Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.1 поперечні профілі земляного полотна.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
137.22 Кб
Скачать

5.1 Поперечні профілі земляного полотна

Принципова різниця поперечних профілів автомобільних магістралей від поперечних профілів звичайних доріг полягає в тому, що для кожного напрямку руху проектують самостійну проїзну частину. Обидві проїзні частини розділені між собою роздільною смугою. Кожна проїзна частина може бути запроектованою на окремому земляному полотні. Основними елементами поперечного профілю автомобільних магістралей є проїзні частини, розподільна смуга, узбіччя, крайові смуги, смуги для вимушеної зупинки автомобіля.

Поперечний профіль у кожному напрямку може бути односхилим або двосхилим. Односхилий профіль застосовують у районах з невеликою кількістю опадів або тоді, коли цього вимагає технологія будівництва. В районах з великою кількістю опадів доцільніше влаштовувати двосхилий профіль, для якого роздільна смуга має угнутий поперечній профіль. Якщо у районах з великою кількістю опадів улаштовують односхилий профіль, то для зменшення кількості води, яка стікатиме по поверхні проїзної частини, потрібно лівий укріпленій смузі надати похил 20%о у бік роздільної смуги.

Поперечний профіль автомобільної магістралі крім центральної включає також бічні розподільні смуги, які відділяють основну проїзну частину від додаткових смуг руху в зоні транспортних розв’язок, підйомів, майданчиків. Бічні роздільні смуги влаштовують також на ділянках чотириполюсних магістралей з реверсивним рухом.

Якщо поперечній профіль складається з двох самостійних проїзних частин, то це дає змогу проектувальнику краще узгоджувати трасу і земляне полотно автомобільної магістралі з рельєфом місцевості, застосовуючи роздільне незалежне проектування проїзних частин як у плані, так і в повздовжньому профілі. Основні переваги:

  • повне усунення осліплення водіїв фарами зустрічних автомобілів

  • значне зменшення ймовірності зіткнення зустрічних автомобілів

  • кращі передумови для збереження природного ландшафту

  • можливість найефективнішого узгодження дороги з рельєфом місцевості

Незалежне трасування найчастіше застосовують на косогірних ділянках.

Поперечні профілі являють собою поперечний переріз дороги і є схематичним кресленням конструкції земляного полотна сумісно з дорожнім одягом і системою водовідводу.

При проектуванні поперечних профілів потрібно дотримуватись вимог, що пред'являються до земляного полотна автомобільних доріг. Воно повинно: забезпечувати безпеку руху транспортних засобів; зберігати проектні нариси і

потрібну щільність протягом заданого строку служби; не просідати; не порушувати ландшафт місцевості; бути незаносимим снігом чи піском.

Типові поперечні профілі передбачають крутизну відкосів насипів з пісчаних і глинистих ґрунтів в простих умовах в залежності від висоти насипу і категорії дороги:

при Ннас < 2 м на дорогах І - III категорій - 1:4;

при Ннас < 1 м на дорогах IV - V категорій — 1:3;

при Ннас від 2 до 6 м на дорогах І - III і при при Ннас від 1 до 6 м на дорогах IV - V категорій - 1:1.5

при Ннас від 6 до 12 м на дорогах І - V категорій верхню частину Н = 6 м приймають 1:1.5, нижню 1:1.75.

Для виїмок внутрішній відкіс незалежно, від глибини виїмки приймають 1:3

Крутизна зовнішнього відкосу виїмки в залежності від її глибини приймається:

Нв<2м- 1:4; Нв > 2 м- 1:1.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]