Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc5555.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

58

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ПРИВАТНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ХАРКІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОЛОГІЇ І СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Кафедра фахової екологічної підготовки

РОЗРАХУНКОВО ГРАФІЧНА РОБОТА

з предмету: Гідрологія

На тему: “ЗАБРУДНЕННЯ ЧОРНОГО МОРЯ”

Виконала:

студентка 3 курсу

еколого-валеологічного факультету

групи ДЕКОЛ – ЕК8-3

Сердюк Л.С.

Перевірив:

доц., к.т.н. Горобець А.І.

Харків - 2011

ЗМІСТ

ВСТУП

3

1

ВОДА, ЯК НАЙВАЖЛИВІШИЙ ПРИРОДНИЙ РЕСУРС

5

1.1

1.2

Екологічний стан Чорного моря на сьогодні

Антропогенний вплив на екологічний стан Чорного моря

6

9

2

ДЖЕРЕЛА І НАСЛІДКИ ЗАБРУДНЕННЯ ЧОРНОГО МОРЯ

18

2.1

Охорона Чорного моря

23

2.2

Очисні заходи, що до охорони Чорного моря

25

3

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДЕРЖАВНОЇ І МІЖДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ТА ВОДОКОРИСТУВАННЯМ РЕСУРСАМИ ЧОРНОГО МОРЯ

34

3.1

Оцінка якості води по фізичним, хімічним, бактеріологічним, гідробіологічних показників в Чорном морі

47

ВИСНОВКИ

55

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

56

ВСТУП

Значення Чорного моря надзвичайно важливе для підтримання екологічної рівноваги на планеті й збереження його для життя різноманітної й численної флори й фауни.Основними джерелами забруднення Чорного моря є річки, з якими надходить величезна кількість важких металів, мінеральних добрив, азоту, фосфору, пестицидів, нафти і нафтопродуктів. Це призводить до бурхливого розвитку одноклітинних водоростей (синьо-зелених, бурих), які іноді вкривають поверхню моря плівкою завтовшки 2м. Таким покрив знищує у воді все живе. Зростання міст, бурхливий розвиток промисловості, інтенсифікація сільського господарства, значне розширення площ зрошуваних земель, поліпшення культурно-побутових умов і ряд інших чинників все більше ускладнюють проблеми забезпечення водою. Потреби у воді величезні і щорічно зростають

Мета чорне море має величезне значення для побутових потреб людини, всіх рослин і тварин. Раціональне використання водних ресурсів чорного моря. Розробка нових технологій, що дозволить запобіганню забруднення чорного моря.

Практичне дослідження є обмеження скидання у воду об’єкти виробничіх і мінеральних добрив, передбачає необхідність встановлення округів і зон санітарної охорони та проведення інших водоохоронних міроприємств.

Тема роботи актуальна тим, що в теперішній час є проблема хімічнргр і , у першу чергу, нафтового забруднення чорного моря. Цей процес пов’язаний з надходженням у морське сиридовище великої групи токсичних, небезпечних хімічних речовин. І вимагає негайного вирішення цієї проблеми.

Предметом дослідження є Забруднення чорного моря важкими металами, мінеральними добривами, хімічними речовинамиі нафтопродуктами.

Методами дослідження є очісні заходи, що до охорони чорного моря.

Об’єктом дослідження є забруднення чорного моря і охорона чорного моря.

Завданням є сучасні технології очищення і охорони чорного моря їх перспективи і вдосконалення в майбутньому.

  1. ВОДА, ЯК НАЙЦІННІШИЙ ПРИРОДНИЙ РЕСУРС

Вода – найцінніший природний ресурс. Вона відіграє виняткову роль у процесах обміну речовин, що становлять основу життя. Величезне значення вода має в промисловому і сільськогосподарському виробництві. Загальновідома необхідність її для побутових потреб людини, всіх рослин і тварин. Для багатьох живих істот вона служить середовищем існування.

Зростання міст, бурхливий розвиток промисловості, інтенсифікація сільського господарства, значне розширення площ зрошуваних земель, поліпшення культурно-побутових умов і ряд інших чинників все більше ускладнюють проблеми забезпечення водою. Потреби у воді величезні і щорічно зростають.

Щорічна витрата води на земній кулі за всіма видами водопостачання складає 3300-3500 км3. При цьому 70 % всього водоспоживання використовується в сільському господарстві. Багато води споживають хімічна і целюлозно-паперова промисловість, чорна і кольорова металургія. Розвиток енергетики також призводить до різкого збільшення потреби у воді. Значна кількість води витрачається для потреб галузі тваринництва, а також на побутові потреби населення. Велика частина води після її використання для господарсько-побутових потреб повертається в річки у вигляді стічних вод. Дефіцит прісної води вже зараз стає світовою проблемою. Все більш зростаючі потреби промисловості і сільського господарства у воді примушують всі країни, вчених світу шукати різноманітні засоби для вирішення цієї проблеми. На сучасному етапі визначаються такі напрями раціонального використання водних ресурсів:

• більш повне використовування і розширене відтворювання ресурсів прісних вод;

• розробка нових технологічних процесів, що дозволяють запобігти забрудненню водоймищ і звести до мінімуму споживання свіжої води.

    1. Екологічний стан Чорного моря на сьогодні

Води Чорного моря в прибережній, найбільш вразливій його частині піддаються значному антропогенному впливу.

Загалом, за 1996 р. у межах України в море скинуто стічних вод: без очистки - 11,4 млн. т, недостатньо очищених - 87,9 млн. т, нормативно очищених - 190,6 млн. т. При цьому в море надійшло 9,5 тис. т завислих речовин і 7,1 тис. т органічних речовин.

За останні роки намітилася тенденція до зниження надходження забруднюючих речовин у море за рахунок покращання якості очистки стічних вод та зниження об’ємів скидів.

Більша частина забруднюючих речовин потрапляє до моря внаслідок діяльності об’єктів комунального господарства великих міст на узбережжі, таких як Одеса, Севастополь, Феодосія та інші.

Найбільшої шкоди морському середовищу завдає скид неочищених стічних вод у м.Балаклава, де щодобово скидається 10 тис.м3. Зниження обсягу скиду або введення очисних споруд у найближчий час не передбачається, оскільки в планах капітального будівництва Чорноморського флоту закриття усіх джерел забруднення планується лише після 2005 р.

Протягом року неодноразово траплялися аварійні пориви каналізаційного колектору у м.Севастополь. У 1996 р. у м.Іллічівськ було введено в експлуатацію новий каналізаційний колектор для відведення стічних вод, що припинило забруднення моря. Так, якщо за 1995 р. у м.Іллічівськ було скинуто 1100 тис. м3, то в 1996 р. - тільки 46 тис. м3.

Основними забруднюючими компонентами морського середовища залишаються нафтопродукти. Слід відмітити, що вміст нафтопродуктів у відкритих частинах поверхні Чорного моря в основному нижче ГДК (0,05 мг/л).

Рис.1.1. Скид стічних вод і забруднюючих речовин у Чорне море.

Найчистішим по нафтопродуктах протягом останніх років залишається регіон Великої Ялти, де концентрації нафтопродуктів спостерігаються на рівні 0,02 мг/л. А найбільш забрудненим - Севастопольські бухти. Тут спостерігаються значні перевищення рівня ГДК, що пов’язано з нестабільним положенням Чорноморського флоту. У бухтах Південна, Камишова, Голландія, Карантинна та Північна вміст нафтопродуктів у поверхневих шарах моря перевищує ГДК у середньому в 3-10 разів.

Концентрації заліза в поверхневих прошарках морських вод у портах стабілізувалися на рівні ГДК, що дещо нижче його показників 1995 р.

Забруднення відкритих районів Чорного моря синтетичними поверхнево-активними речовинами (СПАР) залишається на низькому рівні - в середньому в 2 рази нижче ГДК. Однак у Севастопольських бухтах рівень забруднення СПАР часто перевищує ГДК у 2 рази.

Протягом 1996 р. за показниками хімічного забруднення пляжі в контрольованій зоні не закривалися, однак через епідеміологічну ситуацію було закрито низку пляжів Одеси, Євпаторії, Севастополя.

Згідно з комплексною оцінкою якості води за найбільш токсичними речовинами води в Севастопольській бухті, в порту Одеса і Дніпровсько-Бузькій гирловій області класифікувались як брудні; в Сухому лимані і прилеглій до нього частині моря - як забруднені; на Севастопольському узмор'ї, біля Південного узбережжя Криму, в дельті р.Дунай - як помірно забруднені.

Порівняно з попереднім роком погіршилась якість води в дельті р.Дунай, у Севастопольській бухті і в акваторії порту Ялта. В акваторії порту Маріуполь води класифікувались як забруднені. Порівняно з 1995 р. якість вод у цьому районі поліпшилась.

За 1996 р. Держінспекцією охорони Чорного моря обстежено всього 3503 об’єкти, в тому числі 1860 суден. Притягнуто до адміністративної відповідальності 605 посадових осіб на суму понад 53 тис. грн. та 73 громадянина іноземних країн на суму понад 51 тис. доларів США. За матеріалами перевірок пред’явлено 99 позовів на суму 1341417 грн. та 176 на суму 642241 доларів США.