Державне агентство автомобільних доріг україни (укравтодор)

Державне підприємство

«Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна»

ДП «ДерждорНДІ»

ТИПОВА ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

на влаштування верхнього шару покриття товщиною 5 см із щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші асфальтоукладальником на гусеничному ходу VÖGELE SUPER 2100

ТК 03450778-___:2012

Київ

2012

ЗМІСТ С.

1 Сфера застосування……………………...…………………………………...

3

2 Організація і технологія виконання робіт…………………………………..

5

3 Вимоги до якості робіт і вказівки щодо контролю та здавання-приймання робіт………………………………………………...………............

14

4 Калькуляція трудових витрат………………………………………………..

16

5 Техніко-економічні показники………………………………………………

20

6 Потреба в матеріально-технічних ресурсах ………………………………

20

7 Вимоги безпеки та охорони праці…………………………………………..

21

8 Вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища………....

22

Додаток А Нормативні посилання…..………………………………………...

24

1 Сфера застосування

1.1Ця технологічна карта розроблена на влаштування верхнього шару покриття із щебенево-мастикової суміші.

1.2 Технологія та організація виконання робіт, що викладені в карті, призначені для використання при влаштуванні покриттів на дорозі II категорій шириною 9,0 м та товщиною 5 см. В якості ведучого механізму застосовують асфальтоукладальник на гусеничному ходу VÖGELE SUPER 2100.

1.3До складу робіт входять:

  • встановлення копіювальних струн;

  • очищення поверхні верхнього шару основи від пилу та бруду;

  • оброблення поверхні нижнього шару покриття бітумною емульсією, рідким або в’язким бітумом;

  • приймання щебенево-мастикової суміші в бункер із автосамоскидів під час руху (не припиняючи укладання);

  • транспортування суміші із бункера до робочих органів;

  • розподілення суміші по ширині смуги покриття, яка укладається;

  • розрівнювання та попереднє ущільнення суміші з автоматичним забезпеченням заданої товщини шару;

  • вигладжування та опорядження шару покриття;

  • ущільнення суміші;

  • зняття копіювальних струн.

1.4Покриття з щебенево-мастикових сумішей слід влаштовувати у суху погоду, навесні та влітку при температурі повітря не нижче ніж 5 ˚С, восени – не нижче ніж 10 ˚С.

1.5Перед укладанням верхнього шару покриття нижній шар належить очистити від бруду та пилу механічними щітками, стисненим повітрям або іншими засобами.

1.6На ділянках з поздовжнім похилом більше ніж 40 ‰ влаштування асфальтобетонного покриття слід виконувати у напрямку, протилежному похилу.

1.7 Рівність покриття та точне дотримання заданого поперечного профілю забезпечується автоматичною системою асфальтоукладальника.

1.8Якщо під час роботи асфальтоукладальника залишається неукладеною вузька смуга на покритті (на віражах, уширенні тощо) то, з метою уникнення додаткового поздовжнього шва, дозволяється одночасно з роботою укладальника укладати суміш на ній вручну. Це дає можливість ущільнювати укладену щебенево-мастикову асфальтобетонну суміш відразу на всю ширину покриття.

1.9До початку укладання щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші необхідно перевірити наявність паспорта на суміш, в якому повинні бути зазначені: вид суміші, її температура, час відправлення, кількість.

1.10Транспортування щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші слід виконувати транспортними засобами великої вантажопідйомності на відстань, не більше двох годин руху, для запобігання розшарування щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші. Щоб уникнути налипання суміші, внутрішні стінки та дно кузова автосамоскида попередньо оброблюють мазутом або нафтою за допомогою спеціальних розпилювачів або вручну. Кузови транспортних засобів повинні бути закриті і підігріватись вихлопними газами двигуна;

1.11При влаштуванні покриття необхідно дотримуватися безперервного процесу укладання суміші (слід уникати перерв);

1.12Необхідно максимально використовувати ущільнюючі можливості асфальтоукладача, обов’язковою умовою є достатньо товсті шари (товщиною більше трьох розмірів максимальної фракції мінерального матеріалу);

1.13Для ущільнення шарів із щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші найбільше придатні гладковальцеві котки масою (8-10) т та (12-14) т, сталеві вальці яких змочуються в процесі руху мильним розчином, водно-гасовою емульсією або водою. Вмикати вібрацію на котку дозволяється лише після початкового ущільнення у статичному режимі (3-4 проходи по одному сліду);

1.14Не дозволяється заправляти котки паливом та мастильними матеріалами на щебенево-мастикових асфальтобетонних покриттях.

1.15Укладання щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші на основу дозволяється тільки після оформлення відповідного акта на приховані роботи.

1.16Щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші, яка застосовується у гарячому стані, повинна відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.7-127 та проектній документації.