Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TYeK_i_S.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
814.12 Кб
Скачать

1.Поясніть суть поняття електрична напруга.

Напру́га — напругою на ділянці електричного кола називається фізична величина, що визначається роботою, яка виконується сумарним полем електростатичних і сторонніх сил при переміщенні одиничного позитивного заряду на даній ділянці кола. Поняття напруги є поняттям різниці потенціалів: напруга на кінцях ділянки кола дорівнює різниці потенціалів. Напруга вимірюється у вольтах. Для вимірювання напруги використовуються прилади, які називаються вольтметрами.

2.Запишіть величини що належать до енергетичних.

Електричний заряд – це надлишок електрики отриманий в результаті електризації тіла. Електричний потенціал – робота, що виконується по переміщенню додатнього заряду в точку з нульовим потенціалом. Електрична напруга – це різниця потенціалів двох точокелектричного кола. Електричний струм – прямлений потік заряджених частинок. Електричний опір – протидія середовища проходженню електричного струму.

3.Дайте коротку характеристику електричних сигналів.

Джерелом електричних сигналів є генератор змінного аба постійного струмів, що здатні підтримувати на своїх затискачах різницю потенціалів. Постійним називають сигнал, що незмінює своєї величини на протязі часу існування. Змінний електричний сигнал може набувати абсолютно різних значень за час свого існування. В електротехніці в основному оперують над гармонічними сигналами, форма якого описується за законом косинуса чи сінуса. Змінні сигнали поділяють на періодичні і неперіодичні. Гармонічний сигнал належить до періодичних симетричних відносно осі часу.

4.Поясніть, що таке спектр сигналу.

Існує два способи представлення сигналу взалежності від області визначення: часовий і частотний. Крім звичайного часового представлення сигналів широко використовується опис сигналів функцією частоти. Будь-який складний по своїй формі сигнал можна представити у вигляді більш простих сигналів, найчастіше у вигляді суми простих гармонічних коливань, сукупність яких називається спектром сигналу.

5.Характеристика елементів найпростішого електричного кола.

Замкнуте повне електричне коло складається з двох частин: внутрішньої і зовнішньої. Внутрішню ділянку електри чного кола складає джерело електричної енергії, на полюсах якого підтримується різниця потенціалів за рахунок дії неелектричних сторонніх сил. Зовнішня частина зєднує джерела е.р.с поза ним і являє собою частину електричного кола без джерела.

6.Фізична суть резистивного елементу в ел. колі.

Резистивний це елемент електричної схеми, що перетворює електричну енергію в теплову. Величина опору таког елементу не залежить від типу струму, що через нього проникає. Електричні кола, що всвоєму складі містять лише резистивні елементиназиваються резистивними, вони розраховуються за законом ома та Законами Кірхгофа.

7. Фізична суть ємнісного елементу в ел. колі.

Ємнісні елементи – конденсатори, заряджаються за допомогою явища поляризації діалектриків. Протидію внутрішнього лектричного поля змінні зовнішньому враховують реактивним ємнісним опором: Конденсатори використовують для накопичення електричної енергії. Величина енергії, що накопичується батареєюконденсаторазалежитьвід величинизагальної електроємності.

8. Фізична суть індуктивного елементу в ел. колі.

Індуктивний елемент – катушка, обмотка якої характерезується індуктивністю – здатністю накопичувати мегнітну енергію. [L]=1Гн.За законом Лєнца в обмотці індукується е.р.с напрям якої протидіє причині її виникнення. Протидію е.р.с. самоіндукції враховують інд. Реактивним опором =L*=2πfL.

9.Дайте характеристику джерела напруги в лінійних ел. колах.

Джерело напруги або генератор напруги - елемент електричного кола, який забезпечує на свої клемах певне значення напруги. Ідеальне джерело напруги характеризується певним значенням електрорушійної сили і нульовим внутрішнім опором. Сила струму, що протікає через таке джерело повністю визначається колом навантаження. I=E/R, де Е - електрорушійна сила, R - електричний опір навантаження. Реальні джерела напруги мають скінченні значення внутрішнього опору.

10.Дайте характеристику джерела струму в лінійних ел. колах.

Джерело́ стру́му — елемент електричного кола, який забезпечує в ньому протікання певного електричного струму. Ідеальне джерело струму створює в електричному колі струм, який не залежить від навантаження і будь-яких зовнішніх умов. Електрорушійна сила та внутрішній опір в такому ідеальному джерелі струму повинні бути нескінченними і пропорційними одне одному. Напруга на клемах ідеального джерела струму повністю визначається навантаженням: U = IR, де U — напруга, I — сила струму, R — електричний опір навантаження. Реальні джерела струму характеризуються скінченними значеннями електрорушійної сили і внутрішнього опору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]