт_2012_13 / СТ 2012_13_краткий Конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
642.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УПРАВЛІННЯ

М.Т. Демченко, В.В.Харченко

СИСТЕМИ

ТЕХНОЛОГІЙ

ПРОМИСЛОВОСТІ

Донецьк ДонДУУ 2012

УДК 658.5

Д42

Демченко М.Т., Харченко В.В.

Д42

Системи технологій промисловості: стислий конспект лекцій. – Донецьк: ДонДУУ, 2012. – 89 с.

Викладаються системи технологій виробництва в енергетиці, добувній, металургійній, хімічній та машинобудівельній галузях промисловості й будівництві.

Розглядаються питання технології виробництва найважливіших продуктів харчування.

Видання розраховано на студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» та галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування».

Рецензенти: Кузін В.О. – д-р техн. наук, проф.,

проф. каф. Менеджменту

у виробничій сфері

ДонДУУ;

Сілаєв В.І. – д-р техн. наук, проф.,

головний науковий

співробітник ВАТ

«Автоматгірмаш ім. В.А. Антипова»

© ДЕМЧЕНКО М.т., хАРЧЕНКО в.в.

© ДонДУУ, 2012

ВСТУП

Людство вступило в XXІ століття – століття глобалізації, інформатизації та глибоких змін. За допомогою прискореного роз- витку в новому столітті освіти, науки, техніки та новітніх технологій сучасні компанії перетворюються на власників потужного інтелектуального капіталу, відкривають нові виняткові можливості й створюють довгострокові цінності.

Ринок сприймає наукомістку, високоінтелектуальну, ефективну й екологічно небезпечну технологію, спроможну забезпечити значне підвищення продуктивності праці, зниження експлуатаційних ви­трат, енергоспоживання, високі конкурентні властивості продукції.

За цих умов з боку споживачів зростають вимоги до продукції передових підприємств України. І вихід тут один – пошук нових виняткових можливостей, розвиток корпоративної науки, впровадження новітніх технологій, у т. ч. нанотехнологій, створення нової конкуренто­спроможної продукції з кращими споживчими властивостями і ціннісними характеристиками, підвищення якості сервісного обслуговування, продуктивності праці, значне скорочення витрат.

Змістовий модуль 1. СУТНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЇ. ТЕХНОЛОГІЇ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО ТА МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСІВ

Тема 1. Сутність технології. Сировина, паливо, вода та повітря в технологічних процесах

1.1. Поняття про технологію

Технологія – це процес послідовної зміни стану, властивостей, фор­ми або розміру предметів праці, що здійснюється при виготовленні продукції.

Технологією називають науку, що вивчає засоби і процеси одер­жання і переробки продуктів природи в предмети споживання і засоби виробництва.

Поняття “технологія” насамперед варто пов’язувати з економічною діяльністю людського суспільства, спрямованою на пристосування і зміну предметів зовнішнього природного середовища для задоволення своїх потреб.

Отже, в економіці реалізація технологій відбувається в тріаді складових виробництва: праця, носієм якої є людина, предмет праці й засоби праці. Залежно від предмета і засобів праці саме поняття “технологія” набуває визначеного змісту. Так, якщо предметом праці є об’єкт природи, який засобами суспільної праці переробляється на продукт споживання або товар, то маємо промислову технологію. Якщо ж предметом праці є саме структура промислової технології, яку вивчають із метою удосконалення або створення нових її видів, то маємо справу з науковою технологією.

Розрізняють промислову технологію, механічну, хімічну та ін.