Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структ_схема.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
131.58 Кб
Скачать

1. Узагальнена структурна схема системи електрозв’язку

В електрозв'язку переносником повідомлень є електричний сигнал, здатний розповсюджуватися в певних середовищах. З цього виходить, що для передачі на відстань повідомлення, створюване джерелом, повинне бути перетворене в електричний сигнал, який долатиме простір. На місці прийому одержаний сигнал необхідно перетворити в повідомлення, що подається одержувачу. Щоб виконувати всі ці операції, необхідні відповідні технічні пристрої, які в сукупності з середовищем розповсюдження сигналу утворюють систему електрозв'язку. На рис. 5.1 зображено узагальнену структурну схему системи електрозв'язку. Вона зв'язує джерело повідомлень з їх одержувачем і складається з трьох основних частин: перетворювача повідомлення в сигнал, який називається передавачем, каналу зв'язку і перетворювача сигналу в повідомлення, який називається приймачем.

Рисунок 5.1 - Узагальнена структурна схема системи електрозв’язку

Джерелом і одержувачем повідомлень, як правило, є люди, але їх роль можуть виконувати також різні датчики, автоматичні пристрої і ЕОМ. Пристрій і принцип роботи передавача і приймача залежать від вигляду і характеру повідомлень, що передаються.

Сигнали, одержані на виході передавача і що подаються на вхід приймача, називаються первинними. Такі сигнали не завжди зручно, а іноді і неможливо передавати в певному середовищі розповсюдження. Тому первинні сигнали при передачі піддаються перетворенню на вході і виході каналу. Перетворювач, розташований на вході в канал, перетворить первинний сигнал у вторинний, здатний проходити по певному середовищу розповсюдження. На приймальному кінці перетворювач проводить зворотне перетворення вторинного сигналу в первинний. Таким чином, канал електрозв'язку є сукупністю технічних пристроїв (перетворювачів) і середовища розповсюдження, що забезпечує передачу сигналів на відстань. Як середовище розповсюдження можуть використовуватися струмопровідні металеві проводи, світлопровідні скляні волокна і відкритий простір. Відповідно канали і системи електрозв'язку, що використовують як середовище проводи і волокна, називаються проводовими, а канали і системи, в яких сигнали передаються через відкритий простір — радіоканалами і радіосистемами.

В реальних умовах складний і багатоетапний процес передачі повідомлень відбувається при дії безлічі завад. Найбільші труднощі і проблеми при цьому створюють завади, що спотворюють сигнал. Під завадою розуміють будь-яку дію на корисний сигнал, що змінює його інформаційний параметр і ускладнює прийом. Завади в системах зв'язку вельми різноманітні за походженням і фізичним властивостям. Джерела завад можуть бути як всередині, так і поза системою електрозв'язку. Таким чином, в приймач надходить сигнал під впливом дії завад («сигнал+завада»). Проте повідомлення, що приймається одержувачем, повинне повністю відповідати повідомленню, переданому від джерела. Виконання цієї умови можливе лише в тому випадку, якщо всі елементи системи електрозв'язку мають певну завадостійкість.