Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.17 Кб
Скачать

Найкращим шумозахисним ефектом характеризуються смуги, роз­міщені на екрануючому бар’єрі - земляному кавальєрі. Якщо магіст­раль у низині, то бажано озеленити верхню брівку схилу. Найбільш ефективною формою поперечного профілю вважається форма трикут­ника з більш пологою стороною стосовно джерела шуму.

Захисні зелені смуги діють комплексно: зменшують шум, осаджують пил, поглинають вихлопні гази, поліпшують мікроклімат, володіють позитивним психо-емоційним впливом

Контрольні запитання та завдання

  1. Поясніть визначення поняття “шум”, “ультразвук”, “інфразвук”, “вібрація”.

  2. Якими фізичними параметрами характеризується шум, ультра­звукові та інфразвукові коливання?

  3. Яким чином діють на організм людини шум, ультра- та інфра­звук, вібрації?

  4. У чому полягає нормування шуму, ультра- та інфразвуку, віб­рації?

  5. Назвіть основні способи захисту від впливу шуму, ультра- та інфразвуку, вібрації.

  6. В чому полягає звукоізоляція та звукопоглинання?

  7. Що таке віброізоляція?

  8. Що таке глушники шуму? Для яких шумів їх використовують?

  9. Перелічіть індивідуальні засоби захисту від шуму та вібрації.

  10. Яким приладом вимірюють шум?

  11. Як розрахувати ширину шумозахисної зеленої смуги?

Розділ 8. Захист від електромагнітних полів і випромінювань

  1. Електромагнітне поле та його вплив на здоров’я людини

і

£Електромагнітні коливання - це одночасні періодичні зміни взаємо­пов’язаних електричного та магнітного полів. Поширення змінного електромагнітного поля в просторі з часом називають електромаг­нітною хвилею.

Електромагнітні хвилі виникають у процесі прискорення руху елект­ричних зарядів. Поєднання електричного та магнітного полів створює так зване електромагнітне поле.

У природі джерелами електромагнітних полів є атмосферна елект­рика, космічне проміння, випромінювання Сонця. До штучних джерел належать генератори, трансформатори, антени, лазерні установки, мікрохвильові печі, монітори комп’ютерів тощо. Промисловими дже­релами електромагнітних полів є високовольтні лінії електропередач (ЛЕП), вимірювальні прилади, відкрите розподільне устаткування: (індукційні котушки, окремі елементи генераторів, робочі конден­сатори тощо).

Залежно від довжини хвилі електромагнітне випромінювання по­діляють на діапазони (табл. 8.1). Основними параметрами електро­магнітних коливань є довжина хвилі, частота коливань і швидкість поширення.

Довжина електромагнітної хвилі — це відстань, на яку поширюється хвиля за час одного періоду. \

Зв’язок між довжиною хвилі Я, швидкістю її поширення в сере­довищі \) і періодом Т та частотою коливань V можна записати таким чином:

= £ = (8.1)

За теорією Максвела будь який заряд, що рухається з прискоренням або коливається, має випромінювати електромагнітні хвилі. Ці хвилі, поширюючись у необмеженому просторі зі швидкістю світла, ство­рюють змінне електромагнітне поле, яке здатне впливати на заряджені частинки, струми, внаслідок чого відбувається перетворення енергії поля в інші види енергії. |Всю область поширення електричних хвиль

,Діапазони електромагнітних випромінювань в області радіохвиль

Номер

діапа­

зону

Діапазон

частот*

Діапазони

довжин

хвиль**

Відповідний метричний підрозділ

5

30 - 300 КГц

104-103 м

Кілометрові хвилі (низькі частоти - НЧ)

6

300-3000 КГц

ІО^-ІО2 м

Гектаметрові хвилі (середні частоти - СЧ)

7

3-30 МГц

10^-10 м

Декаметрові хвилі (високі частоти - ВЧ)

8

30-300 МГц

10-1 м

Метрові хвилі (дуже високі частоти - ДВЧ)

9

300-3000 МГц

1-0,1 м

Дециметрові хвилі (ультрависокі частоти - УВЧ)

10

3-30 ГГц

10-1 см

Сантиметрові хвилі (надвисокі частоти - НВЧ)

11

30 - 300 ГГц

1-0,1 см

Міліметрові хвилі

(надзвичайновисокі частоти - НЗВЧ)

* діапазони частот включають верхнє значення параметра й виключиють

нижнє.

**

діапазони довжини хвиль включають нижнє значення параметри Й виключають верхнє.

починаючи від джерела випромінювання, умовно поділяють на три зони: ближню, проміжну та дальнюДРадіус ближньої зони становить приблизно 1/6 довжини хвилі від джерела випромінювання, Дальня зона розпочинається на відстані, яка дорівнює приблизно шести дов­жинам хвиль. Проміжна зона розміщена між ними,

Напруженість електричного поля Е, В/м визначають за формулою;

Е = ШЕ (8,2)

г

де Р - потужність джерела випромінювання, Вт; г - відстань від джере> ла випромінювання.

|У зоні дії змінного електромагнітного поля людина опиняється під впливом негативних для здоров’я факторів, передусім теплового й біологічного. Наслідки цього впливу залежать від напруженості елект* ричного та магнітного полів, частоти випромінювання, щільностіпшику енергії, розміру опроміненої поверхні людського тіла, а також іниииідуальних особливостей людини.

Чи рахунок змінної поляризації діелектрика, а також появи стру- млііи провідності, тіло людини нагрівається. Пояснюється це тим, що Іиііиини людського організму (рідинні складові, кров, тощо), які добре пропилять електричний струм, нагріваються внаслідок виникнення у них ««хорових струмів. У тканинах, що не проводять електричний Гфум (діелектрики) - хрящі, сухожилля і Т.Д., - внаслідок збуджених Лівійричних полем коливань молекул діелектрика з наступною їх нопяриіацією відбувається виділення тепла.

Надзвичайно сильно впливає електромагнітне поле на органи і (КЙИПІІИ 1 ВИСОКИМ вмістом вологи: мозок, шлунок, жовчний і сечовий міхури, нирки, Внаслідок дії електромагнітного випромінювання спо- і іі’рм асгься помутніння кришталика ока та розвиток катаракти, роз- <іні( психіки, підвищена втомлюваність і сонливість, поява слухових ійикіцішацій, Тривалий вплив випромінювання порушує функції сер- нічш-судинної системи, погіршує обмін речовин, призводить до зміни і милу, крові, зниження біохімічної активності. Електромагнітні поля промислової частоти впливають на мозок і центральну нервову сис- Н’му. )

1 екологічної точки зору, людський організм належить до групи . чичиотермних організмів, тобто він володіє терморегулюючими влас- тшшапнмц, підтримує постійну температуру тіла. Як відомо, під час нііі ріїшпня людського організму в електромагнітному полі відбувається мідіісдсішя надлишкового тепла до щільності потоку енергії І -

  1. мВт/см2, тобто до теплового порогу. Починаючи з цієї величини і їй ісма терморегуляції не справляється і наступає перегрівання орга­ні іму, що негативно відбивається на здоров’ї людини.

І.іля джерела електромагнітних випромінювань виділяють ближню тну або (зону індукції), що розміщається на відстані (м) г 2 А./6, та .і>пі.шо зону (зону випромінювання), для якої г > Х/6, де X. = 3 • 1 08/у - інчіжииа хвилі (м), а V - частота коливань (Гц).

У діапазоні від низьких частот до короткохвильових випромінювань чіп-1 отою, меншою 10 МГц біля генератора, робоче місце перебуває в юні індукції. Оскільки в зоні індукції електричне й магнітне поле можна вважати незалежними одне від одного, тому нормування тут иі'деться як за електричною так і за магнітною складовими. У зоні нниромінювання, де вже сформувалася електромагнітна хвиля, що Ніжин», більш важливим параметром є інтенсивність електромагнітного

поля. Енергетичним показником параметрів у цій зоні є гцільніеїк потоку енергії, (77, Вт/м2).

Кількісний вплив електромагнітного поля на людину визначаєтьеі величиною поглинутої її тілом електромагнітної енергії (Ж, Вт):

  • де 5еф - поглинальна поверхня тіла людини, м2.

Вплив електромагнітного випромінювання на людину залежить ВІД частоти та інтенсивності випромінювання, тривалості й умов огіро* мінення.

Мірилом безпеки перебування людини в електромагнітному полі промислової частоти є напруженість поля. Електричне поле струму промислової частоти характеризується напругою 400 кВ і вище.

Граничні рівні опромінення у діапазоні радіочастот визначаються ГОСТ 12.1.006-84 “Електромагнітні поля радіочастот”. Відповідно нього встановлена гранично допустима напруженість електричного поля у діапазоні 0,06 - 300 мГц і гранично допустиме енергетично навантаження за робочий день.

Гранично допустима напруженість магнітного поля в діапазоні частот 0,06 - 3 мГц становить 50 А/м.

Гранично допустимий рівень впливу постійних магнітних полін нормується відповідно до СН №1742-77. Напруга такого поля не повинна перевищувати 8000 А/м.

Тривалість перебування людини в електромагнітному полі залежить від рівня його напруженості (табл. 8.2).

Таблиця Н,2

Допустима тривалість дії електричного поля на людину залежно від напруженості

Напруженість електричного поля, кВ/м

Тривалість перебування людини в електричному полі протягом 1 доби, хв

менше 5

не нормовано

від 5 до 10

не більше 180

понад 10 до 15

не більше 90

понад 15 до 20

не більше 10

понад 20 до 25

не більше 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]