Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разделы 7, 8 и 9.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
53.11 Кб
Скачать

3

7 Вплив реконструкції аеродрому на стан навколишнього середовища

Реконструкція аеропорту завжди порушує рівновагу навколишнього середовища. Земляні роботи та влаштування водонепроникних штучних покриттів змінюють рівень підземних вод і режим стоку поверхневих вод. Тому природоохоронні заходи мають бути спрямовані на запобігання забруднення атмосфери і навколишнього середовища.

В авіаційних організаціях, що експлуатують аеродроми, повинні бути організовані служби, відповідальні за організацію та контроль діяльності з усіх напрямків природокористування та охорони навколишнього середовища.

При виконанні робіт з реконструкції покриттів аеродрому необхідно забезпечити заходи, що включають виконання наступних робіт

- рекультивацію порушених земель при виконанні будівельних робіт;

- збереження зелених насаджень;

- вивезеннябудівельного сміття в спеціально відведені місця;

- попередження запиленості та загазованості повітря.

При виконанні робіт і виборі засобів механізації слід дотримуватись відповідних санітарних норм, норм гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу і зменшувати інші види шкідливих впливів на природне середовище і прилеглі земельні угіддя.

Для реконструйованих аеродромів слід враховувати акустичну обстановку на прилеглій території з урахуванням її особливостей (рельєфу місцевості, наявності лісонасаджень, характеру забудови, взаємного розташування різних будівель і споруд), а також шумових характеристик передбачених до експлуатації повітряними судами.

При розміщенні на території аеродрому радіолокаційних станцій та інших радіотехнічних засобів слід передбачати заходи по захисту обслуговуючого персоналу і місцевого населення від впливу надвисоких радіочастот. У цих цілях між радіолокаційними станціями та іншими радіотехнічними засобами і кордоном населеної території повинна бути встановлена санітарно-захисна зона, розміри якої слід визначати розрахунком залежно від призначення радіотехнічного об'єкта, робочої частоти, числа і потужності передавачів, типу і висоти антени над поверхнею землі, рельєфу місцевості.

При реконструкції аеродромів акустична обстановка на територіях житлової забудови не повинна погіршуватися.

На під'їзних дорогах, використаних для руху транспортних засобів у період ремонту покриття, щоб уникнути утворення пилу і забруднення сусідніх полів необхідно систематично проводити знепилювання цих доріг.

Аеродроми, які мають системи водовідведення з штучних покриттів і дренажу поверхневих стічних вод, повинні бути обладнані локальними спорудами для механічного, біологічного та іншого очищення забруднених вод, що містять масла, гас, рідини з гідросистем літаків, антикригові рідини та інші хімічні реагенти. Спуск поверхневого стоку дощових, талих і дренажних вод в міську систему каналізації має за номенклатурою і кількісним складом забруднюючих речовин задовольняти вимогам Не можна допускати спуск води з будівельного майданчика безпосередньо в ґрунт.

Будівельні машини з двигунами внутрішнього згоряння повинні мати справні системи вихлопних газів. Рух машин і механізмів, складування і зберігання матеріалів у місцях, не передбачених проектом виробництва робіт, забороняється.

При митті машин необхідно обмежувати розтікання води по великих площах і не направляти її в річки, ставки та знижені місця, де б вона могла споживатися тваринами та птахами. Для цього слід споруджувати найпростіші відстійники ямного типу.

Спалювання сміття на території будівельного майданчика забороняється.

Забороняється зливати паливно-мастильні матеріали у відкритий ґрунт, в місцях стоянки будівельної техніки. В'язкі матеріали, активатори і поверхнево-активні речовини не повинні потрапляти на прилеглі до дороги покриття, у канави, щоб не забруднювати води, що стікають по них. Місця приготування і розігрівання герметиків і плівкоутворюючих речовин слід розташовувати не ближче ніж 50 м від лісових і чагарникових масивів, попередньо знявши ґрунтово-рослинний покрив на 50 см, а потім його відновити.

Для організації поверхневого водовідведення на прилеглих до руліжної доріжки №4 і штучної злітно-посадкової смуги ґрунтових узбіччях проведене зрізання рослинного ґрунту бульдозером на глибину hсер = 0,10 м в обсязі 493 м3 з навантаженням екскаватором в автосамоскиди і відвезенням в місця створення дернового покриву вздовж кромок штучних покриттів. На прилеглих до перону і місць стоянки ґрунтових узбіччях проведена підсипка рослинного ґрунту на товщину hсер = 0,10 м.

Відсутній ґрунт для підсипки ґрунтових узбіч вздовж кромок ШЗПС і руліжної доріжки, перону і місць стоянки підвозиться з резерву рослинного ґрунту, розташованого на території аеропорту.

Проектом передбачається організований збір і скидання поверхневих вод з території перону і місць стоянок в існуючий водовідвідної колектор.

Відстань від перону, що реконструюється, до кордонів аеропорту становить:

- 87 м – у північному напрямку;

- 345 м – у східному напрямку;

- 199 м – у південному напрямку;

- 732 м – у західному напрямку.

Територію аеропорту оточують землі Бердянської та Іллічівської сільських рад. Найближча житлова забудова розташована в південно-східному напрямку на відстані кілометра від кордону території аеропорту.