Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовий Смалюк І.Б. (1)-1 (1).docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
266.44 Кб
Скачать

КОРЕКТУРНИЙ ЛИСТ

ЗМІСТ

1

2

3

4

5

6

7

8

1

2

3

4

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Завдання

Графік виконання курсового проекту

Вступ

Землевпорядні вишукування

Розміщення виробничих будівель і споруд

Організація землеволодінь та землекористувань з виділенням сівозміни виходячи з екологічних та економічних умов, формування інженерної та соціальної інфраструктури

Проектування сівозмін

Проектування полів сівозмін

Розроблення плану переходу до прийнятої сівозміни

Перенесення в натуру (на місцевість) запроектованих полів сівозмін

Еколого-економічне обґрунтування проекту

Заключення

Список використаних джерел

ГРАФІЧНА ЧАСТИНА

План землекористування

Картограма агровиробничих груп грунтів

Проект землеустрою щодо еколого-економічного обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь

Розбивочне креслення перенесення проекту в натуру

4

5

6

9

19

30

37

49

89

93

99

109

111

ВСТУП

Земля – незамінне і неоціненне багатство будь-якого суспільства. Вона є основним природним ресурсом, матеріальною умовою життя і діяльності людей, основою для розміщення і розвитку всіх галузей народного господарства, головним засобом виробництва в сільському господарстві. Важливу роль у цьому процесі відіграє землеустрій, який дає змогу організовувати економічно і екологічно доцільне використання земель, забезпечити ефективну організацію території та розміщення виробництва.

Перетворення, які відбулися в економіці країни та, зокрема, в сільськогосподарському землекористуванні, істотно змінили правові та організаційно-територіальні форми землекористування, особливо в сільському господарстві, форми власності на землю та інші засоби виробництва, земельні відносини в усіх галузях економіки, ефективність використання земельних та інших ресурсів.

Перед суспільством стоїть складне завдання: організувати використання земель так, щоб, з одного боку, зупинити процеси деградації ґрунтів, відновлювати і поліпшувати їх, а з другого – забезпечити підвищення ефективності виробництва за рахунок організації раціонального землеволодіння і землекористування. Воно може бути розв’язане тільки в ході землеустрою, головна мета якого полягає в організації раціонального використання і охорони землі, створення сприятливого екологічного середовища, поліпшенні природних ландшафтів і реалізації земельного законодавства.

Землеустрій - це сукупність соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регулювання земельних відносин та раціональної організації території адміністративно-територіальних одиниць, суб'єктів господарювання, що здійснюються під впливом суспільно-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил.

В ході землеустрою складаються проекти землеустрою, що забезпечують еколого – економічне обґрунтування сівозмін, упорядкування угідь, а також розроблення заходів щодо охорони земель.

Проекти землеустрою, що забезпечують еколого - економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, розробляються з метою організації сільськогосподарського виробництва і впорядкування сільськогосподарських угідь у межах землеволодінь та землекористувань для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, раціонального використання та охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращання природних ландшафтів.

Проекти землеустрою, що забезпечують еколого - економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, визначають:

а) розміщення виробничих будівель і споруд;

б) організацію землеволодінь та землекористувань з виділенням сівозміни, виходячи з екологічних та економічних умов, формування інженерної та соціальної інфраструктури;

в) визначення типів і видів сівозміни з урахуванням спеціалізації сільськогосподарського виробництва;

г) складання схем чергування сільськогосподарських культур у сівозміні;

ґ) проектування полів сівозміни;

д) розробку плану переходу до прийнятної сівозміни;

е) перенесення в натуру (на місцевість) запроектованих полів сівозміни.

При розробці курсового проекту виконуються землевпорядні вишукування, розглядаються питання щодо розміщення виробничих будівель і споруд, організації землеволодінь та землекористувань з виділенням сівозміни виходячи з екологічних та економічних умов, формування інженерної та соціальної інфраструктури, здійснюється проектування сівозмін і полів сівозмін, розробляється план переходу до прийнятої сівозміни, здійснюється перенесення в натуру( на місцевість) запроектованих полів сівозміни та еколого-економічне обґрунтування проекту.

1Землевпорядні вишукування

Землевпорядні вишукування включають збір, систематизацію й аналіз економічних показників сільськогосподарського підприємства, наявність і розміщення поголів’я тварин, їхню продуктивність, структуру посівних площ та урожайність сільськогосподарських культур, вивчення земельно-облікових даних, аналіз планово-картографічних матеріалів.

Сільськогосподарське підприємство «Луч», розташоване в центральній частині Новотроїцького району Херсонської області. Район розміщення сільськогосподарського підприємства «Луч» відноситься до степової зони України. Центральним населеним пунктом господарства є село Захарівка.

Транспортний зв'язок господарства з обласним, районним та іншими адміністративно- господарськими центрами здійснюється по шляхам місцевого і районного значення, які проходять через сільськогосподарське підприємство.

На території сільськогосподарського підприємства «Луч» розміщений один населений пункт – село Захарівка, в якому загальна кількість 227 чоловік, працездатних 118 чоловік, з них працюючих в господарстві 90 чоловік.

Частина працездатного населення працює на підприємствах, в організаціях і закладах розміщених на території району і не має прямого відношення до сільськогосподарського підприємства.

Село Захарівка розміщене в центральній частині сільськогосподарського підприємства «Луч» і представляє собою інтенсивний населений пункт, що розвивається.

Забудова цього села в даний час ведеться згідно проекту планування і забудови цього населеного пункту. Рівень благоустрою села невисокий.

На території сільськогосподарського підприємства «Луч» знаходяться наступні центри: господарський двір розміщений в східній частині села Захарівка, розміщений механізований ток, складські будівлі, стоянка сільськогосподарської техніки.

Ємкість діючих будівель задовольняє об’єм виробництва сільськогосподарської продукції. Ступінь амортизації будівель складає 25-30%.

Господарство спеціалізується в рослинництві на вирощуванні зернових культур, соняшника, а в тваринництві на виробництві м’яса і молока. Отже, перероблена сільськогосподарська продукція буде реалізовуватися через цілу мережу магазинів відповідно контракту з державою, а також через різні комерційні підприємства на ринках.

Сітка магістральних шляхів господарства представлена шляхами районного і місцевого значення, які проходять через сільськогосподарське підприємство «Луч». Ці шляхи мають тверде покриття – асфальт, проїжджої частини.

Забезпечення водою населення в селі Захарівка здійснюється з артезіанської свердловини. Водопостачання виробничих центрів здійснюється також з артезіанської свердловини шляхом постачання води насосними станціями.

Зона розміщення сільськогосподарського підприємства «Луч» характеризується помірно теплим з недостатньою кількістю вологи кліматом. Окремими елементами цих кліматичних умов характеризуються середніми багаторічними даними метереологічної станції, які приведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 Середня багатолітня температура повітря

Місяці

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Середня за рік

Температура

-3

-4

+4,5

+13,5

+20,5

+25,5

+29

+27

+20,5

+13,5

+7,5

+3

+13

Товщина снігового покриву складає 11-15 см, деякі зими спостерігаються відлиги тому сніговий покрив часто буває нестійким.

Характерним показником сільськогосподарського підприємства «Луч» являється прояв шкідливих вітрів – суховійний та пилових бур. Повторність (%) середньорічних та шкідливих вітрів різних напрямків приведена в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 Повторність (%) середньорічних та шкідливих вітрів різних напрямків

Пн

Пн-Сх

Сх

Пд-Сх

Пд

Пд-Зх

Зх

Пн-Зх

Повторність (%) вітрів

15,4

12,8

17,5

9,4

9,9

12,9

12,1

8,5

Пилові бурі (швидкість вітру більш 15 м/с) спостерігаються в середньому протягом 20 днів в році ( в основному в квітні на початку травня і в жовтні), вони разом із зливовими опадами викликають ерозію ґрунтів.

Рельєф сільськогосподарського підприємства широко хвилястий. Важливими формами рельєфу є достатньо широкі вододільні плато і їх схили.

Приводороздільні схили займають найбільшу площу землеволодіння і є важливою частиною водозборів, сприяють утворенню інтенсивного поверхневого стоку в періоди випадання зливних опадів і весняного сніготанення, що призводе до водної ерозії ґрунтів по всьому схилу і особливо на його нижчих і більш крутих ділянках.

Ґрунтовий покрив сільськогосподарського підприємства однорідний. По даним ґрунтового обстеження він представлений в основному – чорноземами звичайними не еродованими в різній ступені підверження ерозії.

Ґрунтовий покрив плакорних умов та лісових терас території сільськогосподарського підприємства, як і підзони в цілому представлений чорноземами звичайними.

Чорноземи – це ґрунти, розвиток яких в до агрокультурний період проходило від багаторічній рослинністю трав’янистих степів в умовах не промивного або епізодично промивного водного режиму.

60 е – чорноземи звичайні середньо і мало гумусні, важко суглинкові (бал бонітету 50);

65 е – чорноземи звичайні, слабо змиті (бал бонітету 45).

Для подальшого виконання курсового проекту я визначаю загальну площу господарства аналітичним способом, використовуючи таблицю 1.3.

Таблиця 1.3 Відомість визначення площі землекористування

№ точок

Х

У

(Xn-1-xn+1)

(Yn+1-Yn-1)

X*(Yn+1-Yn-1)

Y*(Xn-1-Xn+1)

1

1080

1835

-1045

-1076

-1162080

-1917575

2

1850

2005

-1975.54

211.543

391354.6

-3960956

3

3055.539

2046.543

-2620.59

47.888

146323.7

-5363144

4

4470.587

2052.888

-1514.46

943.457

4217807

-3109019

5

4570

2990

49.587

1839.112

8404742

148265.1

6

4421

3892

321.506

1537.635

6797884

1251301

7

4248.494

4527.635

71

1742

7400877

321462.1

8

4350

5634

27.494

2104.365

9153988

154901.2

9

4221

6632

1269

1104

4659984

8416008

10

3081

6738

2391

-86.494

-266488

16110558

11

1830

6545.506

2033

-38

-69540

13307014

12

1048

6700

747

-1005.51

-1053770

5004900

13

1083

5540

96

-2020

-2187660

531840

14

952

4680

278

-2459

-2340968

1301040

15

805

3081

-128

-2845

-2290225

-394368

∑= 0

∑= 0

∑=31802228

∑=31802228

S = 1590.111

Населений пункт

16

2769.992

4210.355

342.657

-710.692

-1968611

1442708

17

2833.447

3696.374

-205.219

-707.844

-2005638

-758566

18

2975.211

3502.511

-502.261

16.348

48638.75

-1759175

19

3335.708

3712.722

-200.893

904.555

3017331

-745860

20

3176.104

4407.066

565.716

497.633

1580534

2493148

∑=0

∑=0

∑=672254.6

∑=672254.6

S= 33.61273

План сільськогосподарського підприємства поділяю на секції, межа яких повинна проходити, як правило, по границях контурів. Нумерацію секцій показую римськими цифрами зліва на право за годинниковою стрілкою.

Результати вирахування площ сільськогосподарського підприємства по секціях записую у відомість (таблиця 1.4) і ув'язую до загальної площі сільськогосподарського підприємства, вирахуваної аналітичним способом.

Таблиця 1.4 Відомість визначення площі землекористування по секціях

№ точок

Х

У

(Xn-1-xn+1)

(Yn+1-Yn-1)

X*(Yn+1-Yn-1)

Y*(Xn-1-Xn+1)

1

2

3

4

5

6

7

I секція

3

3055,539

2046,543

-1495,38

-1449,62

-4429380

-3060351

4

4470,587

2052,888

-1514,46

943,457

4217807

-3109019

5

4570

2990

49,587

1839,112

8404742

148265,1

6

4421

3892

321,506

1537,635

6797884

1251301

7

4248,494

4527,635

1244,896

515,066

2188255

5636435

20

3176,104

4407,066

1478,502

-317,28

-1007714

6515856

16

2769,992

4210,355

342,657

-710,692

-1968611

1442708

17

2833,447

3696,374

-205,219

-707,844

-2005638

-758566

18

2975,211

3502,511

-222,092

-1649,83

-4908595

-777880

∑=0

∑=0

∑=7288749

∑=7288749

S=364,4374

II секція

1

1080

1835

-1045

-1076

-1162080

-1917575

2

1850

2005

-1975.54

211.543

391354.6

-3960956

3

3055.539

2046.543

-1125.21

1497,511

4575703

-2302793

18

2975.211

3502.511

222.092

1649.831

4908595

777879.7

17

2833.447

3696.374

2170.211

-421.511

-1194329

8021912

Продовження таблиці 1.4

1

2

3

4

5

6

7

15

805

3081

1753.447

-1861.37

-1498406

5402370

∑=0

∑=0

∑=6020838

∑=6020838

S=301.0419

ІІІ секція

20

3176.104

4407.066

-1478.5

317.28

1007714

-6515856

7

4248.494

4527.635

-1173.9

1226.934

5212622

-5314973

8

4350

5634

27.494

2104.365

9153988

154901.2

9

4221

6632

1269

1104

4659984

8416008

10

3081

6738

2391

-86.494

-266488

16110558

11

1830

6545.506

311.008

-2527.65

-4625590

2035705

16

2769.992

4210.355

-1346.1

-2138.44

-5923462

-5667576

∑=0

∑=0

∑=9218768

∑=9218768

S=460.9384

IV секція

15

805

3081

-1881.45

-983.626

-791819

-5796738

17

2833.447

3696.374

-1967.99

1129.355

3199968

-7263345

16

2769.992

4210.355

1003.447

2849.132

7892073

4224868

11

1830

6545.506

1721.992

2489.645

4556050

11271309

12

1048

6700

747

-1005.51

-1053770

5004900

13

1083

5540

96

-2020

-2187660

531840

14

952

4680

278

-2459

-2340968

1301040

∑=0

∑=0

∑=9273874

∑=9273874

S=463.6937

Вираховую площі контурів по сільськогосподарському господарству «Луч» та заношу розрахунки в таблицю 1.5.

Таблиця 1.5 Відомість визначення площі механічним способом

Планіметр № 0802 ціна поділки 0,1

№ контуру

Назва угідь

Відліки

Різниця відліків

Середнє з відліків

Площа в га

Поправка

Ув’язана площа, га

В т.ч. площа вкрапленого контуру

Площа контурів га

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

I cекція

1

Рілля

330,82

0

330,83

326,94

2

Маг.шлях

1450*18

2,61

2,61

3

Лісосмуга

1070*12

1,28

1,28

4

Нас.пункт

33,61

33,61

∑пр=364,44

∑т=364,44

f=0

II cекція

5

Рілля

301,04

0

301,04

298,52

6

Лісосмуга

2100*12

2,52

2,52

∑пр=301,04

∑т=301,04

f=0

III cекція

7

Рілля

460,94

0

460,94

456,4

8

Дорога

2525*18

4,54

4,54

∑пр=460,94

∑т=460,94

f=0

IV cекція

9

Рілля

463,69

0

463,69

463,69

∑пр=463,69

∑т=463,69

f=0

Після вирахування площ по контурах складаю поконтурну відомість, в якій контури групуються за видами угідь і в цілому по сільськогосподарському підприємству (таблиця 1.6).

Таблиця 1.6 Поконтурна експлікація земель

№ п.п

Назва земельних угідь

Рілля

Магістральні шляхи

Лісонасадження

Населений пункт

Всього земель

1

2

3

4

5

6

7

1

Рілля

326,94

326,94

2

Дорога

2.61

2.61

3

Лісонасадження

1.28

1.28

4

Населений пункт

33,61

33,61

5

Рілля

298,52

298,52

6

Лісонасадження

2,52

2,52

7

Рілля

456,4

456,4

8

Дорога

4,54

4,54

9

Рілля

463,69

463,69

Всього :

1545,55

7.15

3.80

33.61

1590,11

Аналізуючи таблицю 1.6 складаю експлікацію земель господарства (таблиця 1.7).

Таблиця 1.7 Експлікація земель по угіддям господарства, га

№ п.п

Назва угідь

Площа, га

1

Рілля

1545,55

2

Дороги

7,15

3

Лісосмуги

3,80

4

Населений пункт

33,61

Всього:

1590,11

Площу агрогруп визначаю механічним способом за допомогою планіметра. Дані записую в таблицю 1.8.