Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех Карти / 9. Влаштування основи з піщано-щебеневої суміші / Влаштування основи дорожнього одягу з оптимальної піщано-щебеневої суміші.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Державне агентство автомобільних доріг україни (укравтодор)

Державне підприємство

«Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна»

ДП «ДерждорНДІ»

ТИПОВА ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

на влаштування основи дорожнього одягу товщиною 18 см з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом, асфальтоукладальником

на гусеничному ходу VÖGELE SUPER 2100

ТК 03450778-___:2012

Київ

2012

ЗМІСТ С.

1 Сфера застосування……………………...…………………………………...

3

2 Організація і технологія виконання робіт…………………………………..

3

3 Вимоги до якості робіт і вказівки щодо контролю та здавання-приймання робіт………………………………………………...………...........

8

4 Калькуляція трудових витрат………………………………………………..

10

5 Техніко-економічні показники………………………………………………

13

6 Потреба в матеріально-технічних ресурсах ………………………………

13

7 Вимоги безпеки та охорони праці…………………………………………...

14

8 Вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища………...

15

Додаток А Нормативні посилання…..………………………………………...

17

1 Сфера застосування

1.1Ця технологічна карта розроблена на влаштування основи дорожнього одягу з оптимальної щебенево-піщаної суміші обробленої цементом за допомогою асфальтоукладальника.

1.2 Технологія та організація виконання робіт, що викладені в карті, призначені для використання при влаштуванні основи на дорозі II категорій шириною 9,0 м та товщиною 18 см. В якості ведучого механізму застосовують асфальтоукладальник на гусеничному ходу VÖGELE SUPER 2100.

    1. До складу робіт входять:

- встановлення копіювальних струн;

- приймання суміші в бункер із автосамоскидів під час руху (не припиняючи укладання);

- укладання суміші асфальтоукладальником;

- ущільнення суміші;

- догляд за шаром.

1.4 Рівність влаштування шару та точне дотримання заданого поперечного профілю забезпечується автоматичною системою асфальтоукладальника.

1.5 Щебенево-піщані суміші, які застосовуються, повинні відповідати вимогам ВБН В.2.3-218-002 та проектній документації.

При застосуванні технологічної карти необхідна її прив’язка до місцевих умов виконання робіт.

2 Організація і технологія виконання робіт

2.1До початку влаштування основи дорожнього одягу з оптимальної щебенево-піщаної суміші обробленої цементом необхідно:

- підготувати поверхню земляного полотна або нижнього шару основи у відповідності з вимогами ДБН В.2.3-4;

- підготувати тимчасові під’їзди для доставки матеріалів до місця виконання робіт;

- виконати розбивочні роботи, які забезпечують дотримання проектної товщини, ширини та поперечних похилів шару дорожнього одягу;

- забезпечити водовідвід.

2.2Роботи по влаштуванню основи дорожнього одягу товщиною 18 см з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом, з використанням асфальтоукладальника виконують поточним методом на одній захватці довжиною від 500 м до 600 м .

    1. До складу робіт на захватці входять:

- встановлення копіювальних струн;

- влаштування шару дорожнього одягу з піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом, асфальтоукладальником;

- ущільнення основи котками;

- догляд за шаром шляхом зволоження водою оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом поливально-мийною машиною.

2.3.1Копіювальні струни забезпечують роботу асфальтоукладача VÖGELE SUPER 2100 в автоматичному режимі, оскільки вони вказують рівень. Вони також є вихідним базисом для встановлення та регулювання робочих органів асфальтоукладальника перед початком роботи. Тому, точність та акуратність виконання усіх операцій під час встановлення копіювальних струн є важливою умовою належної якості робіт.

2.3.1.1Висота струни повинна бути в межах від 30 см до 125 см (оптимальна висота – від 45 см до 100 см). Довжину ділянки встановлення струн не слід робити більше ніж 800 м. Це максимальна довжина, для якої натяжні лебідки на кожному кінці струни можуть забезпечувати необхідний натяг струни.

2.3.1.2В поздовжньому напрямку відстань між стояками приймають рівним 10 м або 15 м. На віражах вершини нівелірних рейок повинні знаходитись на проекції лінії.

2.3.1.3 Контроль якості встановлення копіювальних струн повинен здійснюватись за всіма елементами процесу:

- встановлення нівелірних рейок;

- встановлення стояків;

- натягування струни.

2.3.2 Машиніст та помічник машиніста встановлюють асфальтоукладальник у вихідне положення та готують його до укладання суміші: оглядають шнеки та лопаті, трамбувальний брус та пресувальні планки, встановлюють в робоче положення вібраційну плиту, трамбувальний брус, регулятори товщини конструктивного шару та профілю. Вигладжувальну плиту встановлюють в робочий стан.

2.3.3 Влаштування основи дорожнього одягу з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом виконують асфальтоукладальником на гусеничному ходу VÖGELE SUPER 2100 однією смугою шириною9,0 м.Готову оптимальну піщано-щебеневу суміш, оброблену цементом, транспортують автосамоскидами до місця будівництва та вивантажують у приймальний бункер без зупинки укладача. Завантажена у бункер асфальтоукладальника суміш подається на розподільчу систему шнеками. Під час руху укладальника вперед він зрізає зайвий шар матеріалу та залишає за собою шар суміші потрібної товщини, який частково ним ущільнений. Поверхня, яка сформована і частково ущільнена трамбувальним брусом, вирівнюється вигладжувальною плитою.

2.3.4 Ущільнення основи дорожнього одягу з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом виконують у наступній послідовності:

- коток дорожній самохідний вібраційний комбінованої дії НАММ HD 110К, масою 9,3 т за 2 проходи по одному сліду;

- коток дорожній самохідний вібраційний гладковальцевий НАММ HD 110, масою 10,6 т за 3 проходи по одному сліду.

Ознакою необхідності закінчення ущільнення на першому етапі є припинення утворення хвиль перед котком і відсутність помітного осідання піщано-щебеневої суміші.

2.3.5 Дорожні робітники за необхідності усувають дефекти, заповнюють пустоти або прибирають залишки суміші на краях смуги виправляючи дефектні місця поверхні основи.

2.5.6 Остаточне ущільнення основи дорожнього одягу з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом виконують важкими котками:

- коток самохідний на пневматичних шинах НАММ HD 150 масою14,3т за 3 проходи по одному сліду;

- самохідний ґрунтовий вібраційний коток з гладким вальцем HAMM 3520 масою 19,8 т за 2 проходи по одному сліду.

2.5.6.1 Застосування важкого котка в завершальній стадії ущільнення і зменшення швидкості укочування на останніх проходах котків сприяє створенню потрібної структури цементно-мінерального шару та підвищенню його міцності

2.5.6.2 Котки повинні рухатись від країв смуги до осі, при цьому кожний слід від попереднього проходу котка повинен перекриватися при наступному проході не менше ніж на 1/3 ширини вальця.

2.5.7 Догляд за влаштованим шаром здійснюється шляхом зволоження оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом водою з розрахунку 55 л/м2 через розпилювальні сопла поливально-мийних машин при повернутих вверх соплах.

2.6Схема організації та технології робіт з влаштування основи дорожнього одягу з оптимальної піщано-щебеневої суміші, обробленої цементом наведено на рисунку 1.

Соседние файлы в папке 9. Влаштування основи з піщано-щебеневої суміші