Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
777.44 Кб
Скачать

1.1. Підготовчі роботи

Інструктаж з техніки безпеки

  • Не допускаються до роботи студенти які хворіють на епілепсію, запамоВсі студенти повинні дотримуватися всіх правил техніки безпеки.

  • роченням, хворобами серця а також вагітні понад п’ять місяців.

  • Під час роботи забороняється куріння.

  • Студенти у не тверезому вигляді не допускаються до роботи.

  • Всі студенти повинні володіти першою медичною допомогою.

  • Під час перерви забороняється залишати інструмент без нагляду.

  • Забороняється працювати на крутих пагорбах.

Правила гігієни при роботі в польових умовах

  • Необхідно захищати голову і тіло від попадання прямих сонячних променів.

  • При поранені треба зберегти рану в чистоті обробити йодом і перев’язати бинтом.

Підготовка і перевірка приладів

Перш ніж почати роботу з нівеліром, як і з будь-яким геодезичним приладом, його оглядають. Якщо при зовнішньому огляді нівеліра ушкодження не виявлені, приступають до перевірок. Перевірки - це дії, якими контролюють правильність взаємного розташування основних осей приладу, якщо при виконанні перевірок виявляється невідповідність взаємного розташування частин приладу, його юстирують виправними гвинтами.

Перевірки які виконують при підготовці нівеліра

1. Вісь круглого рівня повинна бути паралельна осі обертання нівелювання

Щоб перевірити паралельність осей, виконують наступні дії: пухирець круглого рівня приводять піднімальними гвинтами на середину; верхню частину нівеліра повертають на 180°. Нівелір вважається справним, якщо бульбашка залишилась в центрі, несправним, якщо бульбашка змістилася.

Для усунення цієї несправності нівелір приводять у прямовисне положення, переміщаючи пухирець до центра на першу половину дуги відхилення виправними гвинтами рівня, на другу половину - піднімальними гвинтами.

2. Горизонтальна нитка АА сітки повинна бути перпендикулярна осі обертання нівеліра . Перевірку виконують у такій послідовності: вісь обертання нівеліра приводять по круглому рівні в прямовисне положення; на відстані 20...30 м від нівеліра встановлюють рейку й беруть відлік; наводять лівий кінець середньої горизонтальної нитки на рейку й беруть відлік, переміщають гвинтом трубу в горизонтальній площині до перетинання правого кінця середньої горизонтальної нитки й беруть відлік. Якщо нівелір справний, відлік по рейці не зміниться або зміниться в межах 1мм, якщо несправний - зміниться більш ніж на 1мм.

Рисунок 1.- Перевірка круглого рівня:

1 - піднімальні гвинти; 2 - бульбашка рівня.

3. Візирна вісь зорової труби повинна бути паралельна осі ии циліндричного рівня .

Послідовність виконання перевірки: на місцевості вибирають дві точки А и В з відстанню між ними 70...80 м; точки закріплюють колами, нівелір установлюють у точці і беруть відліки по рейках. Після цього обчислюють перевищення h1 = а1 - b1.

Далі нівелір установлюють у точці на відстані 3...5 м від однієї з рейок, по рейках беруть відлік й обчислюють перевищення h2 = а2 b2.

При рівності перевищень або різниці між ними менш 4мм нівелір придатний до експлуатації. Якщо різниця перевищень більше 4 мм, обчислюють правильний відлік по далекій рейці а2 = b2 + h1. Горизонтальну нитку сітки наводять гвинтом на цей відлік (при цьому пухирець відхилиться від середини). Послабляють бічні виправні гвинти рівня й повертають вертикальними гвинтами пухирець рівня на середину, або зміщають сітку ниток її виправними гвинтами. У самоустановлювальних нівелірів установлюють горизонтальну нитку сітки на правильний відлік за допомогою виправних гвинтів сітки ниток.

4. Нівелір не повинен мати недокомпенсації (перевірка виконується тільки для самоустановлювальних нівелірів).

Перевірку виконують у такій послідовності: нівелір установлюють посередині між рейками, що відстоять одна від іншої на 100м, і приводять у горизонтальне положення. Далі по рейках беруть відліки а1 і b1 і визначають перевищення h1 = а1 - b1. Потім зміщають бульбашку круглого рівня (рис. 7.14, д, поз. 2, 3,4 й 5) і при кожному зсуві беруть по два відліки по рейках: а2 і b2, ... , а5 і b5. Після цього визначають перевищення h2, ..., h5 .

Якщо нівелір справний, середні значення перевищень, отримані в поз. 2 - 5 круглі рівні, не відрізняються від середнього значення позиції 1 більш ніж на 7мм. При більшій розбіжності нівелір несправний. (Його виправляють у заводських умовах.)

При виконанні другої перевірки несправність ліквідують у такий спосіб. Послабляють виправні гвинти сітки ниток і розгортають неї до збігу відліків по рейці по лівому й правому кінцях горизонтальної нитки.

При виконанні третьої перевірки установку горизонтальної нитки на обчислений відлік роблять виправними гвинтами сітки.